Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Brexit – “Ρήγμα” στην κυβέρνηση Μέι

774

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι υπέβαλε ο υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Brexit Ντόμινιν Ράαμπ, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην προσπάθεια της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου να πετύχει την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με την ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Ράαμπ σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας της χώρας του με την ΕΕ, κυρίως επειδή θεωρεί ότι οι πρόνοιες του τελευταίου για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας “αποτελούν πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Συμπληρώνει δε ότι η φόρμουλα για τη Β. Ιρλανδία δεσμεύει ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο να μην έχει τον δημοκρατικό έλεγχο των νόμων και των ρυθμίσεων που θα ισχύουν στο έδαφός του, ενώ – κατά τον ίδιο – υπονομεύει και τις διαπραγματεύσεις ΗΒΕΕ για την μελλοντική εμπορική τους σχέση.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, εξήγησε ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με δεδομένο ότι – για διαφορετικούς λόγους – στη συμφωνία αντιτίθενται οι “σκληροί” του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που επιθυμούν ένα “καθαρό” Brexit, οι ευρωπαϊστές Συντηρητικοί που θέλουν πιο στενή σχέση με την ΕΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών, οι δεξιοί Προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που στηρίζουν με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση, αλλά και η κυβέρνηση της Σκωτίας, διαμορφώνεται ήδη σκηνικό πολιτικής αστάθειας που μπορεί να κοστίσει στην Μέι την πρωθυπουργία, αλλά και να οδηγήσει σε “άτακτο” Brexit χωρίς συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας