Κ. Χάρις: Επιδιώκει ματαίως περιφερειακή συμμαχία στη Ασία κατά Πεκίνου

435
Κ. Χάρις περιφερειακή συμμαχία στη Ασία κατά Πεκίνου

H Ουάσινγκτον συνεχίζει να προσπαθεί να σχηματίσει και να ενισχύσει περιφερειακή συμμαχία εναντίον του Πεκίνου.

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επανέλαβε σήμερα Τρίτη στη Σιγκαπούρη τις αμερικανικές κατηγορίες περί πιέσεων και εκφοβισμών στη Νότια Σινική Θάλασσα από μέρους της Κίνας, καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προσπαθεί να σχηματίσει και να ενισχύσει περιφερειακή συμμαχία εναντίον του Πεκίνου.

Η κινεζική κυβέρνηση «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, να εκφοβίζει και να προβάλλει διεκδικήσεις σε πρακτικά όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε η κυρία Χάρις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Σιγκαπούρη, στην οποία επανήλθε σε ήδη διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ως προς την πολιτική της στην περιφέρεια της Ασίας.

«Οι ενέργειες του Πεκίνου συνεχίζουν να υπονομεύουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και να απειλούν την εθνική κυριαρχία εθνών» της περιοχής, επέμεινε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση του κ. Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε «θαρραλέα» και «σωστή», ενώ τόνισε πως η Ουάσινγκτον δίνει τώρα την προτεραιότητα στη συνεχιζόμενη επιχείρηση των ξένων και αφγανών συνεργατών τους μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Οι σκηνές της αμερικανικής εξόδου και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν με κεραυνοβόλα προέλαση έθεσαν εν αμφιβόλω την ισχύ της υπερδύναμης, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους της.

Η κυρία Χάρις υποσχέθηκε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να «διαιωνίσουν» την «δέσμευσή τους» στην Ασία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή της στη Σιγκαπούρη. Αναμένεται να αφιχθεί στο Βιετνάμ απόψε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας