Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη είναι αποτέλεσμα εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων

2038
κρίση
  1. Είναι διαπιστωμένο ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του μετέτρεψαν την απόπειρα πραξικοπήματος σε ευκαιρία και προχώρησαν στη σύντριψη οποιασδήποτε αντιπολίτευσης. Η απόπειρα αυτή όπως είπε και ο Ερντογάν ευλόγησε το καθεστώς και του έδωσε τη δυνατότητα να συντομεύσει το δρόμο που οδηγεί στην αλλαγή του Συντάγματος και στη συνέχεια του πολιτεύματος.
  2. Μέσα σε λίγες μέρες σημειώθηκαν δύο μεγάλες εκρήξεις που κόστισαν τη ζωή δεκάδων αστυνομικών και στρατιωτών. Και όπως είναι γνωστό, το τελευταίο γεγονός είναι η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι μαζί με τις εκρήξεις ξεκίνησαν τεράστιες επιχειρήσεις ενάντια στο κουρδικό κίνημα και την αριστερά. Ο απολογισμός των 15 ημερών είναι 500 συλλήψεις μελών και στελεχών του HDP και της αριστεράς. Τα φασιστικά κοπάδια που είχαν πάρει το πράσινο φως από τις κυβερνητικές αρχές και τον Ερντογάν, επιτέθηκαν σχεδόν σε όλες τις πόλεις στα γραφεία του HDP και σε κάποιες πόλεις του ΕΜΕΡ και σε άλλους μαζικούς φορείς. Λιντσαρίστηκε κόσμος, χιλιάδες παρακρατικοί διαδήλωσαν με ρόπαλα, μαχαίρια και πιστόλια και άσκησαν μεγάλη τρομοκρατία. Βέβαια όλα αυτά συνοδεύτηκαν απ’ την τεράστια προπαγάνδα του εθνικισμού. Οι παρακρατικοί αυτοί που έσφαξαν στρατιώτες στους δρόμους της Κων/πολης έριχναν τώρα κροκοδείλια δάκρυα για τους στρατιώτες. Μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, δεν δίστασε να τονίσει ότι το παρακράτος δεν είναι κάτι κακό αντίθετα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα.
  3. Τη στιγμή που επικρατούσε αυτή η κατάσταση σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν δολοφονήθηκε ο Ρώσος Πρέσβης. Την ημέρα που δολοφονήθηκε η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία ετοιμαζόντουσαν να καθίσουν στο τραπέζι για διαρκή εκεχειρία και στη συνέχεια συμφωνία. Φαινόταν ότι ο Ερντογάν θα δεχόταν μία λύση που πρότεινε ο Πούτιν.

Ο Ερντογάν και το καθεστώς της Τουρκίας καθώς και τα ΜΜΕ που τους ανήκουν, απ’ την αρχή του πολέμου που ξεκίνησε για την απελευθέρωση του Χαλεπιού, σχεδόν σε καθημερινή βάση φώναζαν ότι οι Ρώσοι δολοφονούν αμάχους, ότι στο Χαλέπι βομβαρδίζεται η ανθρωπιά και ότι ο Ασαντ πραγματοποιεί γενοκτονία.
Στις συνομιλίες με τη Ρωσία και το Ιράν, η κυβέρνηση πέρασε στον κόσμο το εξής μήνυμα: «δώσαμε το Χαλέπι όμως δημιουργήσαμε μία ζώνη ασφαλείας». Καταρχήν, μία μέρα πριν απ’ τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη το καθεστώς είχε ξεσηκώσει όλους τους εθνικιστές και πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία. Μάλιστα, η διαμαρτυρία μπροστά στην Πρεσβεία της Ρωσίας είχε γίνει στις 3 η ώρα τη νύχτα. Πάλι με την ευλογία του καθεστώτος. Ο Ερντογάν ήθελε να ισορροπήσει με τις διαδηλώσεις τη στροφή που έκανε για τη Συρία. (Φαίνεται ότι η Τουρκία δέχτηκε μία λύση που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Ασαντ απ’ την εξουσία).

  1. Μόλις δολοφονήθηκε ο Πρέσβης μέσα σε μία ώρα είχε βγει το συμπέρασμα, πως πίσω απ’ τη δολοφονία είναι ο Γκιουλέν και οι εξωτερικές δυνάμεις που ήθελαν να προβοκάρουν τις σχέσεις ΤουρκίαςΡωσίας. Μάλιστα τα ΜΜΕ κάνουν τα πάντα για να δείξουν ότι ο δολοφόνος είχε σχέσεις και επαφές με τις δυνάμεις του Γκιουλέν. Ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε επίσημα στις 21/12 ότι «είναι νωρίς να πει κανείς ποιος βρίσκεται πίσω απ’ τη δολοφονία». Φαίνεται πως η δήλωση αυτή έχει στόχο και την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική που είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με τη «συμφιλίωση» της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Συρία, η οποία αφήνει την Αμερική εκτός παιχνιδιού. Με λίγα λόγια ο καθένας ρίχνει την ευθύνη εκεί που θέλει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία κρύβει τη σχέση της εξωτερικής πολιτικής της με το γεγονός.
  2. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο δολοφόνος του Πρέσβη ανήκει στο παρακλάδι της Αλ Κάϊντα, Ελ Νουσρά. Μετά τον πυροβολισμό του Πρέσβη ο δολοφόνος έκανε τον όρκο που κάνει η Ελ Νουσρά που είναι το σήμα κατατεθέν της. Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι αν ήταν μέλος του Γκιουλέν δεν θα σκότωνε. Οι τούρκοι αστυνομικοί βιάστηκαν πολύ με καμιά δεκαριά σφαίρες να του πάρουν τη ζωή.

Μία μικρή υπενθύμιση: Όταν καταρίφθηκε απ’ τους Τούρκους το ρωσικό μαχητικό ο Ερντογάν δήλωνε ότι πράγματι έριξαν το μαχητικό και αν χρειαστεί θα ρίξουν κι άλλο. Ενώ τώρα υποστηρίζει ότι το μαχητικό το έριξαν οι δυνάμεις του Γκιουλέν. Γιατί να μην ισχύει αυτή η άθλια πολιτική και σ’ αυτό το ζήτημα;

  1. Η Τουρκία δεν θέλει να αποδειχθεί πως πίσω απ’ αυτό το γεγονός κρύβεται η Νουσρά γιατί ο στόχος είναι ο Γκιουλέν. Η δολοφονία αυτή διευκολύνει την Τουρκία να ασκεί πίεση σε διεθνές επίπεδο για την έκδοση του Γιουλέν αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τη διεθνή υποστήριξη για την τρομοκρατία που ασκεί ενάντια στους λαούς της Τουρκίας.

Δεν πρέπει να είναι τόσο αφελής ο Γκιουλέν να στείλει κάποιον που ανήκει στην οργάνωσή του να δολοφονήσει τον Ρώσο Πρέσβη και να εκτεθεί σε όλο τον κόσμο.

  1. Τις μέρες που γίνονται όλα αυτά (να υπενθυμίσουμε ότι σχεδόν κάθε μέρα έρχονται σωροί των στρατιωτών απ’ τη Συρία) άνοιξαν τη συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την αλλαγή του συντάγματος και του πολιτεύματος. Ο Ερντογάν σ’ αυτό το ζήτημα δεν θέλει την παραμικρή αντιπολίτευση αλλά ούτε και συζήτηση.
  2. Όπως έχει διαμορφωθεί μία συγκυρία σε όλο τον κόσμο με ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στρατιωτικές επιχειρήσεις και παρέμβαση στα εσωτερικά των χωρών δημιουργεί διάφορες αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Τέτοιου είδους επιθέσεις ή δολοφονίες φαίνεται πως από κει πέρα είναι εφικτές όπου βρίσκονται ισλαμοφασίστες. Κάποια θα είναι αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών πολιτικών, σχεδίων και πολέμων, κάποια θα είναι κατόρθωμα των μυστικών υπηρεσιών, παρακρατικών οργανώσεων, προβοκατόρων. Πατέρας όλων αυτών είναι το ιμπεριαλιστικό, καπιταλιστικό σύστημα.Πηγή: prin.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας