Μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα. Μέτωπα σε Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Κιθαιρώνα, Μαρκόπουλο

1199
φωτιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα πυρκαγιές στην Αγία Τριάδα Μεγάρων, στην περιοχή Νησέλια Μυτιλήνης και στα Ιωάννινα. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στον Κιθαιρώνα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική, καθώς αυτή την ώρα μαίνονται πυρκαγιές σε πέντε περιοχές της χώρας, με την Πυροσβεστική να αντιμετωπίζει πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε ενημερώσει από το Σάββατο για τον πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς την Κυριακή σε αρκετές περιοχές της Ελλάδα. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας ήταν εξ’ αρχής κακό δίδυμο για την ημέρα και δυστυχώς οι προβλέψεις βγήκαν αληθινές.

Ειδικότερα, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει πέντε πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Φωτιά στα Μέγαρα, φωτιά στο Μαρκόπουλο, φωτιά στη Λέσβο, φωτιά στα Ιωάννινα, ενώ αντίστοιχο σκηνικό από το μεσημέρι του Σαββάτου και στον Κιθαιρώνα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Συναγερμός στα Μέγαρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς στις 13.13μμ εκδηλώθηκε Πυρκαγιά στην περιοχή Αγία Τριάδα Μεγάρων, η οποία απειλούσε σπίτια.

Αυτήν την ώρα η φωτιά έχουν σχεδόν οριοθετηθεί. Ωστόσο, οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό.

Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης, Στην περιοχή βρίσκονται  51 πυροσβέστες με 19 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα. Οι άνεμοι που πνέουν εντάσεων 3-4 μποφόρ δυσκολεύουν την κατάσβεση της φωτιάς.

Στο σημείο βρέθηκε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Πυρκαγιά στο γήπεδο Μαρκόπουλου

Φωτιά ξέσπασε πίσω από το γήπεδο Μαρκόπουλου στην Αττική. Η πυρκαγιά καίει ξερά χόρτα και σκουπίδια. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι εντάσεως έως 5 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 2 ελικόπτερα, 1 συντονιστικό ελικόπτερα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Στην περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έχουν σπεύσει και 10 εθελοντές με 4 οχήματα. Στο σημείο μεταβαίνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Μυτιλήνη

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11.23 το πρωί και στην περιοχή Νησέλια Μυτιλήνης.

Η φωτιά καίει ελαιόδεντρα και ξερά χόρτα. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφη.

Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, οι οποίες -σύμφωνα με την Πυροσβεστική- δεν απειλούνται.

Μεταξύ Ασβεστοχωρίου και Κοσμηρά η φωτιά στα Ιωάννινα

Η πυρκαγιά στα Ιωάννινα είναι σε εξέλιξη σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Ασβεστοχώρι και Κοσμηρά, ωστόσο οι φλόγες είναι μακριά από τα χωριά και δεν κινδυνεύουν σπίτια.

Για την κατάσβεσή της, έχουν κινητοποιηθεί 28 πυροσβέστες,10 οχήματα & 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Πυροσβεστικό σώμα : #Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κοσμηρά Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 28 πυροσβέστες,10 οχήματα & 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα

Σε ύφεση είναι αυτή την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Κιθαιρώνα, σημαίνονται συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Όπως δήλωσε αρμόδιος αξιωματικός του Π.Σ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ενώ καίει έλατα, πεύκα και πουρνάρια, μέσα σε μια χαράδρα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επέκτασής της σε αυτή τη φάση και καταβάλλεται προσπάθεια για την οριοθέτησή της, από τις ισχυρές δυνάμεις, που βρίσκονται στο σημείο.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, που όπως λένε έχει κλίση 70%- 80% και δεν επιτρέπει στα οχήματα να πλησιάσουν τις εστίες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή, ενώ οι ισχυρές ριπές αέρα δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων, καθιστώντας επικίνδυνο να κάνουν ρίψεις νερού από κοντινή απόσταση.

Έτσι το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία ενισχύθηκαν το πρωί, με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ., αντιστράτηγου Βασίλη Ματθαιόπουλου, με ομάδες από τη Δυτική Ελλάδα, και τη Θεσσαλία.

Το έργο της κατάσβεσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συντονίζει ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Π.Σ., αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και εκφράζεται αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν συνολικά 205 πυροσβέστες, (εκ των οποίων 11 πεζοπόρες ομάδες), με 32 οχήματα, τέσσερις υδροφόρες των ΟΤΑ και τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Στρατού, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις όταν έχουν τη δυνατότητα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς θα γίνει έρευνα αφού τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι, ερευνούν σοβαρά την εκδοχή κάποιου ατυχήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας