Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα, απελευθερώνονται διαδημοτικές μετακινήσεις-Οδηγός για τα νέα μέτρα

    561
    Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα
    Μία νέα καθημερινότητα ξεκινά από τη Δευτέρα 05/04, με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Οι αγορές θα γίνονται με sms στο 13032, με click away και click in shop. Τι αλλάζει στις διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σάββατο 03/04.
    Το άνοιγμα καταστημάτων λιανικής από τη Δευτέρα 05/04 ανακοίνωσε χθες 31/03, ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο μίας σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
    Πιο συγκεκριμένα, oι αγορές θα γίνονται με την μέθοδο click away (έξω από το κατάστημα) και click in shop (μέσα σε αυτό), αφού πρώτα ο πολίτης στείλει SMS στο 13032 με το ονοματεπώνυμό. Το μήνυμα θα στέλνεται μόνο μία φορά την ημέρα και θα έχει διάρκεια έως 3 ώρες.
    Όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα ψώνια σε κάθε κατάστημα θα γίνονται με ραντεβού ενώ ο πελάτης, θα πρέπει να έχει μήνυμα από το μαγαζί αλλά και την απόδειξη (κατόπιν) ότι έκανε τις αγορές του από αυτό.
    Η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με αυστηρά μέτρα προστασίας από τη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
    Με μάσκες, με αποστάσεις, με τήρηση κανόνων υγιεινής, με έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. και με μέγιστο αριθμό τους 20. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού για να ψωνίσουν είτε εντός είτε εκτός καταστήματος.
    Από το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα (Malls) και τα πολυκαταστήματα, η κατάσταση των οποίων θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

    Τι προβλέπεται για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

    Από το Σάββατο 03/04 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις που αφορούν στον κωδικό 6.
    Επισημαίνεται πως η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, επιτρέπεται με έως 3 άτομα στο αυτοκίνητο, (επιτρέπεται και με μοτοσυκλέτα) με εξαίρεση τις οικογένειες, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει αυξημένη προσοχή για αποφυγή συνωστισμού.
    Ο υφυπουργός δεν παρέλειψε πάντως να καταστήσει σαφές πως πρόκειται για πιλοτικό μέτρο, καθώς αν παρατηρηθεί κατάχρηση ή χρήση του για άλλους λόγους εκτός της προσωπικής άσκησης, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το πάρει πίσω.
    Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, ο Υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για τα ψώνια.
    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέφερε συγκεκριμένα πως «για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο με τη μέθοδο click inside».

    «Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στην Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα SMS στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα και με χρονική διάρκεια τριών ωρών. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το SMSστο 13032».

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, την Τετάρτη (31/03), ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία των σχολείων.
    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι η λειτουργία τους από τη φυσική τάξη θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, υπάρχει η προοπτική να χτυπήσει το κουδούνι για τους μαθητές ορισμένων τάξεων, με χρονικό προσανατολισμό στις 12 Απριλίου. Φυσικά, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα συμβεί και με τη χρήση των self tests.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας