Αθλιότητες Πομπέο: Οι κυρώσεις κατά Ιράν θα είναι οι ισχυρότερες στην ιστορία

1469
ιράν

Το Ιράν «θα παλέψει για να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τονίζοντας πως οι κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν σε βάρος της Τεχεράνης, θα είναι οι ισχυρότερες στην ιστορία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε ότι το Ιράν ποτέ δεν θα έχει ξανά «δεσπόζουσα θέση στην κυριαρχία» της Μέσης Ανατολής, ενώ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Ο κ. Πομπέο έθεσε 12 προϋποθέσεις για μία «νέα συμφωνία» με το Ιράν, οι οποίες και σηματοδοτούν θεμελιώδεις αλλαγές, σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η συμφωνία του 2015, που είχε υπογράψει η Τεχεράνη με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και ακόμη πέντε μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Μεταξύ αυτών είναι η πλήρης απόσυρση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία, ο τερματισμός της στήριξης σε ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η διακοπή κάθε στήριξης στους Χούθι στην Υεμένη, η απελεύθερωση Αμερικανών πολιτών, που κρατούνται στη χώρα και ο τερματισμός των απειλών προς το Ισραήλ.

«Οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο εάν η Ουάσιγκτον γίνει μάρτυρας σημαντικών αλλαγών στην πολιτική της Τεχεράνης» διεμήνυσε ο κ.  Πομπέο, προσθέτοντας ότι δεν ήταν οι ΗΠΑ, αλλά το Ιράν, που πυροδότησε με τη στάση του τις νέες απαιτήσεις.

Επικριτές της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ σχολίαζαν πως η προσέγγιση Πομπέο δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης και επομένως δεν μπορεί να βρει στήριξη από τη Μόσχα, το Πεκίνο ίσως και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας