Λιβύη: Αεροπορική αντεπίθεση του Χαλίφα Χαφτάρ(LNA)

15073
al

Η Αεροπορία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Τουρκμένων τζιχαντιστών μισθοφόρων και των δυνάμεων του τουρκόφιλου GNA σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ορμή που έχουν αποκτήσει τους τελευταίους μήνες οδηγώντας σε δυσάρεστη τακτική κατάσταση τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η επιδρομή αποβλέπει στο να σταματήσει την προέλαση του GNA μετά και την κατάληψη της Al-Asaba.

Σύμφωνα με τον Babak Taghvaee, το MiG-23MLD που απεικονίζεται στο βίντεο είναι ένα από μαχητικά που απογειώθηκαν από την Al-Jufra να βομβαρδίσουν θέσεις του GNA στο Garyan.

Η Τουρκία προχώρησε στην αγορά δύο πλήρους σύνθεσης αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς S-125 “Pechora” από την Ουκρανία και τους τοποθετεί στην Τρίπολη της Λιβύης για να «κλειδώσει» τον εναέριο χώρο της από τις επιθέσεις των δυνάμεων του LNA (στρατηγός Χ.Χαφτάρ).

Οι πληροφορίες θέλουν η αγορά να έχει συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019 με την Ουκρανία, με την οποία η Τουρκία διατηρεί στενούς δεσμούς, ιδιαίτερα μετά την πώληση στο Κίεβο τουρκικών UAV Bayraktar.

Όπως αναφέρεται το συμβόλαιο για την πώληση των συστημάτων ανέρχεται σε 30 εκατ. $ και ήταν μεταξύ της ουκρανικής “UkrSpetsExport” και της τουρκικής εταιρείας K. B. A. T. Ithalat Ihracat Mumessillik Ve Danismanlik Ticaret Ltd.

Τα συστήματα έχουν παραληφθεί ήδη από την Τουρκία αφού πρώτα υπέστησαν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό από Ουκρανούς μηχανικούς στο επίπεδο S-125-2D Pechora και τώρα βρίσκονται στην Λιβύη.

 

*Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας