Γκράφιτι με τη μορφή και τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου στον Άη Στράτη, στο νησί των μαρτυρίων του

1706
γκράφιτι

Ένα γκράφιτι με τη μορφή και τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου κοσμεί πλέον έναν τοίχο στον Άη Στράτη, το νησί που αποτέλεσε για δεκαετίες μαρτυρικό τόπο χιλιάδων αριστερών. Την αρχή έκανε το 1929 η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου με βάση το νόμο του 1929 «περί Ιδιωνύμου αδικήματος». Τότε βρέθηκαν στο νησί οι πρώτοι εκτοπισμένοι κομμουνιστές.

Η εξορία αριστερών συνεχίστηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις με το φαινόμενο να κορυφώνεται  στην περίοδο της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά  όπου εκτοπίστηκαν εκεί εκατοντάδες αντίπαλοι του καθεστώτος. Ο Γιάννης Ρίτσος βρέθηκε εξόριστος στον Αη Στράτη ως «επικίνδυνος» για τις ιδέες και την «αντεθνική» δράση του.

Στο νησί της εξορίας του δημιουργήθηκε μια σύνθεση του καλλιτέχνη Pupet, που αποτελείται από την προσωπογραφία του ποιητή Γιάννη Ρίτσου και στίχους του από τις «Γειτονιές του κόσμου»:

«Δεν έχω καιρό να κουραστώ. Δεν έχω καιρό να σταυρώσω τα χέρια μου.

Δεν έχω καιρό να μην αγαπώ, να μη μισώ, να μη θέλω, να μη σκοτώνουμαι.

Δος μου το χέρι σου —κι απ’ την αρχή— μιαν άλλη αρχή.

Στις 5, ναι, στη διασταύρωση. Δικός μας είναι ο κόσμος».

Το γκράφιτι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Χρώμα στα νησιά» 29 Ιουνίου – 28 Ιουλίου 2018, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών #KEZ #Pupet και Same84, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίου Ευστρατίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας