Συνεχίζεται ο αγώνας για ΣΣΕ και κατά απολύσεων στη ΝΟΚΙΑ

807
αγώνας

Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου η πρώτη από τις δύο 24ωρες απεργίες που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Eργαζομένων στην ΝΟΚΙΑ Ελλάδος, για την υπογραφή ΣΣΕ και ενάντια στις 60 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Η επόμενη προκηρυγμένη απεργία είναι την Τετάρτη 23 Οκτώβρη.

Στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος, από τη μία έχουμε την αδιαλλαξία της διοίκησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και από την άλλη την επιδίωξη για απολύσεις εργαζομένων με σκοπό το ακόμα μεγαλύτερο κέρδος για του μετόχους, την ίδια στιγμή που υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης από άλλα τμήματα της εταιρείας. Η κατάσταση στη ΝΟΚΙΑ είναι αυτή του μισθολογικού παγώματος και της έλλειψης οποιασδήποτε προοπτικής. Η διοίκηση προσπαθεί να λειάνει την εικόνα αυτή, δίνοντας αυξήσεις σε μερίδα των εργαζομένων που ως ποσοστά μπορεί να ακούγονται υψηλά, αλλά σε πραγματικά ποσά είναι τις περισσότερες φορές ελάχιστα, αφού είναι ποσοστά πάνω σε ήδη χαμηλούς μισθούς.

Την ίδια στιγμή:

  • εξακολουθεί να υπάρχει μηδενική πολιτική οικογενειακής μέριμνας και εξέλιξης, αντίθετα με τις περισσότερες μεγάλες εταιρίες του κλάδου

  • η πλειοψηφία των καινούριων εργαζομένων συνεχίζει να αμείβεται με πολύ μικρούς μισθούς, ενώ οι παλαιότεροι εργαζόμενοι βιώνουν την οικονομική στασιμότητα, χωρίς να ξεγελά κανέναν και καμία η μεμονωμένη περίπτωση των «διορθωτικών» αυξήσεων στις αρχές του έτους

  • κυριαρχεί η εντατικοποίηση και οι «παροτρύνσεις» σε ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα μεταξύ των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε μία περίοδο όπου η διοίκηση έχει προχωρήσει σε εξωτερικές προσλήψεις και όπου ακόμα υπήρχαν ανοιχτές θέσεις, η διοίκηση ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας, με την διαφαινόμενη πρόθεση να προχωρήσει σε ένα μεγάλο κύμα απολύσεων μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η τακτική που ακολουθείται από τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος για τη μεθόδευση αυτών των απολύσεων, υπογραμμίζει το Σωματείο ΝΟΚΙΑ, «αποπνέει από παντού έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους, κάποιοι και κάποιες με πολλά χρόνια υπηρεσίας στη ΝΟΚΙΑ, και κυνικότητα. Από τις δηλώσεις περί απορρόφησης των εργαζομένων αν υπάρχουν θέσεις, κάτι που δε συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μέχρι τις παροτρύνσεις σε μετανάστευση (!) προκειμένου να συνεχίσουν την ίδια εργασία σε άλλη χώρα. Από τον εξαναγκασμό στην ψυχοφθόρα και υποτιμητική διαδικασία της ατομικής αναζήτησης νέας θέσης εντός της εταιρίας (και τη συνεχή απόρριψη ακόμα και έμπειρων συναδέλφων), μέχρι και την ψυχολογική «παρότρυνση» σε παραίτηση και αναζήτηση αλλού. Διαμηνύουμε προς τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ ότι δεν ανεχόμαστε ούτε τακτικισμούς, ούτε απαξίωση της ζωής και της εργασία μας».

Είναι βέβαιο, τονίζει, «ότι αν δεν αντισταθούμε και αν δεν ξεσηκωθούμε απέναντι σε αυτές τις τακτικές, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες – Σήμερα εκείνοι και εκείνες, αύριο θα είμαστε εμείς σε αυτή τη θέση αν δεν αντισταθούμε τώρα όλοι μαζί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας