«Βουτιά» στον θρησκευτικό τουρισμό μετά τη διαμάχη Φαναρίου – Μόσχας

774
τουρισμό

Πλήγμα στον τουρισμό από Ρώσους επισκέπτες φαίνεται να προκαλεί η διαμάχη ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπροσώπους που ασχολούνται με τον θρησκευτικό τουρισμό και τα ομαδικά ταξίδια επισκεπτών από τη Ρωσία στη Β. Ελλάδα, το Άγιον Όρος και άλλους προορισμούς που επιλέγουν οι Ρώσοι, οι ακυρώσεις των τελευταίων ημερών είναι πέρα από το συνηθισμένο.

Κατά δεκάδες καθημερινά είναι οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιών τόσο για περιπτώσεις που αφορούν οικογένειες, όσο και γκρουπ επισκεπτών που προγραμμάτιζαν να βρεθούν σε θρησκευτικούς κυρίως προορισμούς.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη διακοπή της κοινωνίας ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ρωσίας, δεκάδες Ρώσοι ακυρώνουν την επίσκεψή τους, σε Μονές του Αγίου Όρους και άλλους θρησκευτικούς προορισμούς (Μετέωρα κλπ).

Οι Ρώσοι αποτελούν το 60% των προσκυνητών στα μοναστήρια του Αγίου Όρους στην χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία από την υπηρεσία Τύπου του Rosturizm και του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης όπως αναφέρεται στην υπηρεσία Τύπου του Rosturizm, το μερίδιο των τουριστών που επισκέπτονται ιερούς τόπους στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί από 8 σε 22%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα τον Πρόεδρο της «Ομάδας Φιλίας Ρωσίας – Ελλάδος» κ. Παύλο Fedyae, οι Ρώσοι τουρίστες πέρυσι ήταν 855.000, ενώ ο στόχος για το νέο έτος σύμφωνα με τον κ. Fedyae είναι να επισκεφθούν την Ελλάδα πάνω από 1 εκατ. Ρώσοι.

Πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, ο εν λόγω στόχος, όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα κατακτηθεί.

Τέλος ο γραμματέας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας, π. Αλεξανδρος Βόλκωφ ανέφερε ότι «οι πιστοί πρέπει να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο Άγιον Όρος»

«Δεν θέλουμε να προσβάλουμε κανέναν, αλλά η επίσκεψη στο Άγιον Όρος δεν θα ήταν χρήσιμη γι αυτούς αυτή την ώρα. Ο Άθως είναι ένα μοναδικό πνευματικό ασκητικό κέντρο, το οποίο όμως είναι υπερεκτιμημένο. Η Ρωσική Εκκλησία δεν θέλει να προσβάλει την ιερότητα του τόπου, αλλά πρέπει να τηρήσουμε τις θέσεις μας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο π. Αλέξανδρος Βολκόφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας