Αλληλεγγύη Melenchon-Chomsky-Badiou και άλλων προσωπικοτήτων και οργανώσεων στους διωκόμενους αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών

2026
πλειστηριασμών

Κάλεσμα διεθνούς αλληλεγγύης στους διωκόμενους Έλληνες αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών, μεταξύ των οποίων και στον Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε, απευθύνουν δεκάδες οργανώσεις και διεθνούς κύρους προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο JeanLuc Melenchon, ο Noam Chomsky, ο Alain Badiou, ο Tariq Ali και πολλοί άλλοι.

Το διεθνές αυτό κάλεσμα, για το οποίο πρωτοστάτησαν ο Στάθης Κουβελάκης και ο Κώστας Λαπαβίτσας, οι οποίοι και το συνυπογράφουν, αποκτά μια εξαιρετική και ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν τη συγκυρία όπου η κυβέρνηση, με την ουσιαστική σιωπή του ελληνικού κατεστημένου, κλιμακώνει τις διώξεις με νέες δικογραφίες κατά Λαφαζάνη και άλλη δίωξη κατά του ηρωικού Αντώνη Μαυρομμάτη, της αγωνίστριας Αυγής Βουτσινά και του επικεφαλής των Πειρατών Θανάση Γούναρη, ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε από χτύπημα των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να έχει δυσκολίες στο περπάτημα.

Σε μια στιγμή, επίσης, όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με τις κοκορομαχίες τους επιχειρούν να μεταθέσουν την ατζέντα από τα πραγματικά προβλήματα και διλήμματα στη χώρα, το διεθνές κάλεσμα κατά των διώξεων επαναφέρει στο επίκεντρο το ζήτημα της δημοκρατίας, της κηδεμονίας και των εξουθενωτικών λαϊκών προβλημάτων, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία συναινετικά αρπάζουν, με όχημα τον αυταρχισμό, τα μνημονιακά κοράκια.

Ολόκληρο το διεθνές κάλεσμα και οι πρώτες υπογραφές έχουν ως εξής:

Κάλεσμα ενάντια στην καταστολή των κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα

«Η ελληνική κρίση δεν κάνει πλέον τίτλους στις ειδήσεις, αλλά ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να υποφέρει από την αμείλικτη λιτότητα που του έχει επιβληθεί εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια. Όσοι αντιτίθενται στις πολιτικές των Μνημονίων είναι αντιμέτωποι με μια κλιμακούμενη καταστολή. Στο στόχαστρο βρίσκονται ειδικότερα oι δράσεις ενάντια στον πλειστηριασμό των κατοικιών. Τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις προσταγές των δανειστών, ενέτεινε την πίεση στους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες κατοικιών για να διευκολύνει την αποπληρωμή των χρεών προς τις τράπεζες. Με ειδική διάταξη που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, επιβάλλοντας ποινές έως έξι μήνες φυλάκισης για δράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Επιπλέον, η κυβέρνηση μεταφέρει τις διαδικασίες των πλειστηριασμών μακριά από τις αίθουσες δικαστηρίων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενεργοποιείται από συμβολαιογράφους πίσω από τις πόρτες των γραφείων τους.

Από την αρχή του έτους, δεκάδες ακτιβιστές σε ολόκληρη τη χώρα αντιμετώπισαν διώξεις και αρκετές δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών που διώκονται, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός Ενέργειας στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και νυν γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, οι επικεφαλής του δίκτυου «Δεν πληρώνω» Ηλίας και Λεωνίδας Παπαδόπουλος, καθώς και ο Ηλίας Σμήλιος, δημοτικός σύμβουλος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Είναι η πρώτη φορά από την πτώση της δικτατορίας που ηγέτης ενός δημοκρατικού πολιτικού κόμματος διώκεται για πολιτικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οι διώξεις αυτών των ακτιβιστών κινούνται από ένα ειδικό τμήμα των υπηρεσιών ασφαλείας, το «Τμήμα για την Προστασία του Κράτους και της Δημοκρατικής Πολιτείας», ένα τμήμα που δεν έχει να επιδείξει δράση εναντίον της φασιστικής Χρυσής Αυγής ή άλλων ακροδεξιών στοιχείων. Αυτοί οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν πιθανές ποινές φυλάκισης έως οκτώμισι χρόνια.

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες στην Ελλάδα. Ζητούμε να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον όλων των ακτιβιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους εκείνους στην Ελλάδα που είναι αντιμέτωποι με καταστολή για τη δράση τους για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Δείτε τις οργανώσεις που συμμετέχουν και τις υπογραφές όσων στηρίζουν το κάλεσμα:

CUP (Candidatura d’Unitat Popular), Καταλωνία – Συνδικάτο Co.Bas, – Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ανυπότακτης Γαλλίας – Habita Ενωση για το Δικαίωμα στην Πόλη και την Στέγη, Πορτογαλία – ODG Παρατηρητήριο για το Χρέος και την Παγκοσμιοποίηση Ισπανία – Plataforma de Afectados por la Hipoteca, Πλατφόρμα Ενάντια στους Πλειστηριασμούς, Ισπανία – Procés Constituent, Συντακτική Διαδικασία, Καταλωνία – Sindicat de Llogaters i Llogateres Ενωση για την Υπεράσπιση των Ενοικιαστών, Ισπανία – Ενωση Ενοικιαστών Witten , Γερμανία.

Πρώτες υπογραφές

Gilbert Achcar, SOAS, Παν/μιο του Λονδίνου – Tariq Ali, συγγραφέας και ακτιβιστής, Λονδίνο – Cinzia Arruzza, Παν/μιο New School, Νέα Υόρκη – Robert Brenner, Παν/μιο του Λος Αντζελες UCLA – Alain Badiou, φιλόσοφος, Παρίσι – Ludivine Bantigny, Παν/μιο της Καν Γαλλία; Diego Borja, πρώην υπουργός οικονομίας του Εκουαδόρ – Noam Chomsky, MIT Παν/μιο της Μασσαχουσέτης – Jorge Costa, βουλευτής, Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία – Sevim Dagdelen, βουλευτής, Die Linke, Γερμανία – Jodi Dean, Hobart and William Smith Colleges, Νέα Υόρκη – Fabio DeMasi, βουλευτής, Die Linke, Γερμανία – Zillah Eisenstein, Παν/μιο Ithaca Νέα Υόρκη – Irene EscorihuelaΠρόεδρος του Παρατηρητήριου DESC, Ισπανία – StefanoFassina, βουλευτής Liberi e Uguali, πρώην υφυπουργός οικονομίας της Ιταλίας – Sònia Farré Fidalgoβουλευτής En Comú Podem, Ισπανία – Teresa Forcades, Procés Constituent, Καταλωνία; Heike Hänsel, βουλεύτρια, Die Linke, Γερμανία – PierreKhalfa, Ιδρυμα Copernic, Γαλλία – Στάθης Κουβελάκης, Παν/μιο King’s College Λονδίνου – Κώστας Λαπαβίτσας, SOAS Παν/μιο του Λονδίνου – Frédéric Lordon, Ερευνητής CNRS Γαλλία – Francisco Louça, Παν/μιο Λισαβώνας Πορτογαλία – Michaël Löwy, Ομότιμος ερευνητής CNRS Γαλλία – JeanLuc Mélenchon, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας – Manolo Monereoβουλευτής, Ποδέμος Ισπανία –  Eric Toussaint, CADTM, Βέλγιο – Miguel Urban, ευρωβουλευτής Ποδέμος Ισπανία – Ελένη Βαρίκα, Ομότιμος καθηγήτρια παν/μιου Παρισιού.

Κατάλογος υπογραφών

Alejandro Andreassi, Autonomous University of Barcelona
ClémentineAutain, MP, France Insoumise
Trond Andresen, Norwegian University of Science and Technology
Josep Maria Antentas, Autonomous University of Barcelona
Emmanuel Barot, Université of Toulouse
Tithi Bhattacharya, Purdue University
Josep Bel, Co.Bas and Procés Constituent, Spain
Ugo Bernalicis, MP, France Insoumise
Hugo Blanco, former MP FOCEP, Peru
Laura Camargo, Podemos MP in the Autonomous Community of Balearic Islands
Raúl Camargo, Podemos MP in the Autonomous Community of Madrid for
Rosa Cañadell, Podemos, Spain
Josep Manel Busqueta, economist, Catalonia
SéverineChauvel, University of Paris-Créteil
Alexis Corbieres, MP, France Insoumise
Pablo Cotarelo, economist, EReNSEP, Barcelona
SergiCutillas, economist, Podemos, Barcelona
Alexis Cukier, University of Poitiers
Laura Díaz, MP in the Autonomous Community of Madrid for Podemos
Klaus Draeger, former staff coordinator of GUE/NGL group in European Parliament on Employment and Social Affairs, Germany
Cédric Durand, University Paris 13
Steve Edwards, Prof. Birkbeck, University of London
David Faroult, Ecole Nationale Supérieure Louis Lumière, Paris
Caroline Fiat, MP, France Insoumise
Carme Font, Podemos, Catalonia
IolandaFresnillo, Ekona, Catalonia
Isabelle Garo, philosopher, Paris
Franck Gaudichaud, University of Grenoble
Kenneth Haar, Corporate Europe Observatory
Peter Hallward, Prof. Kingston University
Eric Hazan, writer and publisher, Paris
Michel Husson, economist, France
Scott Ferguson, University of South Florida, USA
Claudio Katz, UBA-Conicet, Argentina
RazmigKeucheyan, Prof. University of Bordeaux 3
Thierry Labica, University of Paris Nanterre
Wilhelm Langthaler, author and activist, Committee Euroexit, Vienna, Austria
Olivier Lecour-Grandmaison, Prof. University of Evry-Val d’Essone
Bastien Lachaud, MP, France Insoumise
Michel Larive, MP, France Insoumise
Isidro López, MP in the Autonomous Community of Madrid for Podemos
Ramon Luque, Secretary for International relations of EUiA (IzquierdaUnida in Catalonia)
Stuart Medina, economist, President of MMT Spain
Bill Mitchell, Newcastle University, Australia
Eva Nanopoulos, Queen Mary University of London
Olivier Neveux, Ecole Normale Supérieure, Lyon
Paul O’Connell, SOAS University of London
Danièle Obono, MP, France Insoumise
Arcadi Oliveres, Procés Constituent, Catalonia
YounousOmarjee, MEP, France Insoumise
Mathilde Panot, MP, France Insoumise
Moreno Pasquinelli, Spokerperson ofMPL- Programma 101, Italy
Jaime Pastor, Editor of Viento Sur, Spain
Loïc Prud’homme, MP, France Insoumise
Adrien Quatennens, MP, France Insoumise
Alfredo Saad-Filho, SOAS University of London
Jean-Hugues Ratenon, MP, France Insoumise
EulàliaReguant, former MP for CUP, Catalonia
Muriel Ressiguier, MP, France Insoumise
Sabine Rubin, MP, France Insoumise
François Ruffin, MP France Insoumise
Lorena Ruiz-Huerta, former speaker of Podemos group in the Autonomous Community of Madrid
Carlos Sánchez Mato, coordinator of Economy in Izquierda Unida, Spain
Sol Sánchez, Izquierda Unida, Spain
Carmen San José, MP in the Autonomous Community of Madrid for Podemos
Andy Storey, University College Dublin, Ireland
G. M. Tamás, Central European University, Budapest
Bénédicte Taurine, MP, France Insoumise
Alberto Toscano, Goldsmiths University of London
Willy Pelletier, University of Picardie, Fondation Copernic
Ricard Ustrell, Journalist, Catalonia
Luc Vincenti, Prof. University of Montpellier

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας