Για Ειδικό Δικαστήριο Μητσοτάκης-Χατζηδάκης. Σχεδιάζουν πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα ΕΛΠΕ

1408
ΕΛΠΕ

Την ικανοποίηση της εξέφρασε ανεξήγητα η πρόσφατα διορισμένη από τον Σπ. Λάτση και την εταιρεία του, την Paneuropean, διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για την άντληση 500 εκ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,125%. Και χαρακτηρίζουμε ανεξήγητο τον ενθουσιασμό της Διοίκησης διότι ένα τέτοιο επιτόκιο, σε μιά περίοδο κατάρρευσης των επιτοκίων διεθνώς, που φτάνουν σε βαθύ αρνητικό έδαφος και για μιά τόσο κερδοφόρα και συμμετέχουσα σε έρευνες για εξορύξεις με πολυεθνικούς κολοσσούς εταιρεία, όπως τα ΕΛΠΕ, το επιτόκιο αυτό είναι μάλλον ασύμφορο και προκαλεί απορίες και ερωτηματικά για το ύψος του και την ακεραιότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Πέραν αυτού, το μείζον θέμα για αυτό το σημείωμα δεν είναι το ομολογιακό δάνειο αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζουν να πωλήσουν μέσα στον Οκτώβριο έως, το 20% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, μετά την εγκατάλειψη ως άγονης (;) της προτέρας εγκληματικής και αυτής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να πωληθεί το 51% των ΕΛΠΕ με από κοινού πακέτο μετοχών του ελληνικού δημοσίου και του Λάτση.

Κύκλοι της αγοράς υπολογίζουν να εισπραχθούν απ’ αυτήν την πώληση πάνω από 400 εκ. ευρώ, τα οποία, εξίσου σκανδαλωδώς και εγκληματικά, θα κατευθυνθούν για την εξόφληση δημοσίου χρέους. Με δυό λόγια όχι μόνο ξεπουλάμε στρατηγικά φιλέτα, αλλά τα ξεπουλάμε για να πληρώνεται ένα μη βιώσιμο, επαχθές και επονείδιστο χρέος, το οποίο όπως αναγνωρίζει και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εξοφληθεί ποτέ, εκτός και αν υποστεί ένα γενναίο, τουλάχιστον, κούρεμα, που, όμως, δεν το διεκδικεί καμιά μέχρι τώρα εθελόδουλη κυβέρνηση.

Το θέμα μας, όμως τώρα δεν είναι αυτό. Το θέμα μας είναι η εξωφρενική απόφαση “εξαφάνισης” της παρουσίας του ελληνικού κράτους από τα υπερκερδοφόρα ΕΛΠΕ σε όφελος, μάλιστα, του Λάτση.

Η σημερινή μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ είναι η εξής:

Paneuropean (Λάτσης) 45,5%, Ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) 35,5%, Ξένοι Θεσμικοί 5,9%, Ιδιώτες Επενδυτές 7,8%.

Αν, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση πουλήσει το 20% της δικής της συμμετοχής, τότε, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, ο Σπ. Λάτσης καθίσταται το απόλυτο και ανεξέλεγκτο(!) αφεντικό των ΕΛΠΕ όσα προνόμια και αν νομίζει ότι μπορεί να κρατήσει το ελληνικό κράτος με το ελάχιστο 15,5%.

Το σκάνδαλο είναι μεγάλο και η εξέλιξη εθνικά εγκληματική, πολύ περισσότερο που τα ΕΛΠΕ δεν είναι οποιαδήποτε, αλλά μιά δημόσια στρατηγική επιχείρηση ολιγοπώλιο στα πετρελαιοειδή της ελληνικής αγοράς μαζί με τα διυλιστήρια του Βαρδινογιάννη με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Μιά στρατηγική επιχείρηση, επίσης, με ειδική σημασία για την ασφάλεια της χώρας και τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων και τέλος, μιά στρατηγική επιχείρηση με ειδική προστασία(!) (σε ολιγοπωλιακό “συνεταιρισμό” με την Motor Oil) από το ελληνικό κράτος για τον έλεγχο και τη νομή της αγοράς των πετρελαιοειδών.

Η πώληση του 20% του ελληνικού δημοσίου ισοδυναμεί με ακραία υπερσκανδαλώδη χαριστική πράξη στον Σπ. Λάτση, που γίνεται ο ανεξέλεγκτος δικτάτορας των ΕΛΠΕ και με ακραίο πλήγμα στο δημόσιο συμφέρον και την χώρα.

Μιά τέτοια κίνηση από πλευράς Χατζηδάκη-Μητσοτάκη και υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ ισοδυναμεί με τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της ασφάλειας της χώρας υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων με ονοματεπώνυμο, που επισύρει βαρύτατες κατηγορίες και παραπομπή με τα χίλια σε Ειδικό Δικαστήριο.

Πολύ νωρίς αρχίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η παρέα του να ερωτοτροπεί με βαρύτατες πράξεις κατά της χώρας με ποινικές προεκτάσεις.

Ίσως και η πολύμηνη προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο να μην είναι τίποτα άλλο παρά ένας φτηνός αντιπερισπασμός για να κουκουλωθεί το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και να προληφθούν τα επικείμενα άπλυτα από άλλες καταστάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ε βρε γέλια…!

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας