“Κορυφή του παγόβουνου” οι αποκαλύψεις για βασανισμό εργαζόμενου στην Κέρκυρα

1025
κορυφή

Τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στις τουριστικές επιχειρήσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον βασανισμό του 19χρονου ασκούμενου μάγειρα στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε μεμονωμένο περιστατικό, παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου που βγήκε στην επιφάνεια. Είναι η εφαρμογή στην πράξη των “σιδερένιων” νόμων της ανάπτυξης, όπως την προπαγανδίζουν και της στρώνουν το χαλί διαχρονικά οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν, ωραιοποιημένη βέβαια πότε ως “δίκαιη ανάπτυξη” και πότε ως “βιώσιμη ανάπτυξη”. Η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί είναι πάγια τακτική της εργοδοσίας ειδικότερα σε νέους ηλικιακά, σε γυναίκες και μετανάστες.

Στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια παίρνει σάρκα και οστά το “τουριστικό θαύμα”, η εργοδοσία τρίβει τα χέρια της, το κράτος αναλαμβάνει να υλοποιήσει έργα που θα τους φέρουν περισσότερα κέρδη (οδικοί άξονες, ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων κ.α.) ενώ δημιουργεί και το απαραίτητο αντεργατικό πλέγμα που χρειάζεται η εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται σύγχρονους σκλάβους. Η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους είναι τα ατέλειωτα ωράρια, η δουλειά χωρίς ρεπό, η απληρωσιά, οι συνθήκες διαμονής και διατροφής που θυμίζουν μεσαίωνα (στοιβαγμένοι εργαζόμενοι ακόμα και σε κοντέινερ, χωρίς κλιματισμό κλπ).

Παράλληλα, στους σπουδαστές καλλιεργούνται ήδη μέσα από τις σχολές η υποταγή, ο συμβιβασμός μαζί με αυταπάτες για μια λαμπρή καριέρα που μπορεί να έχουν όλοι, ώστε να χωνέψουν ότι αξίζει να πεθαίνουν στη δουλειά και να υπομένουν τους εξευτελισμούς από τα αφεντικά και τους προϊστάμενους. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων που έχουν δώσει το δικαίωμα στους εργοδότες και τους μηχανισμούς τους να βαθμολογούν και να κρίνουν τη συνέχεια και το μέλλον του κάθε σπουδαστή, χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία ως εργαλείο καταπίεσης και επιβολής.

Η λύση βρίσκεται μέσα από την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κλαδικά Συνδικάτα σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή. Οι εργαζόμενοι με τους ηρωικούς αγώνες τους έχουν αποδείξει ότι όταν είναι οργανωμένοι και ενωμένοι κόντρα στο πραγματικό τους αντίπαλο, τίποτα δεν μπορεί να τους λυγίσει. Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια.

Καλούμε τα όλα τα Σωματεία, τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουμε άμεσα:

• Να υπάρξει αυστηρή τιμωρία για την εργοδότρια εταιρεία που έχει την ευθύνη για το βασανισμό του συναδέλφου σπουδαστή.

• Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών. Να μην καλύπτουν οι σπουδαστές τις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις των επιχειρήσεων, να τηρείται αυστηρά ο κανονισμός πρακτικής άσκησης.

• Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να διασφαλίζεται αξιοπρεπή διαμονή και σίτιση των σπουδαστών.

• Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων. Την εποπτεία της πρακτικής άσκησης να έχει το αρμόδιο υπουργείο.

• Να τηρούνται όλοι οι όροι αμοιβής και εργασίας σύμφωνα με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση και να ασφαλίζονται κανονικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας