Γερμανία-Φρ.Μερτς: Το ιδεολογικό “προφίλ” του νέου ηγέτη του CDU

615
Γερμανία-Φρ.Μερτς: Το ιδεολογικό

Ο Φρίντριχ Μερτς αποδέχεται την εκλογή του ως πρόεδρος του CDU “βαθιά συγκινημένος και εντυπωσιασμένος από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα”, σύμφωνα με την Frankurter Allgemeine Zeitung.

Το κόμμα αναμένει τώρα “ισχυρή ηγεσία και ξεκάθαρη πορεία”, ανέφερε  ο Merz.
Σε διάσκεψη ψηφιακού κόμματος, το CDU εξέλεξε τον βουλευτή της Bundestag Friedrich Merz ως νέο πρόεδρο.

Ο Μερτς έλαβε το 94,62 % των ψήφων. Από τις έγκυρες 967 ψήφους, οι 915 πήγαν σε αυτόν.

Ο Μερτς είπε ότι “είναι βαθιά συγκινημένος και εντυπωσιασμένος από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα”.

Αυτή είναι μια “ισχυρή εντολή και μια μεγάλη εντολή“. Το κόμμα αναμένει τώρα “ισχυρή ηγεσία και σαφή πορεία”, ανακοίνωσε ο Μερτς.

Ο Μερτς δήλωσε πως το κόμμα αυτοαποκαλείται “αστικό, και αν αυτό είναι σωστό, τότε όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε έτσι μεταξύ μας. Αυτό που ζήσαμε μαζί το 2021 δεν πρέπει να επαναληφθεί, δεν θα επαναληφθεί.”.

Ο Μερτς πρότεινε τον πολιτικό Mario Czaja για Γενικό Γραμματέα. Ο Mario Czaja έλαβε το 92,9% των ψήφων στην ψηφοφορία, 875 αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ του βουλευτή της Bundestag από το Berlin-Marzahn. Η Christina Stump θα πρέπει να εκλεγεί αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας αργότερα μέσα στο έτος.

Ο Μερτς είπε, σύμφωνα με τη FAZ, στην ομιλία του πως “δεν έχουμε χάσει την αυτοπεποίθησή μας ή την αστική μας ευθύνη για τη χώρα μας.

Ως “αντιπολίτευση του σήμερα” η Ένωση θα διεκδικήσει ξανά την κυβέρνηση του αύριο. “Μπορεί να είναι πολύς δρόμος μέχρι τότε.” Ο Μερτς συνεχίζει: “Αν μαλώνουμε, αν αποκλίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, αν δεν είμαστε ενημερωμένοι για τα θέματα, μπορεί να πάρει πολύ χρόνο”.

Εάν το CDU επικρατήσει γρήγορα, “τότε η ήττα μπορεί επίσης να είναι μια νέα αρχή, μια νέα ευκαιρία για εμάς”. Πρώτον, πρέπει να είσαι ισχυρή αντιπολίτευση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεύτερον, να κερδίσεις τις εκλογές στις ομοσπονδιακές πολιτείες και τρίτον, να δώσεις νέες απαντήσεις, να γράψεις ένα νέο βασικό πρόγραμμα”, δήλωσε.

Ο νέος πρόεδρος του κόμματος, γεννημένος στο Μπρίλον της Σάουερλαντ το 1955, επικράτησε στην τρίτη προσπάθεια αφού οι δύο κύριοι ανταγωνιστές του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Άρμιν Λάσετ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προεδρία του κόμματος μετά από λίγους μήνες.

Μετά από μια αρχική καριέρα στην πολιτική, ο δικηγόρος Merz εργάστηκε μεταξύ 1989 και 2009 ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Bundestag, στη συνέχεια με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα, ως δικηγόρος και για τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Blackrock, μεταξύ άλλων.

Από τα τέλη του 2018 έχει υποβάλει αίτηση για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος, πιο πρόσφατα έναντι των ανταγωνιστών Norbert Röttgen και Helge Braun.

Σε μια έρευνα μελών τον Δεκέμβριο, ο Merz κέρδισε το 62,1 % των ψήφων. Το συνέδριο του κόμματος επιβεβαίωσε τώρα αυτό το αποτέλεσμα.

Η ψηφοφορία ήταν μια λεγόμενη “ψηφιακή προ-ψηφοφορία“, η οποία τώρα απαιτεί γραπτή επιβεβαίωση από τους αντιπροσώπους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Μόνο τότε ο Merz είναι επίσημα στην εξουσία.

Το πιο σημαντικό καθήκον σε αυτή τη λειτουργία θα είναι “να ελέγξουμε αυτήν την κυβέρνηση, να αμφισβητήσουμε αυτόν τον Καγκελάριο”.

Ο Μερτς άδραξε την ευκαιρία να επικρίνει τις πρώτες εβδομάδες στην εξουσία του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (SPD). Κάνει, είπε ο Merz, “ερωτήσεις” στον Scholz. Ποια ηγεσία αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα εάν η κυβέρνηση δεν έχει δικό της προσχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό, εάν ο Scholz δεν έχει τίποτα να πει για τον πληθωρισμό.

Ο Scholz έκανε την πρώτη του κυβερνητική δήλωση χωρίς τις λέξεις συμμαχική άμυνα ή εθνική άμυνα, και δεν ανέφερε καν τη λέξη “Bundeswehr“.

Μέχρι στιγμής, ο Scholz δεν έχει πάει στην Ουάσιγκτον ή τη Μόσχα και κανείς δεν ξέρει αν έχει μιλήσει τουλάχιστον με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

“Όλοι οι άλλοι καγκελάριοι, τουλάχιστον ο Χέλμουτ Σμιντ, τον οποίο έχουν ως πρότυπο”, επεδίωξαν να επικοινωνήσουν με την Ουάσιγκτον αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, επέκρινε ο Μερτς.

Ο Μερτς τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και είπε ότι η κρίση δεν θα ξεπεραστεί με “πίστη στο κράτος”.

“Γνωρίζουμε ότι η οικονομία δεν είναι το παν”, αλλά χωρίς μια ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να κυριαρχήσει ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε η ασφάλεια των κοινωνικών συστημάτων.

Τα κοινωνικά συστήματα πρέπει να γίνουν “προστατευτικά στο μέλλον”, και για τη νέα γενιά. Στην ομιλία του, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς ακροατήριο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο, ο Μερτς αντιτάχθηκε σθεναρά σε κάθε μορφή δεξιού εξτρεμισμού και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση εναντίον του.

“Μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω με ευγνωμοσύνη και επίσης με περηφάνια για όσα συνέβησαν σε μεγάλο βαθμό υπό την ηγεσία μας.” Δεν θα αποστασιοποιηθούν από αυτό. “Δεν θέλουμε απλώς να αφήσουμε την κοινωνική αλλαγή να μας προσπεράσει, θέλουμε να τη διαμορφώσουμε ενεργά.

Τάσσεται υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκπληρώσει τα βασικά της καθήκοντα, ειδικά εκείνα που οι επιμέρους χώρες δεν μπορούν πλέον να επιλύσουν μόνες τους.

Το συνέδριο του κόμματος συνεδρίασε με σύνθημα: Ισχυρές βάσεις. ξεκάθαρη πορεία.

Πριν από την εκλογή του Merz, ο απερχόμενος αρχηγός του κόμματος Armin Laschet είχε κάνει έναν απολογισμό της σύντομης θητείας του και ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν για τις ομοσπονδιακές εκλογές. “Μεταμορφώνεται κανείς και ξεχνά”, είπε ο Λάσετ, “συγχωρεί και συγχωρεί”. Ωστόσο, η ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου πέρυσι ήταν “μια ήττα, μια ανοιχτή πληγή. Οι ουλές θα μείνουν”.

Ο Λάσετ ευχαρίστησε επίσης τον Γενικό Γραμματέα Πολ Ζιέμιακ, λέγοντας ότι ήταν “ο Γενικός Γραμματέας που οδήγησε το CDU στον 21ο αιώνα, στην εποχή της ψηφιοποίησης”. Ο Ziemiak έκανε εκστρατεία με ενθουσιασμό για τις εκλογές και στη συνέχεια την υποστήριξη του Merz και του Γενικού Γραμματέα του Czaja.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας