Καζακστάν: Εξέγερση δεκάδων νεκρών, χίλιων τραυματιών-Κόπασαν συγκρούσεις, παραμένει η ένταση

822
Καζακστάν: Εξέγερση δεκάδων νεκρώνΚαζακστάν: Εξέγερση δεκάδων νεκρών

Δύσκολη θα είναι αυτή η νύχτα στη μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν την Αλμάτι. Οι συγκρούσεις δείχνουν να έχουν κοπάσει αλλά η ένταση παραμένει.

Μέρα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι στην Αλμάτι. Από το πρωί και μέχρι το βράδυ οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις στους δρόμους συνεχίζονταν ενώ στις συρράξεις πήρε μέρος και ο στρατός. Πλέον η κατάσταση είναι έκρυθμη και μυρίζει μπαρούτι και είναι ζήτημα μιας ασήμαντης αφορμής να ξεσπάσουν ξανά βίαιες συγκρούσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν σήμερα τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές, μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από διαδηλωτές.

Χιλιάδες συλλήψεις

Τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και ημέρες, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι 2.298 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Επιπλέον, «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Αποκεφάλισαν αστυνομικούς

Σύμφωνα με την αστυνομία δυο από τους νεκρούς αστυνομικούς βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Οι Αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλους περιορισμούς έως τις 19 Ιανουαρίου. Νωρίτερα στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters μετέδωσαν πως ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι. Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε χθες στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Και η Τουρκία στο παιχνίδι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Καζάκο ομόλογό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η Τουρκία στέκεται αλληλέγγυα προς το Καζακστάν μεσούσης της εξέγερσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Τοκάγιεφ πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφέρει  «κάθε μορφή τεχνικής πληροφόρησης και εμπειρίας», εάν χρειαστεί. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι εντάσεις να κατευναστούν και μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν, προστίθεται.

Ο Ερντογάν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, αναφέρεται η τουρκική προεδρία.

Η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανησυχεί πολύ» από την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν και η αποστολή εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας θυμίζει «καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν. Η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια θυμίζει καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Καζακστάν από τη Ρωσία και τους συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ CSTO).

Και οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Καζακστάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νέα βίαια επεισόδια μαίνονται σήμερα στο Αλμάτι, την κύρια πόλη του Καζακστάν, μετά την ανάπτυξη από τη Ρωσία αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καταστείλουν την εξέγερση σε όλη τη χώρα, πρώην σοβιετικό κράτος που είναι στενά συνδεδεμένο με τη Μόσχα.

Ουράνιο

Το Καζακστάν είναι η τελευταία χώρα που έγινε ανεξάρτητη με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Για τη Ρωσία (Όπως και για την ΕΣΣΔ παλαιότερα) είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος. Εκτός από το γεγονός ότι στη χώρα ζουν εκατομμύρια Ρώσοι, εκεί χτυπά (στο Μπαϊκονούρ) η καρδιά του διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας.

Όμως το Καζακστάν είναι και μια χώρα με πολλά σημαντικά αποθέματα πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου. Το κυριότερο όμως είναι η χώρα με τα πλουσιότερα κοιτάσματα ουρανίου στον πλανήτη. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι Ρώσοι δεν πρόκειται εύκολα να την αφήσουν από την επιρροή τους και σίγουρα εάν τελικά όλα κυλήσουν όπως θέλει η Μόσχα, τότε θα έχει καταγράψει μια «νίκη» απέναντι στη Δύση και θα έχει καταστήσει σαφές ότι στη γειτονιά της κάνει κουμάντο μόνο αυτή.

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας