Η ώρα του Τζόνσον. Πιθανό Brexit χωρίς συμφωνία

1047
τζόνσον

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία όσο πλησιάζει η ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και στον πρωθυπουργικό θώκο.

 

Όπως προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι, η πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ένωση χωρίς συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο 2017, γεγονός το οποίο συμπίπτει με τις αυξημένες πιθανότητες του Τζόνσον να αναλάβει τα ηνία της χώρας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κούρσας διαδοχής, έχει καταστήσει σαφές ότι βασικό μέλημά του είναι να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πιθανότητα να συμβεί ένα no deal Brexit ήταν 30% τον Ιούλιο, αρκετά μεγαλύτερη από το 25% βάσει δημοσκόπησης τον Ιούνιο και σαφώς αυξημένη από το 15% σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου.

«Η πιθανότητα να είναι τελικά πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον και η ρητορική του στην προεκλογική του εκστρατεία καταδεικνύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα (το no deal Brexit) είναι πολύ πιο πιθανό απ’ ό,τι πιστεύαμε πρωτύτερα», σχολιάζει ο Πίτερ Ντίξον από την Commerzbank.

Στην ιστορία αυτή εισέρχεται πλέον και ο αντίπαλος του Τζόνσον και νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος επίσης σκληραίνει τη στάση του απέναντι στο Brexit όσο βλέπει να χάνει έδαφος στην κούρσα της διαδοχής. Αποτέλεσμα της ανησυχίας αυτής για σκληρό και άτακτο Brexit είναι η ελεύθερη πτώση της στερλίνας αυτήν την εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017.

Σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τα χειρότερα, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν χθες τροπολογία η οποία βάζει φρένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια μελλοντικής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Αυτή είναι η πρόθεση του Τζόνσον, όπως ο ίδιος έχει διαμηνύσει, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές τον χειμώνα τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι. Έχει, ωστόσο, απορρίψει με μεγάλη πλειοψηφία και την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας