Ασκήσεις καταστολής των ΕΚΑΜ στις φυλακές

1770

Πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα που παραμένουν μετά την εισβολή των ΕΚΑΜ τα ξημερώματα της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 στις φυλακές της Αγυιάς στα Χανιά.

Με πρόσχημα πληροφορίες για επικείμενη απόδραση, διμοιρίες αστυνομικών εισέβαλλαν στα κελιά των κρατουμένων σε όλες τις ακτίνες των φυλακών, και χρησιμοποιώντας ακραίες κατασταλτικές μεθόδους, εξάντλησαν με χαρακτηριστική βιαιότητα, όπως έπραξαν πρόσφατα σε παρόμοιες περιπτώσεις σε αλλά Καταστήματα Κράτησης, κάθε μορφή νομιμότητας.

Ξυλοκοπώντας, λεηλατώντας, βρίζοντας και καταστρέφοντας από προσωπικά αντικείμενα, οικογενειακές φωτογραφίες έως και σημαίες, κράτησαν τους κρατούμενους από τις οκτώμισι το απόγευμα έως τις τρεισήμισι τα ξημερώματα στους διαδρόμους έξω από τα κελιά, καταπατώντας εκ νέου κάθε έννοια δικαίου που διέπει το «σωφρονιστικό» σύστημα.

Σημαντικά ερωτήματα, επίσης, προκαλεί η «μεταχείριση» που παγιώνεται ως κατασταλτική μέθοδος επέμβασης από τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ εντός των φυλακών, είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις, είτε για ολόκληρες πτέρυγες κρατουμένων. Όπως και οι λόγοι στους οποίους αποσκοπούν τέτοιες ενέργειες, υπό την ανοχή του αρμόδιου Υπουργείου Δικαιοσύνης με εκτελεστικό όργανο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πέντε μέρες μετά, και όσο καμιά εισαγγελική αρχή ή ο γραμματέας του Υπουργείου σε θέματα φυλακών και επί σειρά ετών εργαζόμενος στον Συνήγορο του Πολίτη ως ειδικός επιστήμονας στον «Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» Ευτύχης Φυτράκης, δεν έχουν παραγγείλει στα αρμόδια όργανα την διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού, η οποία χρήζει ποινικών ευθυνών, τόσο θα μένει ατιμώρητη η αυθαίρετη εισβολή των πάνοπλων ΕΚΑΜιτων, που είχε σαν αποτέλεσμα έναν νέο ομαδικό βασανισμό κρατουμένων, με καθαρά ρατσιστικά, εκδικητικά και εκφοβιστικά κίνητρα.

Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι στις φυλακές Χανίων, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής κρατουμένων που έχει συσταθεί μετά την επέμβαση των ΕΚΑΜ, αναμένεται κλιμάκιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα ζητήσουν άραγε οι αρμόδιοι του κλιμακίου, όταν και εάν καταφτάσουν στις φυλακές Χανίων να τους δοθεί το βιντεοσκοπημένο υλικό και τα αρχεία καταγραφής από τις κάμερες ασφαλείας;

Μένει επίσης αναπάντητο αν κατά τη διάρκεια της βίαιης κατασταλτικής επέμβασης παρευρίσκονταν αρμόδιοι Εισαγγελείς, και αν ναι, γιατί νομιμοποίησαν με την παρουσία τους να χρησιμοποιηθούν στον εικοστό πρώτο αιώνα μέθοδοι που προσομοιάζουν σε πρακτική ίδια με των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

xania-katastoli2


Οι ασκήσεις καταστολής των ΕΚΑΜ και οι άθλιες συνθήκες κράτησης

Αν στην πραγματικότητα η αστυνομία, επικαλούμενη κατά το δοκούν αμφιβόλου προέλευσης πληροφορίες, πραγματοποιεί κατασταλτικά «τεστ», εν είδει προπονήσεων ή ασκήσεων ετοιμότητας χρησιμοποιώντας βία και καταστολή, με θύματα κρατούμενες και κρατούμενους πραγματοποιώντας μεταγωγικές απαγωγές μέσα στην νύχτα ή βίαιους ελέγχους με εξευτελιστικές μεθόδους ντροπής, τότε ίσως μπορούμε να μιλήσουμε για μια άτυπη μετατροπή όλων των καταστημάτων κράτησης σταδιακά σε φυλακές «τύπου Γ’».

Την ώρα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σιωπή του καλύπτει τη δράση τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, ενάντια στα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα, τόσο η χώρα θα βρίσκεται υπόλογη και θα επιβεβαιώνονται οι εκθέσεις όπως η τελευταία από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης και τιμωρίας (CPT) και μόλις είδε το φως της δημοσιότητας.

Το ίδιο θα συνεχίζονται και οι ντροπιαστικές καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) οι οποίες επιδικάζουν αποζημιώσεις από την Ελλάδα σε κρατούμενους, βαριά ασθενείς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού και των φυλακών Δομοκού, επιβεβαιώνοντας συνολικά το ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό, τριτοκοσμικό μοντέλο που υιοθετεί η χώρα στο όνομα του «σοφρωνιστικού συστήματος» εντός των φυλακών.

xania4


Οι αντιδράσεις των κρατουμένων

Ήδη, στις φυλακές Χανίων καταφθάνουν μηνύματα συμπαράστασης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων από πολλές άλλες φυλακές όπως από τις Σέρρες, τον Κορυδαλλό, τα Τρίκαλα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τη  Χαλκίδα, το Μαλανδρίνο, την Κέρκυρα κ.α.

Η Επιτροπή Αγώνα Κρατουμένων στις φυλακές Χανίων με υπόμνημα που απέστειλε σήμερα (4 Ιουνίου) στον υπουργό Δικαιοσύνης περιγράφει τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι τέλος για την αξιοπρέπειά τους:

«Μετά τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Φυλακή Χανίων όπου κρατούμαστε, δηλαδή την εισβολή των ανδρών της ΕΚΑΜ με πρόσχημα την έρευνα, σας ενημερώνουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα. Από σήμερα δεν θα δεχθούμε παρουσία των ανδρών, παρουσία της Ειδικής Κατασταλτικής Ομάδας σε καμιά φυλακή με παρόμοιο τρόπο. Δεν έχουμε σκοπό να γκετοποιήσουμε τις φυλακές όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές.

Κάθε φορά που έχουν εισβάλει τα ΕΚΑΜ στις φυλακές μπορείτε και μόνος σας να ανακαλύψετε τα αίσχη που έχουν κάνει. Έχουν παρατηρηθεί ρατσιστικά κίνητρα, όπως φυσικά και έχουν στοχοποιηθεί και Έλληνες κρατούμενοι που συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες. Έχουμε κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο σε αυτές τις ενέργειες. Φτάσαμε το θέμα μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και περιμένουμε τις εξελίξεις των ενεργειών μας. Μέχρι τότε, σας λέμε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ισοβίτες – μεγαλοποινίτες που έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Δεν έχουμε χάσει όμως την αξιοπρέπειά μας και είμαστε αποφασισμένοι, αυτό το αγαθό να το πάρουμε μαζί μας.

Το παρόν υπόμνημα σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να το θεωρήσετε απειλητικό. Είναι μια τελευταία κραυγή αγωνίας για το αύριο μας. Σας παρακαλούμε, μην μας φτάσετε στο να κάψουμε τα κορμιά μας πάνω στα στρώματα που κοιμόμαστε. Όσο και ακραίο να σας ακούγεται έχουμε να σας πούμε πως υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που έχουν τύχει πολλές φορές σε τέτοια συμβάντα και έχουν φτάσει στα όρια τους. Λάβετε το σοβαρά υπ’ όψιν και ενεργείστε καταλλήλως».

Επιτροπή Αγώνα Κρατουμένων Φυλακών Χανίων

*Πηγή: tetartopress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας