“Κίτρινα γιλέκα”: 25ο Σάββατο διαδηλώσεων. Στο πλευρό τους 1.400 καλλιτέχνες-διανοούμενοι

2003
γιλέκα

Για 25ο συνεχόμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν και χθες μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” σε μια σειρά από γαλλικές πόλεις.

Καθώς είχαν προηγηθεί οι κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, μόλις τέσσερις μέρες από την προηγούμενη κινητοποίηση των “κίτρινων γιλέκων”, ήταν εμφανής η κόπωση, που εκφράστηκε και με τη σχετικά περιορισμένη μαζικότητα των χθεσινών διαδηλώσεων.

Στη γαλλική πρωτεύουσα είχαν οργανωθεί τρεις διαφορετικές πορείες. Η μεγαλύτερη από αυτές ξεκίνησε το μεσημέρι από το νοσοκομείο Λαριμπουαζιέρ, στο βόρειο Παρίσι, με κατεύθυνση την Πλας ντε λα Νασιόν, ανατολικότερα. Μια δεύτερη πορεία πέρασε από τις έδρες των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας.

Νωρίτερα, μοιράστηκαν φυλλάδια στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, με τα οποία καταγγελλόταν η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Aeroports de Paris.

“Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την ακύρωση αυτής της πώλησης. Και να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την επανεθνικοποίηση των άλλων αγαθών κοινής ωφέλειας, των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων… όλων αυτών που ανήκουν στην εθνική κληρονομιά μας”, είπε ένας 29χρονος Παριζιάνος, ο Γκιγιόμ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV μετέδωσε ότι σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη Λιόν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στη Λα Ρος-σιρ-Ιόν, όπου είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Τη συμπαράσταση τους στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” εξέφρασαν, με άρθρο τους που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας Liberation, πολλοί Γάλλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι. Το κείμενο αυτό υπογράφεται από 1.400 προσωπικότητες – μεταξύ άλλων, από τις ηθοποιούς Ζιλιέτ Μπινός και Εμανουέλ Μπεάρ και τους συγγραφείς Εντουάρ Λουί και Ανί Ερνό.

Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι το κίνημα “ζητά βασικά πράγματα: πιο άμεση δημοκρατία, περισσότερη κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, ριζοσπαστικά μέτρα απέναντι σε μια έκτακτη οικολογική ανάγκη” και προσθέτουν: “Τα Κίτρινα Γιλέκα είμαστε εμείς”, καταγγέλλοντας την προσπάθεια δυσφήμισης του κινήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας