Λιβύη: «Πόλεμος» Μόσχας-Άγκυρας. Τεράστια ρωσική βάση. Τουρκικό ορμητήριο απέναντι στην Κρήτη

965
Τεράστια ρωσική βάση

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν μια τεράστια στρατιωτική έκταση γύρω από την πόλη της Σύρτης στη Λιβύη. Το CNN ισχυρίζεται ότι αυτή θα είναι η νέα στρατιωτική βάση της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, γνωστή και ως «ιδιωτικός στρατός του Πούτιν».

“Αυτές οι ενέργειες ανησυχούν τόσο τον λαό της Λιβύης όσο και τους δυτικούς παρατηρητές, οι οποίοι προσβλέπουν στην αποχώρηση ξένων μαχητών από τη Λιβύη σήμερα. Όλα αυτά προφανώς δεν θα συμβούν, τουλάχιστον από τη ρωσική πλευρά, καθώς οι εργασίες κοντά στην Συρτη μιλούν από μόνες τους για την ενίσχυση της θέσης της Wagner”, ανέφερε αξιωματικός δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών στο CNN.

Η παρουσία της ρωσικής Wagner στη Λιβύη είναι η πιο εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία ιδιωτικού στρατού οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης το έργο το οποίο εντυπωσιάζει με τη δομή των οχυρώσεων.

Αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο πρωταρχικός σκοπός της βάσης είναι να αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση από το έδαφος προς την πόλη της Σύρτης.

Τονίζουμε ότι την πόλη διεκδικούν οι Τούρκοι και σε αυτό το μέρος της χώρας οι πολεμικές συγκρούσεις είναι συνεχείς και  έντονες.

Ταυτόχρονα, τα μέσα ενημέρωσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης της Λιβύης, με επικεφαλής τον Σαράτζ, δημοσίευσαν και αυτοί τα έργα της εγκατάστασης. Ισχυρίζονται ότι αυτή η δραστηριότητα ξεκίνησε στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με πηγές στις ΗΠΑ, η τάφρος εκτείνεται για τουλάχιστον 70 χλμ και έχει περισσότερες από 30 αμυντικές θέσεις. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι αυτή η εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο προς την Σύρτη.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ανησυχία το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην εν λόγω περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πραγματοποιείται μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Μιλάμε για μισθοφόρους Ρώσους στρατιώτες που στηρίζουν την κυβέρνηση του Χαφτάρ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται επίσης ότι υπήρξε έντονη δραστηριότητα και συγκέντρωση δυνάμεων γύρω και από την αεροπορική βάση στην Τζούφρα τις τελευταίες ημέρες.

Οι ίδιες ενέργειες παρατηρούνται στο νότο, γύρω από το αεροδρόμιο Brak, όπου εντοπίζονται αρκετά ρωσικά συστήματα ραντάρ.

Ταυτόχρονα, το κέντρο πληροφοριών στον Langley αναφέρει ότι στο λιμάνι του Al-Homs στη Λιβύη, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη ναυτική εγκατάσταση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να παραμείνει στην περιοχή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τουρκική ναυτική βάση θα είναι η δεύτερη μετά αυτής της Μισράτα και έχει σκοπό τον έλεγχο της λιβυκής ΑΟΖ στην οποία η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει έρευνες το επόμενοι διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες του λιβυκού τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας