Θα τιμήσει κι άλλους κατοχικούς δωσίλογους ο Γαβρόγλου;

3777
κατοχικούς

Το ξέραμε πως ο πανεπιστημιακός υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συμμετέχει εδώ και χρόνια στη Διοίκηση του Ιδρύματος Λάτση. Τον είδαμε, μάλιστα, να παραβρίσκεται και στις εκδηλώσεις που έγιναν πριν μερικούς μήνες, όταν με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το λιμάνι του Κατάκολου Ηλείας μετονομάστηκε σε λιμάνι Γιάννη Λάτση.

Προς τιμή του κατοχικού δωσίλογου, που ξεκίνησε από κει τη μαυραγορίτικη δραστηριότητά του, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία για την ανάδειξή του σε μεγαλοεφοπλιστή.

Μόνο που ο Κώστας Γαβρόγλου δεν έμεινε στις τιμές προς τον Λάτση. Που συνέπεσαν, μάλιστα, με την παραχώρηση στον γιο του κατοχικού δωσίλογου του Ελληνικού, για την οικοδόμηση καζίνο και άλλων αντίστοιχων χώρων… πολιτιστικής αναγέννησης.

Όπως μάθαμε, πολύ πρόσφατα και συγκεκριμένα με την με την υπ’ αριθμό Φ10/16286/Δ1 υπουργική απόφαση που υπογράφει ο ίδιος και που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 796 τεύχος Β της 7ης Μαρτίου 2019, ο Γαβρόγλου έδωσε στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου στην Αργολίδα το όνομα ενός ακόμη κατοχικού δωσίλογου.

Πρόκειται για τον Απόστολο Πεζά, ο οποίος επί Κατοχής ανέλαβε την εξόρυξη λιγνίτη στην Καλογρέζα της Νέας Ιωνίας Αττικής. Έχοντας τεθεί στην υπηρεσία των Γερμανών κατακτητών, ο Πεζάς πρωτοστάτησε στο Μπλόκο της 15ης Μαρτίου 1944, όταν 22 εργάτες των λιγνιτωρυχείων εκτελέστηκαν από ταγματασφαλίτες.

Έχοντας καταδικαστικές αποφάσεις για δωσιλογισμό από τα μετακατοχικά δικαστήρια, ο Απόστολος Πεζάς συνέχισε μετά το 1945 τις οικονομικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό, αναδεικνυόμενος κι αυτός, όπως και ο Λάτσης, σε έναν από τους σημαντικούς εφοπλιστές.

Μετά θάνατον και με απόφαση ενός υπουργού Παιδείας που εμφανίζεται ως “αντιφασίστας” και “αριστερός”, το όνομα του Απόστολου Πεζά δίνεται σε δημοτικό σχολείο. Όπως φαίνεται, ο βίος και η πολιτεία του δωσίλογου εγκληματία μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τους μικρούς μαθητές.

Δεν νομίζει πως το ‘χει παραξηλώσει ο Κώστας Γαβρόγλου; Δεν νομίζει η κυβέρνηση πως οφείλει μια εξήγηση για την προκλητική δραστηριότητα του υπουργού Παιδείας; Σχεδιάσει να τιμήσει κι άλλους κατοχικούς δωσίλογους ο υπουργός του Τσίπρα;

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας