Εργαζόμενοι και πολίτες ματαίωσαν τη Γενική Συνέλευση «λεηλασίας» των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ

2177

Με μια ειρηνική αλλά και δυναμική κινητοποίηση, εργαζόμενοι της και πολίτες, δεν επέτρεψαν σήμερα (1/12) να πραγματοποιηθεί η των μετόχων για τη διανομή των κερδών προηγούμενων χρήσεων, συνολικού ύψους 40,5 εκατ.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η Έκτακτη Γενική των μετόχων της ΕΥΔΑΠ με μοναδικό θέμα την Επιστροφή Κερδών Παρελθόντων ετών στους μετόχους (επιστροφή κεφαλαίου) δεν πραγματοποιήθηκε μετά την δυναμική παρέμβαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, των Σωματείων και πλήθους εργαζομένων. Καλούμε τη Διοίκηση», αναφέρει η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ «να μην εκχωρήσει τα χρήματα αυτά που προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας καθώς είναι αναγκαία προκειμένου για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όσο και για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ ώστε να εκσυγχρονίσει και να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που εξυπηρετεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας».
Η συγκέντρωση έδειξε για μια φορά ακόμα ότι η συμμαχία εργαζομένων και πολιτών μπορεί όχι μόνο να βάλει φραγμό στη λεηλασία των διαθέσιμων κεφαλαίων της ΕΥΔΑΠ, αλλά και να δημιουργήσει Ανθρώπινη Ασπίδα κατά της επερχόμενης μέσω Υπερταμείου ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Δυστυχώς η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων, όχι μόνο δεν κράτησε ουδέτερη στάση (όπως ισχυρίστηκε δημόσια ο διευθύνων σύμβουλος), αλλά προσπάθησε με μια απαράδεκτη μεθόδευση να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να πραγματοποιήσει τη Γενική Συνέλευση στα «μουλωχτά» σε άλλον από τον προγραμματισμένο χώρο.
Τι έγινε σήμερα
Οι εργαζόμενοι μετά από πρόσκληση της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, αλλά και πολίτες, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην είσοδο της αίθουσας συνελεύσεων στο υπόγειο του Περισσού, για να διαμαρτυρηθούν για τη «ληστεία» των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ. Επί τόπου η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε κατάληψη της αίθουσας και ματαίωση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.
Στο χώρο προσήλθε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μπενίσης και άνοιξε διάλογο με τους παρευρισκόμενους προσπαθώντας να πείσει για την… ουδέτερη στάση της διοίκησης και να μεταφέρει την ευθύνη στη κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά από τη συζήτηση ο Διευθύνων Σύμβουλος, μεταξύ άλλων ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι η συνέλευση εκ των πραγμάτων θα αναβληθεί.
Οι εργαζόμενοι υποψιασμένοι, δεν αποχώρησαν, αλλά ανέβηκαν στο 2ο όροφο στο γραφείο του Προέδρου του Δ.Σ. για να διαπιστώσουν και τυπικά την αναβολή. Και τότε έκπληκτοι διαπίστωσαν, ότι όση ώρα στο υπόγειο ο κ. Μπενίσης συζητούσε με τους εργαζόμενους, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παπαδόπουλος μαζί με τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας των μετοχών (Υπουργείο Οικονομικών και ΤΑΙΠΕΔ) είχαν ξεκινήσει(!!) τη Γενική Συνέλευση, με σκοπό να καταγραφεί ότι η Γ.Σ. ξεκίνησε και διεκόπη, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, αργότερα, εντός της ημέρας, όταν οι εργαζόμενοι θα είχαν αποχωρήσει.
Ακολούθησε δικαιολογημένη έκρηξη οργής από τους παρευρισκόμενους, η διοίκηση προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, φέρνοντας αντίθετο αποτέλεσμα, αφού προκαλούσε δικαίως την μήνιν των παρευρισκόμενων. Τελικά μετά από διαβούλευση Διοίκησης, ΟΜΕ  και εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας και υπό την απειλή των εργαζομένων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν αναβληθεί η Γ.Σ., αποφασίστηκε και επίσημα η αναβολή της για τις 23 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ.
Η Διοίκηση για μια ακόμα φορά επέλεξε να σταθεί απέναντι από τους εργαζόμενους και το συμφέρον της εταιρείας, αναδεικνύοντας σε βασικό της μέλημα την ικανοποίηση των κερδοσκοπικών διαθέσεων των μετόχων. αντί για χρηματοδότηση προσλήψεων και επενδύσεων επιλέγει διανομή επιπλέον κερδών. Ισχυρίζεται ότι τα μερίσματα, που θα εισπράξει το Δημόσιο (περίπου 14 εκ. από τα 41 εκ.) θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό, άρα και το κοινωνικό κράτος και δεν λέει ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση για την επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων για την αποπληρωμή του χρέους. Μάλιστα σπεύδουν να μοιράσουν το μέρισμα μέσα στο 2016, αφού από το 2017 ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη αυξάνεται από 10% σε 15%, άρα θα στερήσουν από το δημόσιο 2 εκ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες πέτυχαν σήμερα μια μεγάλη νίκη. Σπάνια σε ΔΕΚΟ εργαζόμενοι καταφέρνουν να ματαιώσουν Γενική Συνέλευση. Δηλώνουμε αποφασισμένοι. Η λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ δεν θα περάσει. Αντί για επιστροφή κεφαλαίου απαιτούμε προσλήψεις τακτικού προσωπικού, διασφάλιση της πρόσβασης των οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά αδυνάμων στο πόσιμο , επενδύσεις στα δίκτυα και τις υποδομές, βελτίωση των μισθολογικών εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων
Το επόμενο ραντεβού στις 23 Δεκέμβρη. Παίζουμε εκτός έδρας, στο ναό του κεφαλαίου, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Λεωφ. Αθηνών 110), αφού εκεί δυστυχώς αποφάσισε η Διοίκηση να ορίσει ως χώρο διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης. Πιο συμβολικό τόπο δεν θα μπορούσαν να βρουν οι «κοινωνικά» και «υπέρ του δημοσίου» ευαίσθητοι διοικούντες μας.
*Πηγή: http://sekes-eydap.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας