Λαγκάδα Χίου: Αντίσταση στην οικολογική καταστροφή από καύση τηγανέλαιων

2783
λαγκάδα

Λαγκάδα της Χίου, μικρό παραθαλάσσιο χωριό στα βορειοανατολικά του νησιού, επισκέψιμο από εκατοντάδες τουρίστες ετησίως και κατά γενική ομολογία ένα από τα ομορφότερα. Κάτοικοι περίπου εφτακόσιοι το χειμώνα, υπερδιπλάσιοι το καλοκαίρι, τοπικό συμβούλιο τριμελές.

Ανενημέρωτοι όλοι για την αδειοδότηση της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση τηγανέλαιων στη Χίο και την εγκατάστασή της σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, δίπλα στο αθλητικό κέντρο, που συμπίπτει με τον εκδρομικό χώρο των μαθητών του δημοτικού σχολείου και απέχει είκοσι μέτρα από το δάσος του Καρυδά – τοπωνύμιο της περιοχής.

Η εν λόγω επένδυση περιλαμβάνεται στον κύκλο εργασιών της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α. ΣΙΔΕΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. και η άδεια δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν,αφού οι μπουλντόζες είχαν ήδη ξεκινήσει εργασίες εκβραχισμών στην περιοχή εγκατάστασης. Η έρευνα του τοπικού συμβουλίου έφερε στο φως μια άδεια από το Δασαρχείο, με το χαρακτηρισμό της έκτασης ως χορτολιβαδικής, την έκδοση δυο αρνητικών γνωμοδοτήσεων από ειδικές σε θέματα περιβάλλοντος υπηρεσίες του Δήμου Χίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και μια ανύπαρκτη από τους συναρμόδιους φορείς δημόσια διαβούλευση.

Η τοπική κοινωνία αγνοήθηκε. Τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα.

-Πώς και από ποιους θα γίνεται ο έλεγχος εκπομπής ρύπων και λειτουργίας της μονάδας; Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δηλώνουν αδυναμία λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και τεχνογνωσίας.

-Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εφόσον τα μηδενικά αποτυπώματα αυτών των μονάδων αμφισβητούνται από την επιστημονική κοινότητα;

-Υπάρχει πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος από τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας για την περιοχή, η οποία προσανατολίζεται περισσότερο σε μια ήπια τουριστική ανάπτυξη;

-Πού σκόνταψε η έγκαιρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα να παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των ενστάσεων;

Σε δύο Λαϊκές Συνελεύσεις σε Συκιάδα και Λαγκάδα, όμορα χωριά που επηρεάζονται από τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας, αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση διακοπή των έργων εγκατάστασης και η έναρξη διαδικασιών ακύρωσης της άδειας με την εξάντληση όλων των νομικών μέσων, την πολιτική πίεση σε όλα τα επίπεδα και με δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων σε όλη τη Χίο. Οι εκπρόσωποι τηςΒουλής των Ελλήνων, του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καιτων πολιτικών κομμάτων που παραβρέθηκαν δήλωσαν τη συμπόρευσή τους, υποσχόμενοι ότι θα ενεργήσουν σύμφωνα με την λαϊκή θέληση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου 2019, το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης συζητήθηκε και αποφασίστηκε κατά μέγιστη πλειοψηφία η υποβολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αίτησης θεραπείας για την αδειοδότηση της μονάδας, καθώς και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσβολή της άδειας λειτουργίας της, στα πλαίσια της στήριξης του ψηφίσματος των Λαϊκών Συνελεύσεων.

Όλοι μαζί, εξακολουθούμε να δηλώνουμε ότι, στα πλαίσια της ηθικής του δίκαιου και όχι του «νόμιμου», δεν θα επιτρέψουμε, στο όνομα της «ανάπτυξης», την προσβολή του περιβάλλοντα χώρου των χωριών μας με πρακτικές που απειλούν την υγεία, την αισθητική, την παράδοση, την ταυτότητά μας. Εν τέλει, διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη συμμετοχή και τη λήψη αποφάσεων που μας αφορούν.Η περιοχή μας δεν θα μετατραπεί σε βιομηχανικό πάρκο.

 

Οι κάτοικοι της Λαγκάδας Χίου

 

 

*Τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης της 17ης Μαρτίου 2019 στη Λαγκάδα στήριξαν με ψηφίσματά τους οι παρακάτω τοπικοί φορείς και πολιτικές οργανώσεις:

  • Αθλητικός Σύλλογος Λαγκάδας – Συκιάδας Χίου «Η Ένωση»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας Χίου «Η Κυδιάντα»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάδας Χίου
  • Προοδευτικός Όμιλος Λαγκάδας Χίου
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Λαγκάδας – Συκιάδας
  • Σύλλογος Φίλων Παντουκιούς Συκιάδας Χίου
  • Το σύνολο των επαγγελματιών εστίασης και τουρισμού της Λαγκάδας

 

–   ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

–   ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

–   Δίκτυο Πολιτών

–   ΛΑΣ – Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου και Δήμου Χίου

–  Συμπαράταξη Πολιτών

–  Χιακή Συμπολιτεία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας