Αισιοδοξεί η πολιτική ηγεσία αλλά η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια επιμένει…

305
καταστροφή

Είναι πρωτοφανές αλλά η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια συνεχίζει για τέταρτη μέρα να κατακαίει τη Δίρφη σε μία ανεπανάληπτη οικολογική καταστροφή.

Κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά με τους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς σχεδιασμούς κατάσβεσης της φωτιάς στην Εύβοια. Η κυβέρνηση ως μόνο άλλοθι που έχει να επικαλείται για να αποσείει ευθύνες, είναι η μεγάλη τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε 100 νεκρούς με υπόλογο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η πυρκαγιά στην Εύβοια σύμφωνα με την πυροσβεστική, είναι οριοθετημένη και χωρίς  ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένει επικίνδυνη. Η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή Δίρφυος-Μεσσαπίων είναι τεράστια.

Λίγο πριν πέσει ο ήλιος τα 7 αεροσκάφη που επιχειρούσαν στο σημείο έκαναν από μία ακόμη ρίψη προληπτικά. Αυτή την ώρα στο εσωτερικό της χαράδρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής θα χρειαστούν μέρες ακόμη μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια από την πυρκαγιά (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια από την πυρκαγιά Από το πρωί μέχρι και την δύση του ηλίου επιχειρούσαν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, καθώς και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU). Συμμετέχει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά (Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Συμμετείχε ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα ήταν σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Το χωριό Κοντοδεσπότι (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)Η πινακίδα στο χωριό Κοντοδεσπότι

Σαφείς ενδείξεις εμπρησμού στην Εύβοια -Τρεις ύποπτοι εξετάζονται

Την ίδια ώρα, σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό έχουν τα κλιμάκια διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμού στο σημείο έναρξης της φωτιάς στην Εύβοια, στην περιοχή Αγριλίτσα.
Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι Αρχές βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για να σχηματίσουν δικογραφία ενδεχομένως και σε βάρος προσώπων.

Μαρτυρίες μιλούν για ένα όχημα και μοτοσικλέτες που βρέθηκαν στην περιοχή και μπορεί να σχετίζονται με τη φωτιά που ξέσπασε. Οι ανακριτικές Αρχές έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες για εμπρησμό.

Η φωτιά δεν άγγιξε το εκκλησάκι μέσα στο δάσος -(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)Η φωτιά δεν άγγιξε το εκκλησάκι μέσα στο δάσος

Τα κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού φαίνεται να έχουν σχηματίσει ήδη βάσει των στοιχείων και τουλάχιστον 25 καταθέσεων κατοίκων και μαρτύρων, το προφίλ τουλάχιστον 3 βασικών υπόπτων.

Οι ύποπτοι αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής και έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρχές. Και οι τρεις σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προτάξει άλλοθι, τα οποία και εξετάζονται από τις αρχές οι οποίες συνεχίζουν την έρευνα.

Στάχτη και αποκαΐδια από την πυρκαγιά στη Εύβοια (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)Στάχτη και αποκαΐδια από την πυρκαγιά στη Εύβοια

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν και οι τρεις ύποπτοι απουσίαζαν τόσο από την περιοχή όσο και από τις οικείες τους, κατά τον χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως ένας εξ αυτών είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατηγορήθηκε για την περσινή φωτιά στην περιοχή Κοντοδεσπότι.

Καμμένα ΙΧ από την πυρκαγιά στη Εύβοια (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)Καμμένα ΙΧ από την πυρκαγιά στη Εύβοια

«Στάχτη» 22.689 στρέμματα

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια από τη φωτιά, μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Στάχτη παρθένα δάση από την πυρκαγιά στη Εύβοια (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)Στάχτη παρθένα δάση από την πυρκαγιά στη Εύβοια

Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2.

Η πινακίδα της δασικής υπηρεσίας κάηκε κι αυτή (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)Η πινακίδα της δασικής υπηρεσίας κάηκε κι αυτή

 

Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αν ενισχυθούν οι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα.

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα, μέχρι τις 09:30 το πρωί, είχαν αντικατασταθεί όλοι οι πυροσβέστες που έδωσαν ξάγρυπνοι τιτάνια μάχη με τις φλόγες τις προηγούμενες μέρες και είχαν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους και πλέον οι δυνάμεις ανανεώθηκαν στο σύνολό τους.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας