Εμβόλια: Τέλος και το Johnson&Johnson για τους κάτω των 60 ετών;

647
Johnson&Johnson για τους κάτω των 60

Τι υποστηρίζουν οι «ειδικοί».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, έριξε «βόμβα» χθες λέγοντας πως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρόμοιες παρενέργειες με αυτό της AstraZeneca.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη και το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει μπει στο στόχαστρο πολλών «ειδικών» και δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρξει σύντομα κάποια παρόμοια σύσταση με αυτή που έκανε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για το AstraZeneca.

Το σκεπτικό είναι πως το μονοδοσικό εμβόλιο έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca, ενώ αρκετοί «ειδικοί» έχουν συστήσει ήδη να μην προτιμάται από τις νεότερες γυναίκες.

Για τον λόγο αυτό θεωρούν πως δεν θα ήταν λάθος να υπάρξει σύσταση και το εμβόλιο της Janssen. H επιτροπή πάντως διευρευνεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα από το εξωτερικό, ενώ μέχρι στιγμής μόνο οι ΗΠΑ και το Βέλγιο έχουν κάνει σύσταση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με τo AstraZeneca όπου αν και υπάρχει μία κοινή γραμμή στην ΕΕ, πολλές χώρες έχουν επιλέξει τη δική τους στρατηγική ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τα ύποπτα περιστατικά.

Επίσης όπως έχουν δείξει και οι μελέτες η εμφάνιση θρόμβωσης ή θρομβοπενίας είναι πιο αυξημένη σε νεότερα άτομα και ειδικά σε γυναίκες και αφορούν κυρίως εμβολιασμούς με AstraZeneca και πιο σπάνια με Johnson & Johnson.

Όπως αναφέρει στο voria.gr o καθηγητής φαρμακολογίας, Αντώνης Γούλας, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ όριο έχει υιοθετηθεί και στη χώρα παραγωγής του, τις ΗΠΑ.

Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson

«Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να το δεις. Το Johnson & Johnson, παρά το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό, έχει πάρα πολλές ομοιότητες με της AstraZeneca. Ελλείψει, λοιπόν, άλλων δεδομένων εκτιμώ ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Την δική της σύσταση για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών έδωσε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέγοντας πως θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουν τα εμβόλια mRNA.

Αθηνά Λινού για εμβόλιο Johnson& Johnson: Όχι σε γυναίκες κάτω των 50

Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι μία στο 1 εκατομμύριο».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε στον ΑΝΤ1, ότι δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Είπε τέλος ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα, όμως εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες –κάτω των 50- το Johnson & Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν εμβόλια mRNA.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα για το Johnson & Johnson

Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ότι δεν θα πρέπει το εμβόλιο της Johnson & Johnson να γίνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα, έχει αξιολογήσει και αυτό, σε ελάχιστες χώρες υπάρχουν περιορισμοί για το εμβόλιο της Johnson & Johnson».

Διευκρινίσεις Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για όσους θέλουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Διευκρινιστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν θα πρέπει να γίνει δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο. Υπάρχει και μια σειρά άλλων λόγων, υπάρχει ευρύ περιθώριο που έχει αφήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που μέσω του οικογενειακού γιατρού μπορεί να ζητηθεί να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο. Αν κριθεί από την επιστημονική επιτροπή ότι πρέπει να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, θα υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού για τον πολίτη με άλλο εμβόλιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας