Κόλαφος από Μέρκελ στην κυβέρνηση: Όχι σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

1105
ελλάδα

Απολύτως αρνητική, μετά το eurogroup και η Μέρκελ σε οποιαδήποτε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Χαλαρή έως ανύπαρκτη και κωμική η αντίδραση της κυβέρνησης. Στον αέρα οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ύψους αρκετών δις, πολύ περισσότερο όταν είναι αμφίβολες άλλες πηγές για την αναπλήρωση τους. Πρόβλημα και η φετινή (2019) προσέγγιση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%, μετά τα μέτρα – παροχές Τσίπρα ( μη μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων και όχι των καινούριων, η λεγόμενη 13η σύνταξη, μη μείωση του αφορολόγητου…). Και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα η προβλεπόμενη μείωση της ανάπτυξης για το 2019 (ΙΟΒΕ: 1,8%, ΤτΕ: 1,9%) αλλά και το 2020, πράγμα που καθιστά άπιαστο όνειρο τις αναπτυξιακές υποσχέσεις της τάξης του 4% του Μητσοτάκη.

ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ

Παραθέτουμε στη συνέχεια ρεπορτάζ από την εφημερίδα “Καθημερινή” (11/7) για τις τοποθετήσεις Μέρκελ:

“Αρνητική σε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, δίνοντας το μέτρο της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μειώσει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ώστε να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, πάντως, σε χαμηλούς τόνους , με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων αφού ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών, μέσω της ανάπτυξης που θα επιτύχει.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωνε -στις καλοκαιρινές προβλέψεις της- στο 2,1% την εκτίμηση της για την ανάπτυξη φέτος, από 2,2% που έβλεπε τον Μάιο.

“Οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ’ αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ”, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης και σε συνέχεια των αποφάσεων του eurogroup της Δευτέρας.

Όπως είπε, οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι το πλαίσιο παραμένει και δεν παίζει κανένα ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός. “Αυτά είναι προγράμματα για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση”, είπε.

Άφησε, πάντως, κάποιο “παράθυρο” ανοικτό για εξέταση του αιτήματος που θα θέσει ο νέος πρωθυπουργό. “Έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη”, παρατήρησε.

“Η κ. Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. “Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στην χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων”, προσέθεταν.

Η κ. Μέρκελ κινήθηκε στη γραμμή που είχε χαράξει μετά το Eurogroup της Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2020. Ο στόχος αυτός, είπε, συμφωνήθηκε το 2015 και αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η χθεσινή δήλωση Μέρκελ, η οποία έγινε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Φιλανδίας  Άντι Ρίνε, προοιωνίζεται μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση για να πεισθεί η Ευρώπη να μειωθεί ο στόχος του 3.5% του ΑΕΠ, αν πεισθεί.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ρίνε είπε κι αυτός ότι “μία καλύτερη Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί με το να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λάβαμε”. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, αν και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε χθες ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση, στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες, μέσα στον μήνα.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν μείωσε χθες στο 2,1% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος, από 2,2% που την εκτιμούσε τον Μάιο. Ο κ. Μοσκοβισί θύμισε, επίσης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των καλοκαιρινών προβλέψεων, ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως θα υπάρξει πίεση για αντισταθμιστικά μέτρα από φέτος.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος προέκυψε μετά τα μέτρα Τσίπρα, του Μαΐου. Πάντως, ο ίδιος, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προσέθεσε πως υπάρχουν μεν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018, αλλά περνάμε και σε μία νέα φάση, με νέα κυβέρνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας