Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής και διανοούμενος Περικλής Κοροβέσης

2534
ζωή

Με αισθήματα θλίψης πληροφορηθήκαμε μόλις πριν λίγη ώρα ότι ο Περικλής Κοροβέσης δεν είναι πια μαζί μας. 

Μετά από πολυήμερη νοσηλεία με την υγεία του επιβαρυμένη, ο σπουδαίος αγωνιστής της Αριστεράς και λαμπρός διανοούμενος, έφυγε από τη ζωή στα 79 του χρόνια.

Η σύνταξη της “Ίσκρα” αποχαιρετά έναν από τους σταθερούς συνεργάτες της, που τα κείμενά του, πάντα εύστοχα και χαρακτηριζόμενα από βαθιά αναλυτική και διεισδυτική ματιά στην ουσία των εκάστοτε θεμάτων με τα οποία καταπιανόταν.

Κύριο στοιχείο της παρουσίας του Περικλή Κοροβέση ήταν η μέχρι τέλους συνέπειά του στις αρχές και τις αξίες που τον έφεραν από τα πρώτα νεανικά του χρόνια στον χώρο της Αριστεράς και των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων.

Γεννημένος στο Αργοστόλι το 1941, σπούδασε θέατρο και φιλολογία στην Αθήνα και συμμετείχε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη και βασανίστηκε, και η δημοσίευση στο εξωτερικό των σημειώσεών του για τα βασανιστήρια που είχε υποστεί (που εκδόθηκαν αργότερα σε βιβλίο με τον τίτλο “Ανθρωποφύλακες”) διαφώτισαν τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τη βαρβαρότητα του στρατιωτικού καθεστώτος.

Μετά την αποφυλάκιση και διαφυγή του στη δυτική Ευρώπη συμμετείχε στο κίνημα αντιδικτατορικής αλληλεγγύης, καθώς και στην ίδρυση οργανώσεων επαναστατικού προσανατολισμού. Στα 2007-09 ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο ήρθε σε ρήξη μετά τη μνημονιακή στροφή του 2015.

Εκτός από τους “Ανθρωποφύλακες” έχει γράψει και τα βιβλία «Επιχείρησις Ιουδίθ», «Γυναίκες ευσεβείς του πάθους» κ.ά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας