Ερντογάν: Πληρώσαμε την πρώτη δόση για τους πυραύλους S-400

1710
S-400
Την πληρωμή της πρώτης δόσης για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι “οι φίλοι μας έχουν ήδη υπογράψει για τους S-400. Έχει πληρωθεί ήδη και μια δόση, από όσο γνωρίζω… Τόσο ο κ. Πούτιν όσο και εγώ είμαστε αποφασισμένοι για το θέμα”.
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για τις ανεξάρτητες αποφάσεις της Άγκυρας σχετικά με την αναβάθμιση της άμυνας της.
“Εμείς θα πάρουμε τις αποφάσεις που αφορούν την ανεξαρτησία μας. Είμαστε υπεύθυνοι για τη λήψη μέτρων άμυνας για την υπεράσπιση της πατρίδας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο είναι έτοιμο προς υλοποίηση.
“Το συμβόλαιο έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο προς υλοποίηση” δήλωσε ο Κόζιν και πρόσθεσε: “Γνωρίζετε ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών , οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία”.
Ο Κόζιν επεσήμανε επίσης ότι τα συστήματα αυτά θέλουν να τα αποκτήσουν και άλλες χώρες οι οποίες περιμένουν στη σειρά. “Είναι χώρες – όπως είπε – της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και μερικά κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων και από μια σειρά χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για το σύστημα αυτό (των S-400 -σ.σ)”.
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Κόζιν πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο δεν έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι, προσθέτοντας ότι “τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αυτή τη στιγμή για τα συστήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες που τα παράγουν να έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας”.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας