Μαύρη Παρασκευή στα ευρωχρηματιστήρια-Απώλειες άνω του 3,5%

576
Μαύρη Παρασκευή στα ευρωχρηματιστήρια

Στο βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και ενώ οι αναφορές για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού με πολλαπλές μεταλλάξεις πυροδοτούν φόβους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των υφιστάμενων θεραπειών.

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη νότια Αφρική προκαλεί ανησυχία λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων και της ταχείας εξάπλωσής της. Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Εν τω μεταξύ, η BioNTech ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να εξετάζει τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και περιμένει τα πρώτα στοιχεία από τις δοκιμές στα εργαστήρια της για το πώς αντιδρά στο εμβόλιο της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα στοιχεία θα ρίξουν φως στο αν η νέα μετάλλαξη, B.1.1.529, μπορεί να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο.

Η μετάλλαξη έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη, με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να καταγράφεται στο Βέλγιο.

Η Ιταλία εξάλλου ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι θα εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε χθες και η Πορτογαλία. Η Γερμανία απογεύγει προς το παρών ένα lockdown, με την μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού φέρεται να θέλει να περιμένει για να δει εάν τα σε ισχύ μέτρα θα συμβάλλουν στη μείωση των αυξανόμενων κρουσμάτων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε “βουτιά” 3,67% στις 464,05 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με πτώση 8,7%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κατρακύλησε 4,74% στις 4.089,58 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX βυθίστηκε 4,15% στις 15,257,04 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 3,64% στις 7.044,03 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 4,75% στις 6.739,73 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 διολίσθησε 4,96% στις 8.402,70 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 4,60% στις 25.852,99 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στο 7,7% από 7,5% τον Σεπτέμβριο.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 4,1% τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκε στο 2,5% τον Οκτώβριο από 2,1% τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας