Καταργούν την Κυριακάτικη αργία στα κέντρα διανομής των αλυσίδων σουπερμάρκετ

834
κυριακάτικη

Στις 26 Αυγούστου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, διέψευδε δημοσίευμα της εφημερίδας της εφημερίδας τα «Νέα», που αναφερόταν σε σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές, με πρωτοβουλία που θα αναλάμβανε ο ίδιος.

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν περαιτέρω αλλά ακόμη και η πλήρης απελευθέρωση του ανοίγματος των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών τις Κυριακές.

Προτού, ωστόσο, ο αλέκτωρ φωνήσαι τρις… ήρθε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης να διαψεύσει τον εαυτό του και να περάσει σε διάταξη του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, όσον αφορά στη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, την εξής φράση: […] Εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων περί υποχρεωτικής ανάπαυσης κατά την ημέρα της Κυριακής και τις ημέρες αργίας και οι μισθωτοί απασχολούμενοι σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης […]

Όπως σχολιάζει σχετικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ):

Ουσιαστικά, μέσα από αυτή την διάταξη η Κυριακάτικη αργία πλέον καταργείται και για όσους και όσες εργάζονται σε κέντρα διανομής των αλυσίδων σουπερμάρκετ, τα οποία μέχρι και σήμερα παρέμεναν κλειστά τις Κυριακές, παρά τη λειτουργία των αντίστοιχων καταστημάτων των εταιριών αυτών. Προφανώς, μέσα από μια τέτοια διατύπωση γίνεται σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος και για την απασχόληση κατά τις Κυριακές και σε κέντρα διανομής – logistics για κάθε είδους εμπόρευμα. Κι ας δήλωνε ο υπουργός Γεωργιάδης ότι το ζήτημα των Κυριακών είχε ήδη διευθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε νέα νομοθέτηση.

Μια τέτοια εξέλιξη μόνο έκπληξη δεν μας προκαλεί. Ήδη από την εποχή των πρώτων επιθέσεων στην Κυριακάτικη αργία και καθώς οι Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά αυξάνονταν από 1 σε 7, στη συνέχεια σε 8 και τελικά μέχρι και για 32 Κυριακές, σημειώναμε πολύ εμφατικά ότι και θα αυξάνονταν οι “εργάσιμες” Κυριακές, αλλά και ότι πολύ σύντομα η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα επεκτείνονταν και σε άλλους τομείς του κλάδου του εμπορίου, καθώς και σε μια σειρά άλλων εργασιακών κλάδων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εμπορική δραστηριότητα. Γι΄ αυτό άλλωστε καλούσαμε εξ αρχής το σύνολο των εργαζομένων και όλα τα κομμάτια της τάξης μας να συμπορευθούμε στον αγώνα αυτό. Γι’ αυτό και σημειώναμε στις ανακοινώσεις μας απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους που δυστυχώς επέλεγαν να κάνουν ψώνια τις Κυριακές ότι “αν ψωνίζεις την Κυριακή, ετοιμάσου να πας και για δουλειά την Κυριακή”!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας