Γαλλία: Μεγάλες κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Όργιο αστυνομικού αυταρχισμού και βίας

1221
παρίσι

Μεγάλες έως πολύ μεγάλες και μαχητικές ήταν και το σημερινό Σάββατο οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στην Γαλλία σε μια κατεύθυνση να αποκτήσει, μετά τις γιορτές, δεύτερη πνοή, νέο δυναμισμό και μαζικότητα το αποτελεσματικό και αρκετά νικηφόρο και πρωτότυπο αυτό κίνημα.

Αποκτά μεγάλη σημασία και επικαιρότητα να αναπτυχθεί ανάλογο κίνημα με «έγχρωμα γιλκέκα» και στην Ελλάδα που θα σπάσει την ανούσια προεκλογική «κοκορομαχία» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και θα φέρει στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα της χώρας: Τον μισθό, τη σύνταξη, τους πλειστηριασμούς, την ακύρωση της λιτότητας, την παραγωγική ανάπτυξη, τον πόλεμο στην ανεργία, την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, την προοδευτική εναλλακτική λύση.

Ευκαιρία για κίνημα «έγχρωμων γιλέκων» είναι η αντίδραση στην επίσκεψη Merkel στην Αθήνα και οι επόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Ν.Ζ.

Χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» δέχθηκαν σήμερα Σάββατο (5/1/19) άγριες επιθέσεις από αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν εκτεταμένη χρήση βίας και δακρυγόνων, κοντά στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, ενώ κατέκλυσαν τους δρόμους για μία ακόμη φορά διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και καταλογίζοντας παχυδερμία στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 25.000 άνθρωποι, σήμερα στις 15.00 τοπική ώρα, ενώ στην πραγματικότητα και σύμφωνα με αντικειμενικές δημοσιογραφικές πηγές οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 100.000 χιλιάδες, ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν και οι αλληλέγγυοι στα πεζοδρόμια και τους γύρω δρόμους.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, κυρίως στο Παρίσι,  στο Πρωτοδικείο του Αβινιόν και επεισόδια σήμερα το πρωί στο Μποβέ» σημειώνεται από την ίδια πηγή.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά στο Παρίσι, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ωστόσο το απόγευμα ξέσπασαν επεισόδια στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που είχαν στήσει οδοφράγματα σε γέφυρες στον ποταμό Σηκουάνα για να εμποδίσουν αδικαιολόγητα το ξεδίπλωμα της πορείας.

Οι τουρίστες απομακρύνθηκαν από μουσείου μοντέρνας τέχνης του Ορσέ, καθώς οι καπνοί από τα δακρυγόνα κάλυπταν την ατμόσφαιρα έξω από αυτό.

Σταδιακά οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο αυτό και κατευθύνθηκαν προς το γαλλικό κοινοβούλιο, προτού ξεσπάσει ένας νέος γύρος ταραχών.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μαζικές ρίψεις δακρυγόνων για να αποτρέψουν χιλιάδες «κίτρινα γιλέκα» να διασχίσουν τον ποταμό και να καταφέρουν να φθάσουν στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ένα πλωτό εστιατόριο τυλίχθηκε στις φλόγες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, όταν τον χτύπησε ένα ποδήλατο που πέταξαν από έναν δρόμο προς την όχθη του ποταμού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ κάλεσε σήμερα, με υποκριτικό μήνυμά του στο Twitter, «τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιδεικνύει σεβασμό στον νόμο» στον απόηχο των σημερινών ταραχών.

Δύο μήνες αφότου ξεκίνησαν να μπλοκάρουν δρόμους, να κάνουν καταλήψεις σε διόδια και να οργανώνουν μεγάλες διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, τα «κίτρινα γιλέκα» επιδιώκουν να δώσουν μια νέα ώθηση στο κίνημά τους.

Συγκλονισμένη από την κοινωνική αναταραχή, η αντιλαϊκή κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε τη νέα χρονιά σε θέση επίθεσης, χαρακτηρίζοντας τους εναπομείναντες διαδηλωτές ακτιβιστές που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Την Τετάρτη το βράδυ, η αστυνομία συνέλαβε ένα από τα επιφανέστερα ηγετικά στελέχη του κινήματος.

Συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών και στο Καέν, στη βόρεια Γαλλία.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους στο Μπορντό στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρα, τη Ρουέν στα βόρεια και στη Μασσαλία στα νοτιοανατολικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας