Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Ψαλιδισμένος «σουλτάνος» ο Erdogan. Προβλήματα εγκυρότητας στην καταμέτρηση

2289
ερντογάν
Εντελώς οριακό το «ναι» στο δημοψήφισμα της Τουρκίας. Το 51,2% υπέρ του Erdogan στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μία μάλλον «πύρρειο» νίκη.

Οριακό προβάδισμα για το «ναι» δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδονται από την Τουρκία. Όλα δείχνουν νίκη, αλλά όχι θρίαμβο για τον Erdogan. Οι κάλπες έκλεισαν στις πέντε το απόγευμα. Τα 55 εκατομμύρια των ψηφοφόρων κλήθηκαν να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο Ερντογάν και που εφόσον επικρατήσει τελικά το «ναι» θα του δώσει υπερεξουσίες.
Η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα εξέρχεται πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, εθνοτικά και πολιτιστικά διαιρεμένη και πολυκατακερματισμένη.
Η άλλη μέρα από το δημοψήφισμα ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο βαθιάς πολιτικής κρίσης για την Τουρκία, με άγνωστο και αβέβαιο το μέλλον της.
Για την Ελλάδα, μετά τις τουρκικές εξελίξεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει ριζικά πορεία, να εγκαταλείψει τις φοβίες για την επιθετικότητα της Άγκυρας και να ακολουθήσει με αποφασιστικότητα και τόλμη μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων. Μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ελλάδα, χωρίς τον μνημονιακό ζυγό, με εθνικό νόμισμα και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, δεν πρέπει να φοβάται τίποτα και κανέναν και μπορεί να ανακτήσει μια νέα επιρροή και δυνατότητα θετικής παρέμβασης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), κατήγγειλε ότι παράνομες ενέργειες διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.
“Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το “όχι” θα νικήσει στο τέλος” δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αναφερόμενος στην απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα κάνει διάγγελμα στις 9 το βράδυ, ενώ πριν από λίγο «για λόγους ασφαλείας» έκλεισε για τα οχήματα η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έχουν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα.

Νίκη χωρίς θρίαμβο – Ψαλιδισμένος «σουλτάνος» ο Erdogan
Υπερεξουσία στον Τούρκο πρόεδρο δίνει η συνταγματική αναθεώρηση μετά το διαφαινόμενο «ναι» στο δημοψήφισμα – «Δύο» Τουρκίες αναδεικνύει ο εκλογικός χάρτης: Λένε «όχι» στον Ερντογάν Άγκυρα,  Κωνσταντινούπολη και όλες οι μεγάλες πόλεις.

Υπερεξουσία τον Τούρκο πρόεδρο δίνει η προτεινόμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνταγματική αναθεώρηση, που θα γίνει πράξη μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα.
Ουσιαστικά, ο πρόεδρος θα αποφασίζει για όλα, η προεδρική θητεία παρατείνεται στα πέντε έτη από τέσσερα που ισχύουν τώρα, ενώ οι εκλογές θα γίνονται αντίστοιχα, ανά τετραετία και όχι πενταετία.
Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα ο Ερντογάν έκανε ό,τι μπορούσε να για επικρατήσει το «ναι» και το διαφαινόμενο αποτέλεσμα δείχνει ότι ναι μεν κέρδισε, αλλά χωρίς να καταφέρει να επιτύχει θρίαμβο. Τα αρχικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που έδιναν στο «ναι» ποσοστά κοντά στο 65% βαίνουν μειούμενα και πλέον αποτελεί στοίχημα πόσο πάνω από το 50% θα είναι το τελικό ποσοστό για το «ναι».
Υπενθυμίζεται, ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο Ερντογάν εξαπέλυσε επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας με ιδιαίτερη ένταση, ενώ οι προκλήσεις στο Αιγαίο ήταν περισσότερες και εντονότερες.
Τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως ο χάρτης των περιοχών που ψήφισαν «ναι» και «όχι», ωστόσο, αναδεικνύουν «δύο Τουρκίες»: Το όχι στον σουλτάνο Ερντογάν επικρατεί στις μεγάλες πόλεις και τα παράλια της χώρας, ενώ το ναι στη συνταγματική αναθεώρηση είπε η ενδοχώρα και οι κατά τεκμήριο φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Εκλογικό «θρίλερ» σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη
Χαρακτηριστικό είναι πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη- «έδρα» του Ερντογάν, αφού έχει διατελέσει δήμαρχος της Πόλης: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, το «όχι» φαίνεται να προηγείται με 50.91%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.09%.
Στην πρωτεύουσα Αγκυρα, με καταγεγραμμένο το 94% των ψήφων το «όχι»  προηγείται οριακά με 50.14%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.86%.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο δημοψήφισμα της Τουρκίας
Μετά την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), κατήγγειλε ότι παράνομες ενέργειες διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.
“Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το “όχι” θα νικήσει στο τέλος” δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αναφερόμενος στην απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας