Κατρούγκαλος: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ΕΕ στη Βενεζουέλα! Υποκρισία κυβέρνησης Τσίπρα

2792
λαιμητόμος

Με την φράση «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» προσομοιάζουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τις πραξικοπηματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, οι οποίες εκπορεύονται από τις ΗΠΑ με εκτελεστικό όργανο τον αυτονακηρυχθέντα (!) ψευτο-πρόεδρο Γκουαϊδό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Κατρούγκαλος με τις δηλώσεις τους, αναδεικνύοντας την βαθιά υποκρισία της κυβέρνησης Τσίπρα, δεν λέει ούτε μια φράση για την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής Δύσης στη Βενεζουέλα, ξεχνάει να αναφέρει καν τις ΗΠΑ, δεν εκφράζει καμία απολύτως στήριξη στη νόμιμη λαϊκή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ενώ σε μια αποθέωση συναίνεσης με την επεμβατική στάση της ΕΕ, δηλώνει ευθέως ότι στηρίζει τις μέχρι τώρα προσπάθειες της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ως γνωστόν, η Φ. Μογκερίνι είχε απευθύνει τις προηγούμενες μέρες τελεσίγραφο εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ στη Βενεζουέλα, ζητώντας προκήρυξη εκλογών τις επόμενες οκτώ (!) μέρες, ειδάλλως η ΕΕ θα προχωρήσει σε μέτρα σε βάρος της Βενεζουέλας.

Είναι πραγματικά θλιβερό το θέαμα μιας κυβέρνησης να ακολουθεί την πραξικοπηματική πολιτική των ΗΠΑ και της πρόθυμης ΕΕ, ενώ της ίδια ώρα επιχειρεί, στο όνομα της κενόλογης αντίληψης «άλλο κυβέρνηση, άλλο κόμμα», να αποκτήσει διάτρητα άλλοθι εσωτερικής κατανάλωσης με δηλώσεις του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να εμφανισθεί ότι στηρίζει τον Πρόεδρο Μαδούρο.

Την ίδια ώρα πολλοί πολιτικοί παρατηρητές και έντυπα της Δύσης, πατώντας πάνω στην κυβερνητική και κομματική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, τον επικρίνουν και τον πιέζουν να εγκαταλείψει κάθε ίχνος κομματικής διαφοροποίησης, με πλήρη και απόλυτη ευθυγράμμισή του, χωρίς τακτικίστικες λογικές εσωτερικής κατανάλωσης, με την μεταμοντέρνα πραξικοπηματική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, για την άλωση του μοναδικού πετρελαϊκού και ορυκτού της πλούτου και την ενίσχυση των θέσεων της νεοαποικιακής Δύσης, σε μια περίοδο που η τελευταία παρακμάζει και χάνει έδαφος.

Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως καλός υπάλληλος των ΗΠΑ και της ΕΕ δήλωσε την πλήρη στήριξή του στον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, ενώ επιχειρώντας να εμφανιστεί ότι κάνει αντιπολίτευση, επέκρινε τον Τσίπρα ότι τάχα στηρίζει τον Μαδούρο, παραβλέποντας την επίσημη κυβερνητική θέση, η οποία ακολουθεί κατά πόδας την ΕΕ και τον ολοκληρωτικό προσανατολισμό της.

Γ. Κατρούγκαλος: Υποστηρίζουμε τις μέχρι τώρα προσπάθειες της ΕΕ για Βενεζουέλα!

«Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πάγια πεποίθηση της Ελλάδας είναι «ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος».

Από την πρώτη στιγμή τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «επιδιώξαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο, προωθώντας την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της ΕΕ που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως της Ουρουγουάης και του Μεξικού και στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ως «βασικό θέμα, πρώτον η ΕΕ να έχει ενιαία θέση. Δεύτερον, να μη συρόμαστε πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων. Τρίτον, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη Δημοκρατία, να μην επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Αυτές τις θέσεις, όπως είπε, μετέφερε στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας επίσης και την υποστήριξή του στις μέχρι τώρα προσπάθειες της.

«Τις ίδιες θέσεις θα επιδιώξουμε να επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ακριβώς γιατί θέλουμε την ΕΕ να είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει άλλη μια Λιβύη της Νότιας Αμερικής. Θέλουμε να έχει δημοκρατία, ευημερία και ένα λαό ο οποίος θα είναι ενωμένος και θα μπορέσει, πράγματι, να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, σε μια Δημοκρατία για το δικό του και μόνο συμφέρον».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας