Γ.Μαργαρίτης: Εθνικά ανεξάρτητη Ελλάδα ή απέραντο “hot-spot”

3376
νεοναζισμός

Ή «φύλακες» σε τεράστια «αποθήκη ψυχών» ή «εγκληματίες πολέμου».

Ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης μιλώντας στον 98.4 , υποστήριξε ότι πέραν του προφανούς της απάντησης στον ωμό εκβιασμό Ερντογάν προς την Δύση , πάνω στην πλάτη της Ελλάδας και των προσφύγων –μεταναστών, με την φύλαξη των συνόρων και την άσκηση κυριαρχίας, γίνεται σαφές ότι μονοδιάστατα η απώθηση των προσφύγων –μεταναστών από τα σύνορα δεν οδηγεί πουθενά.

Αντίθετα, αν δεν καταδειχτεί με μια ουσιαστική ανεξάρτητη εθνική πολιτική η ευθύνη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στο  θέμα, τότε η Ελλάδα πολύ σύντομα θα κληθεί , περίπου ως συνοριοφύλακας της Ε.Ε.  με σφραγισμένα τα δυτικά της σύνορα όμως με επιλογή των εταίρων μας, να απαντήσει στο δίλημμα ή του άνθρωπο – φύλακα σε μια χώρα απέραντο hot-spot και μάλιστα με την «εθνική παγίδα» του εγκλωβισμού μεταναστών στα κρίσιμα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ή ως «εγκληματίες πολέμου»  αν αποφασίσουμε από την  αποτροπή στα σύνορα να περάσουμε στην πλήρη παρεκτροπή, οπότε τότε και μόνο οι εταίροι της Ε.Ε. και του ΟΗΕ θα πουλήσουν και «ανέξοδα» για τους ίδιους ανθρωπισμό, σέρνοντας την Ελλάδα ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πλέον απρόβλεπτος παίκτης για όλους , διαφορετικά κινδυνεύει να μετατραπεί σε γεωπολιτική «μαύρη τρύπα» , ακόμη και με δημογραφική αλλοίωση , στο όνομα του να κρατήσει η κεντρική Ευρώπη το «πρόβλημα» , μακριά από την πόρτα της.

 

*Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας. Διδάσκει «Σύγχρονη Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία» στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας