Μοσκοβισί: Ομολογία αποτυχίας των μέτρων για χρέος που αυξάνεται το 2019!

1273
μοσκοβισί

Ομολογία αποτυχίας των μέτρων για το χρέος από τον Επίτροπο Μοσκοβισί

 

  • Μετά το 2060 το χρέος κάτω από το 100%, εφόσον εφαρμοστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις!
  • Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί και το 2019, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ 182.5% του ΑΕΠ
  • Απάντηση Μοσκοβισί σε Νίκο Χουντή (ΛΑΕ)

 

Σε 40 χρόνια, μετά από αιματηρή λιτότητα, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και, αν όλα πάνε καλά, το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ!

Με αυτή τη σοκαριστική πρόβλεψη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές του ελληνικού λαού, απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, σχετικά με τις αυξητικές τάσεις που εμφανίζει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα της αυξητικής τάσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που παρά τα τρία μνημόνια και τα οκτώ χρόνια καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν στο όνομα της βιωσιμότητάς του, αυτό έφτασε το 2018 στο 182.2%, το υψηλότερο επίπεδο χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

 

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί στην απάντησή του αποκαλύπτει ότι οι αυξητικές τάσεις του ελληνικού δημόσιου χρέους θα συνεχιστούν και το 2019 με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 182,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ παρά τις προβλέψεις για υψηλά, όπως τονίζει, πρωτογενή πλεονάσματα και την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, ο λόγος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί μόνο μέχρι το 167.4% το 2020.

 

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος Οικονομικών, σημειώνει ότι όλες οι αναλύσεις που έχει εκπονήσει η Κομισιόν σε συνεργασία με τον ESM και την ΕΚΤ, προβλέπουν ότι ο το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε επίπεδο κάτω του 100 % του ΑΕΠ έως το 2060, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις η υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της τυπικής ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου. Τονίζει συγκεκριμένα ότι, «Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε επίπεδο κάτω του 100 % του ΑΕΠ έως το 2060», υπό την προϋπόθεση ότι «Η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει στην Ευρωομάδα τη γενική δέσμευσή της για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ».

 

Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000287/2019

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Νέα έκρηξη του ελληνικού δημόσιου χρέους

 

Από το 2010 μέχρι το 2018 η Ελλάδα εφάρμοσε τρία μνημόνια σχεδιασμένα από την Τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), που περιλάμβαναν σκληρά μέτρα λιτότητας και κοινωνικών περικοπών, ιδιωτικοποιήσεις, βίαιες αλλαγές στην αγορά εργασίας και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με μόνο στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητά του.

 

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντί να μειώνεται, αυξάνεται.  Με το πρώτο μνημόνιο το χρέος αυξήθηκε από το 130,7% στο 172,1% του ΑΕΠ.  Με το δεύτερο μνημόνιο το χρέος, από 138,4%, μετά το PSI, έφτασε στο 181%, το τέταρτο τρίμηνο του 2014.  Με το τρίτο μνημόνιο το ελληνικό δημόσιο χρέος συνέχισε την ανοδική του πορεία και, από 171,5 % το 2015, σήμερα σπάει κάθε ρεκόρ και φτάνει, στο τρίτο τρίμηνο του 2018, στο 182,2%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία της.

 

Με δεδομένο ότι το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώθηκε με πανηγυρισμούς από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, που βάφτισαν το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, ερωτάται η Επιτροπή:

 

Θεωρεί επιτυχημένες τις οικονομικές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όταν το δημόσιο χρέος δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια;

 

EL

E-000287/2019

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(14.4.2019)

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις 20 Αυγούστου 2018 και οι μακροοικονομικές προοπτικές βελτιώνονται. Τόσο οι εξωτερικές όσο και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες διορθώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ η πραγματική παραγωγή αυξήθηκε με εκτιμώμενο ρυθμό 2,0 % το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό άνω του 2 % κατά τα επόμενα έτη. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 182,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και να υποχωρήσει στο 167,4 % του ΑΕΠ έως το 2020, λόγω της ανάκαμψης της ανάπτυξης, των προβλέψεων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μέτρων για το χρέος.

 

Η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει στην Ευρωομάδα τη γενική δέσμευσή της για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επί των οποίων συμφώνησε η Ευρωομάδα στις 22 Ιουνίου 2018 επαρκούν για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του 15 % του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και θα συμμορφώνονται με το όριο του 20 % μακροπρόθεσμα. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε επίπεδο κάτω του 100 % του ΑΕΠ έως το 2060. Η Επιτροπή εκπονεί ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) για την Ελλάδα σε συνεργασία με τον ΕΜΣ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στην έκθεση συμμόρφωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ και οι τεχνικές ενημερώσεις συμπεριλήφθηκαν επίσης στις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας του Νοεμβρίου του 2018[1] και του Φεβρουαρίου του 2019[2].

 

[1]     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/compliance_report_4r_2018.06.20.docx.pdf; https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip090_en.pdf

[2]     https://ec.europa.eu/info/publications/enhanced-surveillance-report-greece-february-2019_en

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας