Κατάρρευση ευρωζώνης: Πτώση-ρεκόρ -28% η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

501
ευρωζώνης
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε «βουτιά» -28%

Πτώση-ρεκόρ κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (12/6) στοιχεία της Eurostat, καθώς η στασιμότητα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ενιαία νομισματική ένωση συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά -17,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -11,9% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγράψει ποτέ η Eurostat.

Ωστόσο, η μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στο -18,5%.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -28%, έναντι ετήσιας πτώσης -13,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -28,8%.

Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση της τάξεως του -17,3% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -27,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας που σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ευρωζώνη ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο -28,9% έναντι πτώσης -26,3% τον Μάρτιο του 2020.

Παράλληλα, η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε κατά -26,6% έναντι πτώσης -15,9% προηγουμένως, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών σημείωσε πτώση της τάξεως του -15,6%.

Η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -11,9% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για την παραγωγή ενέργειας διαμορφώθηκε στο -4,8%.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -27,8% ενώ η αντίστοιχη πτώση για τους τομείς κεφαλαιουχικών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών διαμορφώθηκε στο -27,3% και στο -14,9% σντίστοιχα.

Επιπλέον, η παραγωγή στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -10,7% την ίδια στιγμή που η παραγωγή ενέργειας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -5%.

Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ουγγαρία (-30,5%), τη Ρουμανία (-27,7%) και τη Σλοβακία (-26,7%).

Την ίδια στιγμή, οι χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν τη μικρότερη μηνιαία πτώση ήταν η Δανία (-5,1%), η Μάλτα (-3,8%) και η Φινλανδία (-2,2%).

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας