SOS: Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το καθεστώς Τρίπολης. Δηλώσεις Α.Σάλεχ-Σ.Λαβρόφ

2238
σάλεχ

Από χθες, Πέμπτη, ο Καγκελάριος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με στόχο την προώθηση των ενδο-λιβυκών διαβουλεύσεων, την εκτόνωση της στρατιωτικής σύρραξης και μέσω των  διπλωματικών πρωτοβουλιών (Διάσκεψη του Βερολίνου , Διακήρυξη Καΐρου, ψηφίσματα Ηνωμένων Εθνών), να υπάρξει η επίλυση της σύγκρουσης σε πολιτικό επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι, πρόσφατα, το ταξίδι πολιτικών αξιωματούχων της κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ– που παρέδωσε τη χώρα του στον Ταγίπ Ερντογάν, με την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου-στη Ρωσία δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς δεν προβλεπόταν συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσαν στελέχη της Ρωσικής κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση της Λιβυκής και της Ρωσικής αντιπροσωπείας, της νόμιμης, εκλεγμένης δημοκρατικά Λιβυκής Βουλής με τους Ρώσους ομολόγους τους, αναμεταδόθηκε ζωντανά από ρωσικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας και την σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης .

https://twitter.com/LNA2019M/status/1278999003015806977?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1278999003015806977%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FLNA2019M2Fstatus2F1278999003015806977widget%3DTweet

Ο Ακίλα Σάλεχ τόνισε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και με την Valentina Matviyenko, επικεφαλής του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης:

1) Η “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” δεν συμμορφώθηκε με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία που υπογράφηκε στο Μαρόκο, στην περιοχή Skhirat, όπου το Συμβούλιο Ηνωμένων Εθνών ΔΙΟΡΙΣΕ την κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ (GNA) ενώ η διάρκεια θητείας της από το 2017 έχει λήξει. Δεν έλαβε την ψήφο της Λιβυκής Βουλής η διορισμένη κυβέρνηση.

2) Η κυβέρνηση του Σάρατζ χρησιμοποίησε εξτρεμιστές μισθοφόρους για να “προστατευθεί” από τον στρατό της Λιβυκής Βουλής.

3) Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων παρακρατικών δυνάμεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Σάρατζ-Ερντογάν και του στρατού του λιβυκού λαού των Ακίλα Σάλεχ-Χαλίφα Χαφτάρ, είναι συνέπεια της αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα ως νόμιμης της κυβέρνησης του μη εκλεγμένου Φαγιέζ Αλ Σάρατζ(!).

Τέλος, ο κ. Ακίλα Σάλεχ δήλωσε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην λιβυκή σύγκρουση και επισήμανε ότι η Ρωσία, μια παγκόσμια υπερδύναμη, είναι αποδεκτός διαμεσολαβητής στις επερχόμενες πολιτικές διεργασίες.

H αιματοχυσία του εμφύλιου λιβυκού πολέμου, λαμβάνει χώρα γιατί οι ηγέτες της Ανατολικής Λιβύης, με την υπογραφή του Τουρκολυβικού μνημονίου, μάχονται εναντίον των τρομοκρατών τζιχαντιστών μισθοφόρων και του τουρκικού στρατού κατοχής του διορισμένου πρόεδρου Σάρατζ, του οποίου η κυβέρνηση έχει την πολιτική στήριξη από αρκετές χώρες.

Η Δύση, στη συντριπτική της πλειοψηφία, στηρίζει τους  Λίβυους πολιτικούς της Τρίπολης, τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ, που υποδούλωσαν τη χώρα τους στον Ταγίπ Ερντογάν, με τους μισθοφόρους τους να διαπράττουν απάνθρωπα εγκλήματα εναντίον του Λιβυκού λαού.

Άλλη μια “απόδειξη” της στήριξης στον Λίβυο πρόεδρο εκφραστή και πειθήνιο όργανο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας(!)  είναι η εκλογή της Λιβύης (εκπροσώπου της) στη θέση του αντιπροέδρου  της Γενικής Συνέλευσης στην 75η συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών (!) ενώ την προεδρία έχει αναλάβει ο Τούρκος διπλωμάτης Volkan Bozkir!

Επαναλειτουργία της Ρωσικής πρεσβείας , Ο Χ Ι όμως στη λιβυκή επικράτεια!

Ο Σεργκέι Λαβρόφ με τη λήξη των ρωσο-λιβυκών διαβουλεύσεων , ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της, ΟΧΙ όμως στην Τρίπολη, όπου βρίσκονται το σύνολο των διπλωματικών αποστολών, προφανώς και η ελληνική.

Η πρεσβεία της Ρωσίας και του λαού της στη Λιβύη θα εγκατασταθεί, προσωρινά, στην Τυνησία.  Η δήλωση αυτή αναδεικνύει μια βαρύνουσας σημασίας έντιμη πολιτική στάση, με πολλαπλά πολιτικά μηνύματα προς όλους τους διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς και κρατικές οντότητες.

Η Ρωσία είναι προφανές ότι θα αγωνιστεί για την αποκατάσταση της σταθερότητας αφήνοντας τον ίδιο το λαό της Λιβύης, κυρίαρχο, μέσω της εκλογικής αναμέτρησης, να αγωνιστεί για την ειρήνη και την ελευθερία στην πατρίδα του.

Είναι προφανές ότι η εγκατάσταση της ρωσικής πρεσβείας στην Τρίπολη, θα σήμαινε συναίνεση στα απάνθρωπα εγκλήματα που διαπράττει ο ηγέτης του τουρκόφιλου καθεστώτος Σάρατζ εναντίον του λαού του και αναγνώρισης ως νόμιμης της κυβέρνησης του!

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πήραμε την απόφαση να επαναλειτουργήσει η Ρωσική πρεσβεία, επικεφαλής της οποίας τίθεται, προσωρινά, ο Dzhamshed Boltaev.

Προσωρινά θα ανοίξει στην Τυνησία. Αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι λειτουργίες της θα αφορούν τη εκπροσώπηση της Ρωσίας σε ολόκληρη την εδαφική επικράτεια της Λιβύης“.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επίσης, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ρωσίας στην επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Συρίας και της Ανατολικής Λιβύης, με το άνοιγμα της πρεσβείας στη Δαμασκό.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η διπλωματική εκπροσώπηση των Αραβικών χωρών στην πρωτεύουσα της Συρίας θα συμβάλει στην αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ απευθυνόμενος στον Ακίλα Σάλεχ, είπε: “Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και οι πρωτοβουλίες σας προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν την απόλυτη στήριξή μας“.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας