Επίθεση Πομπέο κατά Κούβας και Ρωσίας, λόγω στήριξης Μαδούρο

331
πομπέο

Σφοδρή επίθεση κατά της Κούβας και της Ρωσίας, για την υποστήριξή τους στον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Αναφερόμενος στη γενικό μπλακ άουτ που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως η χώρα του δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη, καταλογίζοντας στο «σοσιαλιστικό καθεστώς» ευθύνες για το πρόβλημα, ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόκειται να προσκομίσει στον ΟΗΕ αποδείξεις για την αμερικανική εμπλοκή στο μποϊκοτάζ.

Χωρίς να ανακοινώσει νέα μέτρα εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο ή υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο Πομπέο ξέσπασε σε επίθεση για τον «κεντρικό ρόλο της Κούβας και της Ρωσίας» στη στήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

«Η Κούβα είναι η αληθινή ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα», υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας την «πολιτική υποστήριξη» και την «προστασία» που προσφέρει η Αβάνα στον πρόεδρο Μαδούρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία της κρίσης», διότι πουλάει για παράδειγμα οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ο Πομπέο αναγνώρισε, εμμέσως, την αποτυχία των μέχρι τώρα προσπαθειών για τη βίαιη ανατροπή του Μαδούρο, λέγοντας πως η Ουάσιγκτον θα «προτιμούσε τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα» μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό ως “μεταβατικού προέδρου” της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ αποσύρουν όλο το διπλωματικό προσωπικό τους στο Καράκας

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά το βράδυ της Δευτέρας, η διπλωματία των ΗΠΑ θα αποσύρει όλο το προσωπικό της που απομένει στη Βενεζουέλα μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ».

Την 23η Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως “μεταβατικό πρόεδρο”, και διέταξε την αποχώρηση όλων των Αμερικανών διπλωματών από την επικράτεια.

Την 24η Ιανουαρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούσαν στο Καράκας, ενώ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα να την εγκαταλείψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας