Η Ρωσία δηλώνει πανέτοιμη να διατηρήσει τον δικό της αυτόνομο ίντερνετ

1412
δίωξη

Οι Ρώσοι χρήστες θα επιβιώσουν στο ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου κλεισίματος του Διαδικτύου, καθώς η Κάτω Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο που θα εγγυάται τη βιώσιμη λειτουργία του Runet – του ρωσικού τμήματος του Διαδικτύου.

Η νέα νομοθεσία (η οποία μπορεί να κοστίσει μέχρι και 466 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ) προβλέπει ένα πλήρες φάσμα μέτρων για τη διασφάλιση της λειτουργίας του ρωσικού διαδικτύου και την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος DNS που αποθηκεύει όλα τα ονόματα τομέα και τις αντίστοιχες διευθύνσεις IP και θα παρέχει κρυπτογραφική προστασία δεδομένων.

Όπως αναφέρει το RT, Το νομοσχέδιο περιορίζει επίσης τη μεταφορά δεδομένων που μοιράζονται μεταξύ Ρώσων χρηστών του διαδικτύου σε διακομιστές εκτός της χώρας.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε από μια ομάδα βουλευτών τον Δεκέμβριο του 2018, σχεδιάστηκε ως απάντηση στην «επιθετική» αμερικανική εθνική στρατηγική στον κυβερνοχώρο, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία, μαζί με την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά εργαλεία για να «υπονομεύσουν» την οικονομία και τη δημοκρατία. Επίσης, απειλεί με σοβαρές συνέπειες όσους δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, εάν οι σχέσεις με τη Δύση φτάσουν σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο και οι ΗΠΑ φτάσουν μέχρι το σημείο να διακόψουν τις ρωσικές διευθύνσεις IP, το κράτος θα χρειαστεί ένα αυτόνομο τμήμα του Διαδικτύου που θα λειτουργεί ομαλά και θα εξασφαλίζει την επικοινωνία και τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των Ρώσων χρηστών.

Παρόλο που δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για σκόπιμη παρεμπόδιση του διαδικτύου για ολόκληρες χώρες, οι ειδικοί λένε ότι είναι τεχνικά εφικτό. Το ICANN, ο οργανισμός που διατηρεί το κεντρικό αποθετήριο για τις διευθύνσεις IP και βοηθά στον συντονισμό της παροχής διευθύνσεων IP, βρίσκεται στις ΗΠΑ. Το 2012, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή που του επέτρεπε να αναλάβει τον έλεγχο όλων των επικοινωνιών σε αμερικανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι κρίσιμες για την κανονική λειτουργία του διαδικτύου.

Αυτή η νομοθεσία έγινε ένα καυτό θέμα στη Ρωσία, καθώς πολλοί φοβούνταν ότι η ρωσική κυβέρνηση επιδίωκε να ρυθμίσει και να λογοκρίνει το ίντερνετ — ή ακόμα και να δημιουργήσει ένα εθνικό «απομονωμένο» δίκτυο. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της νομοθεσίας ισχυρίστηκαν ότι εκείνη αποσκοπεί στη διασφάλιση της λειτουργίας του Διαδικτύου, όχι στην οικοδόμηση ενός «κυρίαρχου Διαδικτύου», όπως στην Κίνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας