Αρμενική αντίσταση: Ανακατάληψη εδαφών-Πάνω από 100 νεκροί Αζέροι-τρομοκράτες

2228
αρμενική
Βομβαρδισμών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Μπακού από τον αρμενικό στρατό

Σφοδρές οι συγκρούσεις την 11η μέρα της στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα στους Αζέρους του Ταγίπ Ερντογάν και των μισθοφόρων τζιχαντιστών και τον αρμενικό λαό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αγωνίζεται για την ίδια την ύπαρξη του, όπως επανειλημμένως δηλώνει ο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Ν. Πασινιάν.

Η πανίσχυρη πολεμική μηχανή, που τροφοδοτείται από την βιομηχανία πετρελαίου των Αζέρων, με την συνδρομή των Σύρων μισθοφόρων, των τουρκικών F-16, των τουρκικών και ισραηλινών drones, είναι πανέτοιμη για τον τελικό στόχο. Την ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και άρα την εκδίωξη του αρμενικού λαού από την γη του.  Σήμερα, όπως ανάρτησε στο λογαριασμό του ο Ιρανός δημοσιογράφος και αναλυτής Babak Taghvaee, η αρμενική αεροπορία βομβάρδισε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Μπακού.

Συγκεκριμένα, επλήγησαν τερματικοί σταθμοί πετρελαιοπηγών στην περιοχή Jabrail, με τους Αζέρους να υποχωρούν, σύμφωνα και με το βίντεο που ανάρτησε τόσο  το ΥΠΑΜ Αρμενίας αλλά και η Σουσάν Στεπανιάν.

https://twitter.com/ArmeniaMODTeam/status/1313735146781249536?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1313735146781249536%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FArmeniaMODTeam2Fstatus2F1313735146781249536widget%3DTweet

Ανακατάληψη από τον αρμενικό στρατό του υψώματος του Varangatagh

Και ενώ και χθες η τουρκική αεροπορία -άραγε με τούρκους ή αζέρους πιλότους(;)-βομβάρδιζε πόλεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την πρωτεύουσα του Στεπανακέρτ και την πόλη  Shushi,  ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΑΜ Αρμενίας, Artsrun Hovhannisyan, σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι χθες οι απώλειες των Αζέρων και των τρομοκρατών μισθοφόρων υπολογίζονταν από 260-280. Τόνισε, επίσης, ότι τουλάχιστον 60 τεθωρακισμένα εγκαταλείφθηκαν από τις εχθρικές δυνάμεις και ότι καταστράφηκε σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του αρμενικού στρατού, υπήρξε διείσδυση της αρμενικής αντίστασης στα υψώματα του Varangatagh . Ομάδα αποτελούμενη από εθελοντές που έχουν καταταγεί και καταδρομείς των ειδικών δυνάμεων παράκαμψαν τις αζερικές δυνάμεις και στη συνέχεια κατέλαβαν την ορεινή περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Arayik Harutyunyan, ανακοίνωσε ότι έγινε ανακατάληψη περιοχών από την αρμενική αντίσταση. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αγαπητοί μου συμπατριώτες. Οι ευφυείς  στρατιωτικοί ελιγμοί του στρατού μας, είχαν σαν αποτέλεσμα , όχι μόνο την ανακατάληψη μιας εκ των θέσεων μας αλλά επίσης καταφέραμε να απελευθερώσουμε 19 στρατιώτες μας οι οποίοι συνέχιζαν με ένα “πεισματάρικο” τρόπο να αντιστέκονται στις αζέρικες στρατιωτικές επιθέσεις, αν και είχαν αποκοπεί από τις δυνάμεις μας και ήταν εγκλωβισμένοι σε δάσος της περιοχής.

Προχώρησαν οργανωμένα σε αντεπίθεση στις θέσεις του αντιπάλου, πριν μπορέσουν οι δυνάμεις μας να τους προσεγγίσουμε.  Σαν αποτέλεσμα αυτής της ηρωικής αντεπίθεσης, οι Αζέροι απωθήθηκαν αφήνοντας πίσω στρατιωτικό εξοπλισμό και πάνω από 100 νεκρούς….“.

Ο πρώτος κανόνας για τον αζέρικο στρατό: υποχώρηση με την πρώτη ριπή.

https://twitter.com/301_AD/status/1313923586491637766?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1313923586491637766%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2F301_AD2Fstatus2F1313923586491637766widget%3DTweet

Ν. Πασινιάν: Με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Δηλώσεις Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, Νικόλ Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι Russia-1 TV, δήλωσε ότι :

Όπως γνωρίζετε, η Αρμενία είναι μέλος του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας. Έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις όσο αφορά την Αρμενία, εντός του πλαισίου της Συνθήκης. Ωστόσο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  που είναι σε εξέλιξη, δεν λαμβάνουν χώρα στο αρμενικό έδαφος.  Όσο για την τήρηση των συμμαχικών υποχρεώσεων της Ρωσίας, εντός της Συνθήκης, πάντα τις εκπληρώναμε και θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και είμαι σίγουρος ότι η αρμενική ηγεσία δεν έχει “ερωτήσεις” (ενδοιασμούς) σχετικά με την ρωσική εκπλήρωση των συμμαχικών της υποχρεώσεων“.

Αντίστοιχα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους: “Η Ρωσία θα σταθεί στο πλευρό της Αρμενίας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο της Τασκένδης (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας), οι οποίες, όμως δεν καλύπτουν τη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ…“.

Ο Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι RBK, δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα αποτελέσει ποτέ μέρος της εδαφικής επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν.

Και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την ίδια την ακλόνητη θέληση του αρμενικού λαού να ζήσει στην πατρίδα του αλλά αποδεικνύεται από τις ίδιες τις πράξεις του Ilham Aliyev. Ο αζέρικος στρατός καταστρέφει ολοσχερώς πόλεις και υποδομές του αυτόνομου θύλακα. Και συνέχισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός:  “Πιστεύει ότι θα βομβαρδίζει τη Στεπανακέρτ και μετά η γη του λαού του Καραμπάχ θα αποτελέσει τμήμα του Αζερμπαϊτζάν;“, δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης, στους νέους και άκρως επιτυχείς στρατηγικούς ελιγμούς του στρατού άμυνας, ο οποίος προβαίνει σε υποχωρήσεις, εδαφικά, παρασύροντας τον εχθρό και στη συνέχεια τον παγιδεύει. Ειδικότερα, τόνισε ότι προς τον νότο, η αρμενική αντίσταση δημιούργησε “διάδρομο” και αφού παγίδευσε μεραρχίες των Αζέρων, επέφερε σημαντικά πλήγματα, επικαλούμενος τη χθεσινή νικηφόρα αντεπίθεση στην περιοχή Jabrayil.

Η ισλαμική σουνιτική Τουρκία διεισδύει και στον Νότιο Καύκασο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο δρόμος της διπλωματίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ομάδας του Μισνκ, προϋποθέτει την άμεση απόσυρση του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την γη του (!). Και ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Αζέρων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Ilham Aliyev για την στήριξη του Τούρκου προέδρου και συγκεκριμένα είπε ότι η τουρκοαζέρικη συμμαχία διέπεται από την αρχή: “ένα έθνος, δυο κράτη“.

Η Τουρκία στη Λιβύη, καθίσταται “μέρος” της “πολιτικής λύσης“, ενώ στην ουσία ανέτρεψε την ολοκληρωτική νίκη του Λιβυκού Κοινοβουλίου της Βεγγάζης εναντίον της ισλαμικής κυβέρνησης και των μισθοφόρων τζιχαντιστών του Φ. Σάρατζ, με την συνδρομή χερσαίων δυνάμεων και αερομαχητικών αεροσκαφών, drones Bayractar TB2 στο πλευρό των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης τους Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη…

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Nezavisimaya Gazeta, φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης του Μπακού, στις οποίες τονίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να συνδράμει στις εργασίες της Ομάδας του Μίσνκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη(OSCE), ισότιμα, με τις άλλες χώρες, καθώς έχει να θέσει μια σειρά νέων προϋποθέσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Στο Άρτσαχ, οι πόλεις του είναι μισογκρεμισμένες από τους απανωτούς αδιάκοπους βομβαρδισμούς , μέρα-νύχτα,  του Ρετζέπ Ερντογάν- Ilham Aliyev. Όταν ηχούν οι σειρήνες τρέχουν στα καταφύγια. Το ηθικό τους δεν κάμπτεται….

Αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Ν. Πασινιάν, απευθύνει έκκληση στην Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Προειδοποιεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος οι φλόγες του πολέμου να απλωθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα δήλωσε: ” Εάν θέλουμε να σταματήσουμε τη ανθρωπιστική καταστροφή, αν θέλουμε να σταματήσουμε την σύγκρουση, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ“.

Η κυβέρνηση του Artsakh ζητάει να συμμετέχει στις συνομιλίες της Ομάδας του Μισνκ, ενώ οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Οργανισμού εντείνονται μέρα με την μέρα , με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται αδιάκοπα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Shamil Gareyev, η αιματοχυσία και η νέα ανθρωπιστική τραγωδία στην εμπόλεμη ζώνη θα προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές προς την Αρμενία, εξέλιξη που θα είναι δυσάρεστη και για την Ρωσία.  Ακόμα αν και το Ρωσικό ΥΠΕΞ αποφασίσει την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων ασφαλείας στην γραμμή των συνόρων, η Τουρκία, τότε, θα αντιτείνει την ανάπτυξη των κυανόκρανων (ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ) τουρκικής καταγωγής .

Είναι προφανές, ότι όπως στη Λιβύη, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Νότιο Καύκασο η Τουρκία αναδύεται ως  μια περιφερειακή υπερδύναμη, επίσημος συνομιλητής στις επερχόμενες διαβουλεύσεις.

Ο Αρμένιος πρόεδρος, Armen Sarkissian, σε επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο που είχε τα γενέθλια του, μεταξύ άλλων, γράφει τα εξής: “…Οι σχέσεις μας βασίζονται  στους μακραίωνους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, στην πνευματική εγγύτητα και στην αμοιβαία προσέγγιση σε σύγχρονες δισεπίλυτες προκλήσεις . 

Ελπίζω ότι οι ρωσικές προσπάθειες θα συμβάλλουν στο να σταματήσουμε την αιματοχυσία στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις επόμενες μέρες… “.

Ενώ o εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Artsakh, Vahram Poghosyan, στον προσωπικό του λογαριασμό στο ΦΒ, έγραψε το εξής μήνυμα:

Ο Aliyev σύντομα θα πάει στον Τσάρο και θα πέσει γονατιστός, αλλά ο Τσάρος, μάλλον, θα έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνει. Το να αγκαλιάζεις τον Σουλτάνο δεν είναι πλέον χρήσιμο. Αρμένιοι στρατιώτες μου σας αγαπώ όλους“.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=104309048117657&id=102006298347932

Η αρμενική αντίσταση δεν θα υποκύψει. Εδώ και 2.500 χιλιάδες, περίπου, χρόνια, ζούνε πάνω στα βουνά τους, αντικρύζοντας υπερήφανα τον ουρανό. Θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά στη γη τους.

Και δεν θα υποχωρήσουν. Θα την υπερασπιστούν μέχρι τέλους.

Κοιτάζουν υπερήφανα τον εχθρό και αψηφούν το τουρκοαζέρικο μαχαίρι.

Δεν φοβούνται.

Πεθαίνουν πολεμώντας.

Είμαστε τα βουνά μας“, λένε…..

Και είναι απόρθητα….

 

*Με πληροφορίες από  Zartonk Media, Nezavisimaya Gazeta, Tass, armenpress.am, 1lurer.am

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας