Η καθαριότητα στον Δήμο Βύρωνα

1890

 

Αλήθειες και ψέματα

4,5 – 5 εκ. ΕΥΡΩ το ΧΡΟΝΟ! ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ στο ΔΗΜΟ οι ΚΑΤΟΙΚΟΙ της ΠΟΛΗΣ.

Η καθαριότητα στη πόλη ΔΕΝ είναι καλή. Είναι ελλιπής και πλημμελής. Είναι κοινή πεποίθηση όλων όσων ζουν και εργάζονται σε αυτή την πόλη ότι ο Βύρωνας δεν είναι μια πόλη καθαρή. Αυτή η κατάσταση δεν είναι σημερινή και συνεχίζεται διαρκώς επιδεινούμενη και με την σημερινή δημοτική αρχή του κ. Κατωπόδη.

Οι κάδοι των απορριμμάτων συχνά ξεχειλίζουν. Συνήθως δεν πλένονται, στην καλύτερη περίπτωση καθαρίζονται

κάθε τρεις, τέσσερεις μήνες με κρύο νερό. Ο αριθμός των εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά, προσλαμβάνονται συμβασιούχοι με ημερομηνία απόλυσης, πάνω από 40 εργαζόμενοι που πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ θα φύγουν μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

 

Με το λιτό βίο που επιβλήθηκε στο λαό μας, τα απορρίμματα μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος μειώθηκαν, γιατί και οι εργαζόμενοι μειώθηκαν και έγιναν περικοπές στο μισθό. Το κόστος λειτουργίας μειώθηκε (δρομολόγια, τέλος ταφής στη χωματερή), δεν είχαμε όμως και μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους. Συνεχίζει ο Δήμος να εισπράττει 4,5- 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τα χρήματα αυτά πρέπει να διατίθενται στο σύνολο τους αποκλειστικά για την καθαριότητα και τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Αυτό όμως δεν γίνεται.

 Το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει για να καλύψει τις ανάγκες για μια καθαρή ανθρώπινη πόλη, με ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι γερασμένος. Οι νταλίκες που μεταφέρουν τα απορρίμματα στη χωματερή είναι πλέον 19 χρονών οχήματα, όπως και ορισμένα απορριμματοφόρα. Το μεγάλο σάρωθρο είναι πεπαλαιωμένο. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα όχημα ή μηχάνημα.

Στο συνεργείο, το οποίο έχει την τεχνογνωσία να μην πηγαίνει κανένα αυτοκίνητο σε εξωτερικό συνεργείο, έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι κατά πέντε (5), ενώ ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγος, λαστιχάς, φρενάς, έχουν περιοριστεί στον αριθμό ένας (1) (!) ανά ειδικότητα.  Το αίτημα των εργαζομένων, να εξοπλιστεί το συνεργείο με ηλεκτρονικό εγκέφαλο, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν τα αυτοκίνητα σε εξωτερικό συνεργείο, έχει πέσει στο κενό και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις σε ανταλλακτικά, ελαστικά, κ.λ.π.

 Καθαριότητα στην πόλη δεν είναι μόνο η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους.

Είναι και πολλά άλλα…

 Οι δρόμοι και οι πλατειές δεν πλένονται ποτέ! Ο οδοκαθαρισμός περιορίζεται σε ορισμένους κεντρικούς δρόμους, οι δρόμοι στις γειτονιές της πόλης δεν σκουπίζονται. Τα ογκώδη απορρίμματα συγκεντρώνονται και μεταφέρονται στον Υμηττό, στο σταθμό μεταφόρτωσης, που λειτουργεί χρόνια τώρα παράνομα στο Βουνό. Τα μπάζα και τα οικοδομικά υλικά παραμένουν συσσωρευμένα στον Υμηττό για να κοσμούν το περιβάλλον.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ο Δήμος Βύρωνα από το 2008 είναι ίσως ο μοναδικός που με παρέμβαση και πρόταση του σωματείου των εργαζομένων έχει τοποθετήσει ξεχωριστούς κάδους για την περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

Η ανακύκλωση είναι σε παρά πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα υλικά που περισυλλέγονται το 2018. Σήμερα έντεκα χρόνια μετά, οι κάδοι δεν επαρκούν για να περισυλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Χρειάζονται πολύ περισσότεροι. Η τοποθέτηση των καφέ κάδων – συλλογή Βιοαποβλήτων, κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια και καταστήματα εστίασης δεν προχώρησε.

Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το 2014 τη διοίκηση του Δήμου, επιδίωξε να συνεργαστεί με την ιδιωτική εταιρεία με τους μπλε κάδους αντί να σχεδιάσει την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με κάδους, αυτοκίνητα, προσωπικό.

Ο Σταθμός μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών μέσα στο αμαξοστάσιο γίνεται σε ακατάλληλο χώρο που έχει προκαλέσει επανειλημμένα εργατικούς τραυματισμούς. Το συνεργείο επισκευής των αυτοκίνητων δεν έχει άδεια λειτουργίας όπως και όλες οι εγκαταστάσεις της καθαριότητας.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή απέτυχε και στον τομέα της καθαριότητας.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να παρθούν άμεσα μέτρα για την καθαριότητα στην πόλη και να αξιοποιηθούν με το καλύτερο τρόπο τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες.

 

Η υπηρεσία καθαριότητας χρειάζεται επανασχεδιασμό,

με κέντρο την ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή,

περισσοτέρων υλικών.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σχεδιαστεί διαφορετικά η καθαριότητα στην πόλη, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη καθαριότητα, με φτηνότερα δημοτικά τέλη και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Στα απορρίμματα κρύβεται χρυσός ο οποίος ΔΕΝ πρέπει να πηγαίνει για θάψιμο στη χωματερή. Μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Nα κλείσει η χωματερή στη ΦΥΛΗ. Να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων στην Αττική

Χρειάζεται να σχεδιαστεί άλλο μοντέλο, έτσι ώστε στην χωματερή να πηγαίνουν τα υπολείμματα και όχι απορρίμματα. Όπως και τα ογκώδη απορρίμματα χρειάζονται διαφορετικό σχεδιασμό και αντιμετώπιση.

Στόχος μας είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μέσα από την ανακύκλωση, αξιοποίηση. Αυτό το εγγυάται μόνο ένας ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, για τον οποίο αγωνιζόμαστε, και όχι ιδιωτικά συστήματα ανακυκλώσιμων υλικών. Μόνο έτσι μπορεί ο χρυσός που κρύβουν τα απορρίμματα να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, των δημοτών, των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις σταθερής εργασίας και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι της πόλης.

Το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι αποτέλεσμα και της ιδιαιτερότητας της εργασίας τους. Πρόκειται για μια βαριά, ανθυγιεινή εργασία που αφήνει το αποτύπωμα της στην υγεία των εργαζομένων.

Είμαστε ριζικά αντίθετη στη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.

 Δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε:

 

  • Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.
  • Αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα – μέσα από την ενίσχυση της ανακύκλωσης– και στην Αττική. Nα κλείσει η χωματερή στην ΦΥΛΗ.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στο συνεργείο.
  • Καμία απόλυση εργαζόμενου.
  • Να αυξηθεί ο μισθός των εργαζομένων και να μην βγουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ψηφίζουμε ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

Όραμα μας μια πόλη και κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του

Υποψήφιος  Δήμαρχος  Μαυρόπουλος Τάσος

Άνοιξη 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας