Ακόμη πιο βαρύς ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους

1681
εκλογές

Στα 7,125 δισ. ευρώ εκτιμά η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους τη συνολική εξοικονόμηση δαπάνης από τις νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα για την τριετία 2019-2021. Συγκεκριμένα η εξοικονόμηση εκτιμάται σε  2,26 δισ. ευρώ από τις περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, καθώς και των οικογενειακών επιδομάτων το 2019, το 2020 οι περικοπές θα αγγίξουν τα 2,35 δισ. ευρώ και το 2021  τον επόμενο χρόνο θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ όλες οι συντάξεις θα παραμείνουν παγωμένες έως το τέλος του 2021.
Από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή προκύπτει ότι ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικό τομέα έγινε «βαρύτερος» καθώς «μεγάλωσε το ψαλίδισμα» των παροχών, αλλά και των οικογενειακών επιδομάτων αρχής γενομένης από την 1/1/2019.
Συγκεκριμένα, τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων του δημοσίου, αλλά και τα επιδόματα συζύγου των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα κοπούν από το 2019 μαζί με τις «προσωπικές διαφορές» των συντάξεων σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή. Έτσι, εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις που θα έχουν ως ανώτατο πλαφόν το 18% ο λογαριασμός γίνεται ακόμη βαρύτερος με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες να πλησιάζουν το 20%. Για τις μειώσεις στις «προσωπικές διαφορές»  των συντάξεων το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι αυτές περικόπτονται από μέχρι του ποσοστού του 18% στις κύριες συντάξεις όπως αυτές είχαν καταβληθεί μέχρι τις 13 Μαΐου του 2016.
Το υπόλοιπο ποσό της προσωπικής διαφοράς – με την προϋπόθεση ότι υπάρχει-  συνεχίζει να καταγράφεται ως τέτοιο και θα βαίνει μειούμενο μέχρι να εξαλειφθεί με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ίδιο ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Με την ίδια λογική κόβονται και οι «προσωπικές διαφορές» για όσες συντάξεις εκδόθηκαν από το 2016 και μετά ή για αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του 2018.
Όμως, στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που οι προσωπικές διαφορές είναι «αρνητικές» δηλαδή το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού από την 1η Ιανουαρίου 2019 η σύνταξη αυξάνεται κατά 1/5 της διαφοράς, ώστε αυτή η διαφορά να καλυφθεί στο σύνολό της μέσα σε διάστημα 5 ετών (έως το 2023).
Πηγή: naftemporiki.gr, – Στ. Παπαπέτρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας