Αρρωστημένες εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις στον αριστερό χώρο

12098
Αριστερό

Δυστυχώς, είναι τουλάχιστον θλιβερό το θέαμα των ευτελών, άγονων και άνευ αρχών και επιχειρημάτων, πολεμικών και συχνά δηλητηριωδών αντιπαραθέσεων, που εμφανίζει ο χώρος της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς και ο χώρος ευρύτερα των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Ένα θέαμα εντελώς αναντίστοιχο σε σχέση με την τραγική συγκυρία που βιώνει ο τόπος και κυρίως των κοινών ευθυνών και προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά στις αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Διάβασα, για παράδειγμα, στο τελευταίο ”ΠΡΙΝ” (Σάβ. 24/12/16), στέλεχος του ΝΑΡ να ισχυρίζεται , χωρίς καμιά αυτοσυγκράτηση, ότι η ΛΑ.Ε παραπέμπει στις καλένδες την έξοδο από την ΕΕ και με θλίψη είδα να καταφεύγει σε ένα σωρό ανακρίβειες και αεροπλανικές ακροβασίες για τις σχετικές με την ΕΕ θέσεις της ΛΑ.Ε στην Πανελλαδική της Σύσκεψη.
Και αναρωτιέμαι: Γιατί;
Γιατί γίνεται αυτό;
Ποιο είναι το κέρδος;
Η αυτοεπιβεβαίωση;
Η διατήρηση των κομματικών και οργανοσιακών τειχών;
Η οργάνωση αυτοσκοπός, πάνω από την ανάγκη να αναδειχθούν ο κοινός αγώνας και οι επίκαιρες προκλήσεις;
Ή μήπως ο φετιχισμός της περίκλειστης ανάλυσης και μικροκοσμικής κουλτούρας, η οποία παραπέμπει σε ”αιρέσεις”;

20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Απείρως χειρότερα είναι τα συμπεράσματα μου σχετικά με όσο διάβασα στις θέσεις του ΚΚΕ για το 20ο Συνέδριο.
Σχεδόν τραγικά και από κάθε άποψη ανεξήγητα και συχνά κωμικά.
Κατά τα γραφόμενα, στις θέσεις του ΚΚΕ οι άλλες αριστερές δυνάμεις (ΛΑ.Ε, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ”δορυφόροι” τους, όπως λέει) είναι απλώς ”ευρωσκεπτιστικές”(!!!).
Το ΚΚΕ μας αποκαλύπτει, επίσης, στην εμβριθή του ανάλυση, ότι και η ”Πλεύση Ελευθερίας” είναι ”ευρωσκεπτιστικόκόμμα (!!!).
Για το οξυδερκέστατο ΚΚΕ υπάρχουν δύο ειδών ”ευρωσκεπτιστικές” δυνάμεις.
Αυτές που κινούνται κυρίως στον ”οπορτουνιστικό” χώρο και αυτές που αναφύονται στον ακροδεξιό χώρο!
Το δυστύχημα είναι ότι αυτού του είδους οι καινοφανείς αερολογίες, που θυμίζουν τη θεωρία των δυο άκρων, ακούγονται και από δυνάμεις του τροτσκιστικού ρεύματος και από τον  λεγόμενο χώρο των ”δικαιωμάτων”.
Η εμβριθέστατη αυτή ανάλυση του ΚΚΕ καταλήγει με το γνωστό απόφθεγμα, πως οι δυνάμεις του ”οπορτουνισμού΄΄ είναι ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση, όπου ριζοσπαστικοποίηση είναι η ένταξη στα περίκλειστα τείχη του ΚΚΕ, ενώ οι οπορτουνιστές πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, που έφυγαν με τη μνημονιακή συνθηκολόγηση του, είναι υπεύθυνοι για τις αυταπάτες περί τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πρωτοστατούν στο να μην συμπορευτούν οι λαϊκές δυνάμεις με το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ θεωρεί περιττό να εξηγήσει γιατί ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να το υπερφαλαγγίσει στην αμφισβήτηση του παλιού αστικού μνημονιακού μπλοκ και πως οι δυνάμεις του Αριστερού Ρεύματος, για παράδειγμα, στις οποίες επιτίθετο, παρά τα ενωτικά καλέσματα τους, με τη μεγαλύτερη μανία, αντιστάθηκαν και εγκατέλειψαν καρέκλες και προνόμια για να υπερασπιστούν τις αξίες και τις δεσμεύσεις τους.
Ψιλά γράμματα θα μου πείτε!
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Γιατί, μπαίνοντας σε μια καινούργια χρονιά, το 2017, πολλές ηγεσίες στον αριστερό και δημοκρατικό αντιμνημονιακό χώρο, συνεχίζουν να βαδίζουν με τα σκουριασμένα μυαλά του παρελθόντος και με διαθέσεις συνέχισης, αν όχι και κλιμάκωσης, των εμφύλιων αδιέξοδων αγώνων μέσα στον αριστερό και αντιμνημονιακό άξονα.
Άλλες ηγεσίες στον αντιμνημονιακό χώρο κινούνται αυτάρεσκα και αλαζονικά, με πλήρη άγνοια κινδύνου, δίνοντας την εντύπωση ότι τα παθήματα του παρελθόντος έγιναν για να επαναλαμβάνονται.
Άλλες ηγεσίες στον αριστερό χώρο συνεχίζουν ένα ανεξήγητο και τυφλό αγώνα εναντίον όλων των άλλων, ο οποίος γίνεται παραδόξως σφοδρότερος όσο εγγύτερα είναι οι θέσεις τους.
Άλλοι ακόμα, όσο πιο πιεστική και ανυπόφορη γύρω μας γίνεται η μνημονιακή, ιμπεριαλιστική, νεοφιλελεύθερη και καπιταλιστική πραγματικότητα τόσο εκτοξεύονται, με όλο και πιο ηχηρά επαναστατικά συνθήματα, στο υπερπέραν για να αποφύγουν να αναμετρηθούν μαζί της.
Επομένως δεν υπάρχει ελπίδα;
Ελπίδα υπάρχει και είναι μεγάλη.
Η ελπίδα βρίσκεται στα χέρια όλου του αριστερού, προοδευτικού, γνήσια πατριωτικού και δημοκρατικού κόσμου.
Αυτός ο κόσμος, που βλέπει το ”φρενοκομείο” των άγονων και αδιέξοδων αντιπαραθέσεων σε όσους διεκδικούν την ανατροπή, οφείλει να στηρίξει πρώτα απ’ όλα τη συσπείρωση και την ενότητα του, κόντρα στις διαιρετικές σειρήνες και να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις κάθε πραγματική ενωτική πρωτοβουλία που θέλει να συμβάλλει σε ένα κοινό μέτωπο όλων των αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων για μια ριζική αλλαγή με κατεύθυνση και ορίζοντα μια αληθινή δημοκρατία, την ακηδεμόνευτη εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία και τον ουσιαστικό σοσιαλισμό της συμμετοχής, χωρίς γραφειοκρατικά και αυταρχικά εκτρώματα.
Αυτή η πρόκληση μπορεί να νικήσει το 2017 και να αλλάξει την Ελλάδα.

ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΑΔΗ

21 Σχόλια

 1. Για οσους νιωθουν Αριστεροι πραγματικα ειναι πονος να “βγαζουν μαχαιρια” μεταξυ τους.Πλην ομως πρεπει να αποδειξει ο καθε φορεας που θελει να λεγετε ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ το πως θα παμε σε Αντι-Καπιταλιστικη-Σοσιαλιστικη Πορεια,πως οραματιζεται το Σοσιαλισμο!Το να επικαλεισε αλλαγη νομισματος για παραδειγμα πρεπει να λες και ποια θα ειναι η μορφη της Οικονομιας,και σαφως κανενας επιχειρηματικος ομιλος δεν θα δεχθει μειωση κερδων για να κανει λαικη πολιτικη το οποιο κομμα ειναι αυτο.

  • Θεωρείτε, ωστόσο, ότι η Αριστερά πρέπει να λαμβάνει υπόψη της για την άσκηση της δικής της πολιτικής το εάν θα δεχθούν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι τη μείωση της κερδοφορίας τους;;;
   Σε ό,τι αφορά, τώρα, την πρόταση για έξοδο από την Ευρωζώνη και, εν συνεχεία και από την ΕΕ, η ΛΑ.Ε έχει καταθέσει το δικό της, ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο και επικαιροποιεί σε διαρκή βάση, προκειμένου να αποτελεί πάντα μιαν επίκαιρη απάντηση στα προβλήματα της χώρας μας. Άλλες δυνάμεις της Αριστεράς καταθέτουν τις δικές τους, αντίστοιχες προτάσεις. Άποψή μας είναι, ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στο ίδιο «μήκος κύματος» θα πρέπει ν’ αναζητήσουν τρόπους για συμπόρευση και κοινή δράση. Και από την πλευρά της η ΛΑ.ε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

 2. Σαν σήμερα…..27/12/1918
  “Σε μια κίνηση ελιγμού οι «Ανεξάρτητοι» σοσιαλδημοκράτες αποχωρούν από γερμανική κυβέρνηση, αντιδρώντας -δήθεν- στο λουτρό αίματος που είχαν εξαπολύσει οι Σοσιαλδημοκράτες κατά της γερμανικής προλεταριακής επανάστασης. Οι Σοσιαλδημοκράτες προκηρύσσουν εκλογές και σχηματίζουν νέα κυβέρνηση αυτή τη φορά συνασπιζόμενοι με τα αστικά κόμματα του Κέντρου και το Δημοκρατικό Κόμμα.
  Το Φθινόπωρο του 1922, οι «Ανεξάρτητοι», έχοντας εκπληρώσει το ρόλο τους ως το ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών που απεγκλωβίζονταν από τους Σοσιαλδημοκράτες κατά την κρίσιμη περίοδο του πολέμου και της επανάστασης, επέστρεψαν (συγχωνεύτηκαν) στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.”

 3. Η βρωμερη σοσιαλδημοκρατια.
  Διαχρονικο ταξικο οπλο του κεφαλαιου, εναντια στην εργατικη ταξη.

  • Ωστόσο στο άρθρο γίνεται λόγος για την Αριστερά και όχι για τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία μας αφορά ως «ανάχωμα» της αστικής τάξης, πλην ουδόλως ως δυνάμει «σύμμαχος»…

 4. Η “αριστερα” σας ειναι μια σοσιαλδημοκρατικη απατη.
  Η σοσιαλδημοκρατια ειναι το αποσταγμα της απατεωνιας.
  Οι σοσιαλδημοκρατες, ειναι οι μεγαλυτεροι απατεωνες στην υπηρεσια του κεφαλαιου.
  Αμεσο καθηκον του ταξικου κινηματος, το τσακισμα της σοσιαλδημοκρατικης Λερναις Υδρας.

  • Μας τα ‘παν κι άλλοι… Η γνωστή «καραμέλα» και οι γνωστές «ντιρεκτίβες» για το ταξικό κίνημα, το οποίο ο χώρος που, υποτίθεται, σας εκπροσωπεί πολιτικά, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το διατηρεί διασπασμένο και «ξεδοντιασμένο». Και, φυσικά, η κατάχρηση του χώρου της Iskra, για τη μονότονη επανάληψη της ίδιας και της ίδιας «παπάντζας»…

 5. Παλιό το παραμύθι παιδιά. Ξύνισε η Σούπα. Αφου φτιάξατε την Νέα Σοσιαλδημοκρατία και ξεβρακώθηκε τώρα πάτε να φτιάξετε το νέο Οπορτουνιστικό ανάχωμα στην υπηρεσία του Καπιταλισμού. Οποιος θέλει στο ΠΑΜΕ και στην Λαική Συμμαχία μπορεί να έρθει. Σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ δεν χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Μέσα στον καθημερινό αγώνα για προσωρινά μέτρα ανακούφισης γίνεται και η διαπάλη των απόψεων και οι κομμουνιστές προβάλουμε την δική μας για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση με τους Καπιταλιστές στην εξουσία. ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Τον Εγκληματικό ρόλο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ τον ζούμε.

  • Εξίσου ξυνισμένη είναι και η «σούπα» περί «λαϊκής συμμαχίας» γύρω από το ΚΚΕ… Το οποίο δεν δέχεται καμία συνεργασία με δυνάμεις που το ίδιο θεωρεί «μη κομμουνιστικές», «οπορτουνιστικές», «σοσιαλδημοκρατικές» και πάει λέγοντας, ενώ δέχεται ευχαρίστως στους κόλπους του άτομα που πρεσβεύουν αυτές τις ιδέες αλλά δέχονται, ας πούμε, την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική κηδεμονία του ΚΚΕ πάνω στο κεφάλι τους… Μόλις καταλάβετε και ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές ανακατατάξεις δεν αποτελούν μηχανιστική ακολουθία, ούτε ποτέ συμβαίνουν απολύτως ταυτόχρονα, αλλά αποτελούν δυναμική πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει το κίνημα να είναι πάντα έτοιμο να δώσει λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα, ίσως καταλάβετε και ότι αυτά που διατυμπανίζετε είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, αλλά και επικίνδυνα, εάν επικρατήσουν ως αντίληψη στο εργατικό και στο ευρύτερο κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα…
   Και μία παρατήρηση επί θεωρητικής βάσης: κομμουνιστής μπορεί κανείς να είναι σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ βάση μόνο!!! Σε ΤΑΞΙΚΗ βάση, μπορεί να είναι εργάτης, αστός, ή να ανήκει σε κάποιο από τα «ενδιάμεσα» στρώματα (αγρότης, διανοούμενος κοκ)… Να ανοίγουμε, πού και πού και κανένα βιβλίο των κλασικών του Μαρξισμού – Λενινισμού, μη μασουλάμε μόνο το «σανό» που μας ταΐζει ο Περισσός…

 6. “Παπάντζα”σαν το ΟΧΙ το”δημοψηφίσματος”,που με νύχια και δόντια και απειλές για αστυνομία στηρίξατε; Για τα “διαφωνώ αλλά στηρίζω ” (αυτή κι αν είναι ύψιστη “παπάντζα”); Για τις υπογραφές σας κάτω από αντιλαϊκά τερατουργήματα; Για το ξεπούλημα της απλής αναλογικής ,που την θυμηθήκατε όταν σας εκπαραθύρωσαν;Δεν απευθύνεστε σε χρυσόψαρα!Ξεκαθαρίστε ΠΟΙΟΣ θα κρατάει τα κλειδιά της οικονομίας στη λύση που προτείνετε!Όσο για το κίνημα ,οι συνεργασίες σας σε Σωματεία και Ε.Κ. φανερώνουν την ταξική σας θέση!Άντε και καλή χρονιά,μλάγκες!

  • Επειδή κι εσείς δεν απευθύνεστε σε χρυσόψαρα, καλό είναι να μη γράφετε δημόσια τόσα ψεύδη μαζεμένα, όπως και τόσες δίκες προθέσεων… Σας διαβάζουν και άνθρωποι νοήμονες, μην το ξεχνάτε…
   Κατά τα λοιπά, το ύφος γραφής σας μαρτυρά και το ήθος σας… Δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε, οι νοήμονες αναγνώστες καταλαβαίνουν, άλλωστε, τι θέλουμε να πούμε… Καή χρονιά, έστω και καθυστερημένα…
   ΥΓ: Επειδή κάτι γράψατε και περί απλής αναλογικής, να υπενθυμίσω: α) ότι η ΛΑ.Ε δεν είναι παρούσα στην τωρινή Βουλή, β) ότι το ΚΚΕ παρείχε ΣΤΗΡΙΞΗ με την ψήφο του σε συγκεκριμένα άρθρα του εκλογικού νόμου των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ… Συνεπώς, να είστε προσεκτικοί στα όσα λέτε και όσα γράφετε γιατί, υπενθυμίζω, σας διαβάζουν και νοήμονες αναγνώστες…

 7. o Friedman ελεγε “μονο μεσω μιας κρισης-αληθινης ή τεχνητης-μπορουμε να κανουμε το αδιανοητο μονοδρομο”!!! Αυτοι το καταφεραν, εμεις?

 8. Το πρόβλημα τόσο το δικό σας όσο και της άλλης Αριστεράς, πέρα από τη φαγωμάρα, είναι ότι κανείς δεν λέει με σαφήνεια στον κόσμο ΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ αν γίνουν πράξη οι διακηρύξεις σας για ρήξη με την ΕΕ- η οποία είναι αναπόφευκτη ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την “ήπια” εκδοχή της εξόδου από την Ευρωζώνη που διακηρύσσει η ΛΑΕ και όχι την πιο “σκληρή”, της πλήρους αποχώρησης από την ΕΕ (αν ξεκινήσει η διαδικασία απλώς… να μην κάνεις ό,τι σου λένε οι κροκόδειλοι της ΕΕ, θα καταλήξει ή σε ρήξη ή σε υποταγή, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος). Είμαι 100% υπέρ της ρήξης, όμως θα πρέπει να πείτε στον κόσμο ότι αν αυτή επέλθει, θα περάσουμε μια περίοδο απίστευτα δύσκολη, περίπου όπως αυτή που πέρασε η Κούβα όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Και πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο και με ποιον τρόπο θα βγούμε απ’ αυτή.
  Βέβαια… είναι δύσκολο να τα πείτε αυτά, αφού ακόμα δεν έχετε αποφασίσει καλά-καλά την οριστική ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Περιφέρεια Αττικής), φαντάσου δηλαδή να έπρεπε να καθοδηγήσετε τη ρήξη με την ΕΕ… Άλλωστε, όταν ήταν η ευκαιρία σας… κάνατε τα πάντα για να περάσει η προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αντί να ρίξετε την τότε κυβέρνηση καλώντας το λαό να βγει στους δρόμους, “στηρίζατε αλλά δεν ψηφίζατε” κλπ. Γιατί λοιπόν να σας εμπιστευθούμε τώρα;

 9. H Moναδική ρήξη προς όφελος του λαού είναι η Εξοδος απο την Ε.Ε με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μέσα απο την Λαική Συμμαχία. Αυτό που λές δεν είναι ρήξη. Η Επιστροφή στον Εθνικό Καπιταλισμό και η αλλαγή Ιμπεριαλιστικού οργανισμού με Ρωσία Κίνα είναι καταστροφή για τον λαό ίδια με την σημερινή. Το Επιδιώκουνε ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ και τα τμήματα της Αστικής τάξης που τους στηρίζουνε. Ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ δεν κατέρρευσε. Ανατράπηκε δολοφονημένος απο μέσα με την επικράτηση της Οπορτουνιστικής Αντεπανάστασης στο 20ο Συνέδριο το 1956 που με την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού σε μια πορεία κατέστρεψε τα πάντα.

  • Το πολύ το copy + paste το βαριέται και το πληκτρολόγιο, αγαπητέ… Σας θέσαμε νωρίτερα μια σειρά από ερωτήματα, σε σχέση με τα όσα αντιφατικά υποστηρίξατε σε διάφορα σημειώματά σας (όπως αυτό με τα ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ)… Επιμένουμε, λοιπόν, στο ερώτημά μας: ΟΤΑΝ θα ληφθούν αυτά τα μέτρα και ΜΕΧΡΙ να ολοκληρωθεί η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ΣΕ ΤΙ ΣΥΣΤΗΜΑ θα ζούμε;;; Σε σοσιαλισμό;;; Η ιστορία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ειδικά τα πρώτα χρόνια και η αναγκαία εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής δεν σας έχουν διδάξει τίποτε… Στη σκέψη σας υπάρχει μόνο το «άσπρο – μαύρο» και «μηχανιστικές» αλλαγές από τη μία στιγμή στην άλλη… Σαν να λέμε, κοιμόμαστε με καπιταλισμό, ξυπνάμε, κάνουμε την επανάσταση και, ω! του θαύματος, την επόμενη μέρα ξυπνάμε με σοσιαλισμό!… Με τέτοιου είδους αντιλήψεις σε τμήματα της Αριστεράς (πολλώ δε μάλλον της αυτοαποκαλούμενης και «κομμουνιστικής») το στρατόπεδο των καπιταλιστών θα τρίβει για χρόνια τα χέρια του από ικανοποίηση…

 10. ΟΙ Καπιταλιστές τρίβουνε πάντα τα χέρια τους με τα διάφορα Οπορτουνιστικά αναχώματα που του φτιάχνετε κατα καιρούς. ….εσωτερικού… συνασπισμός…. σύριζα…. και τώρα που ξεβρακώθηκε συνεχίζεται με ΛΑΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σια. Αυτα εξυπηρετούνε τον Καπιταλισμό. Ο Λαός θα μπορέσει να πάρει την εξουσία μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που όσο θα δυναμώνει θα αποσπά προσωρινά μέτρα ανακούφισης με Στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Απο εκει και μετά αφου θα έχει ξεκινήσει η Επαναστατική διαδικασία ασφαλώς και υπάρχουνε μεταβατικές στιγμές στο βάθεμα των Κομμουνιστικών σχέσεων. Αυτό όμως δεν έχει καμμία σχέση με Αστικές εκλογές και συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού. Αυτά για τους Κομμουνιστές είναι ξεκάθαρα.

  • Να σας θυμίσω, μόνο, ότι τον Συνασπισμό, στην αρχική του μορφή, τον είχε φτιάξει με δική του πρωτοβουλία… το ΚΚΕ, με πολιτικές αποφάσεις της ΚΕ και του ΠΓ του!!! Τα υπόλοιπα, γραφικότερα του Καστελόριζου, που γράφετε, τα έχουμε ήδη πει κι έχουμε ήδη απαντήσει…

    • «Ταξική ενότητα»;;; «Του λαού»;;; Απ’ όσο ξέρω, οι κλασικοί του Μ – Λ μιλούν για ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, όχι για «λαό» γενικώς και απροσδιορίστως… Και ταξική ενότητα χωρίς πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ των συμφερόντων της εργατικής τάξης (όπως και χωρίς ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ που θα παίζει αυτόν τον «ενοποιό» ρόλο) είναι στείρος «εργατισμός» και τίποτε περισσότερο… Αυτά που γράφετε θυμίζουν περισσότερο θεωρίες αναρχοσυνδικαλιστών τύπου Μποναβεντούρα Ντουρούτι, παρά σκέψη ανθρώπων ιδεολογικά προσανατολισμένων στη θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού… (Βασικά επιβεβαιώνετε την άποψή μας περί ιδεολογικού «αχταρμά» που διακρίνει τη σκέψη σας, αλλά ας μην επεκταθούμε περαιτέρω)…

 11. Να σου θυμίσω οτι ίσχυε το πρόγραμμα με τα πολιτικά μέτωπα και τα ενδιάμεσα Στάδια του 20ου Συνεδρίου είχε μεσολαβήση το 12ο Συνέδριο το 1987 και η Οπορτουνιστική Κλίκα κυρίαρχη με τον …φαρακο…και τους …αλλους…. βάδιζε να διαλύσει το ΚΚΕ. Να σου θυμίσω οτι το ….κοινό πόρισμα … δόθηκε στην δημοσιότητα χωρίς να περάσει απο το Π.Γ. ΡΕΒΑΝΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Πεθάνανε το 1991…..

  • Ναι, ως γνωστόν πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι, οι… «κακοί»!… Δεν μας λέτε όμως, γιατί οι «καλοί» της υπόθεσης την έκαναν τότε επιεικώς «γαργάρα» και δεν αντέδρασαν δημόσια… Και, βεβαίως, πόσα ακριβώς χρόνια το ΚΚΕ είχε «λάθος» γραμμή, κατά τη δική σας θεώρηση… Γιατί σαν… μπόλικα τα βγάζουμε, μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας