Άνοιγμα Αμμοχώστου-Μ.Ακιντζί: Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για την “δημοκρατία”μας

970
ακιντζί

Είχε δύο εργαλειοθήκες η Ευρώπη για την Τουρκία του Ρ.Ερντογάν. Επιλέχθηκε η εργαλειοθήκη της “προσέγγισης” της Τουρκίας. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοινώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι εποπτικοί μηχανισμοί της Ένωσης θα ξεκινούσαν να ελέγχουν τις τουρκικές ενέργειες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά(!). Επιτεύχθηκε η εταιρική σχέση Ε.Ε-Τουρκίας που θησαυρίζει αμφότερες και τις δύο πλευρές και αποθρασύνει τον πρόεδρο της Τουρκικής δημοκρατίας.

Όμως προϋπόθεση αυτής της απόφασης, σε επίπεδο διατύπωσης προφανώς, είναι ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικότητας.

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, μόνο “μαστίγιο” χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος απέναντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Νέες διεκδικήσεις-αιτήματα διεμήνυσε ο Μ. Τσαβούσογλου στον Γ. Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Και αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, σήμερα, ο Ρ. Ερντογάν από κοινού με τον Ε. Τατάρ ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν την παραλιακή γραμμή της άλλοτε τουριστικής πόλης που παραμένει κλειστή από το 1974,τα Βαρώσια, προβαίνοντας σε άλλη μια προκλητική ενέργεια, που καταστρατηγεί αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών – βλέπε ψήφισμα 550 που παραδίδει την διαχείριση της περιοχής στον Διεθνή Οργανισμό με στόχο να πραγματοποιηθεί η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων που εκδιώχθηκαν το 1974 με την τουρκική εισβολή.  Και εξίσου σημαντικό, το σημερινό προεκλογικό σόου, προς στήριξη του ευνοούμενου της τουρκικής κυβέρνησης, Ε. Τατάρ,  περιφρονεί τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις –συμπεράσματα στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών.

Σε άλλη μια φραστική καταδίκη προέβη η Ευρώπη δια του εκπροσώπου της Επίτροπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης,  Όλιβερ Βαρέλι, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου.

Απλά δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες “δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση στη περιοχή”, ενώ τόνισε ότι επίσημη ανακοίνωση θα ακολουθήσει αφού θα υπήρχε πλήρη ενημέρωση για το σύνολο των δηλώσεων Ερντογάν-Τατάρ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την “βαθιά ανησυχία” της Ένωσης για την νέα κλιμάκωση της έντασης στην κατεχόμενη Κύπρο. Μάλιστα τόνισε ότι αυτή η νέα τουρκική πρόκληση ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές στις νέες προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών.

Μάλιστα στη νέα έκθεση προόδου της Επιτροπής για τις χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί καθεστώς ένταξης στην Ένωση, διατυπώνεται βαθιά ανησυχία για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α άλλων θεμελιωδών ελευθεριών…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Τουρκία «αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα… Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι βαθιά ανησυχητικές».

Τα θετικά που εντοπίζονται, σύμφωνα με την έκθεση,  είναι η συνεισφορά της χώρας στην καταπολέμηση της εγχώριας και της διεθνούς τρομοκρατίας!!!!

To Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου (η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών) εξέδωσε ανακοίνωση που καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις νέες τουρκικές έκνομες ενέργειες.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:  “καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550  του1984 και 789 του 1992 και  καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα”.

Σε λιτή ανακοίνωση καταδίκης προέβη και η Ελλάδα.

Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, σε ανακοίνωση του, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για νέες μονομερείς (τουρκικές) ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για την έναρξη  διαλόγου μεταξύ των δύο μερών, δηλώνει την ετοιμότητα του για να υπάρξει προσέγγιση και επίσης τόνισε ότι παραμένει αναλλοίωτη η θέση των Ηνωμένων Εθνών όπως εκφράζεται μέσα από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα της Αμμοχώστου.

Αντιδράσεις υπήρξαν και μέσα στα κατεχόμενα, τόσο από κόμματα του πολιτικού φάσματος του ψευδοκράτους , όσο και  από τον “ηγέτη” του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, με δήλωσή του, σχολίασε τις δηλώσεις για την Αμμόχωστο αλλά και για τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη:

“Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη «δημοκρατία» μας…  Αυτές οι διευθετήσεις  έγιναν, ώστε η Άγκυρα να δώσει πλεονέκτημα σε ένα εκ των υποψηφίων και για να δημιουργήσει άλλη μια διάσταση της παρέμβασης τους στις εκλογές”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι : “Όσο αφορά τα όσα γίνονται στην περίκλειστη Αμμόχωστο, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσα και στο παρελθόν, να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μην αποτελούν εμπόδιο για τη λύση, αλλά συμβάλουν στη λύση. Καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την άτυπη πενταμερή 5+1 μετά τις «εκλογές». Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν βήματα στα Βαρώσια πριν τις εκλογές, οδηγούν τους Τ/κ σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον”.

*Με πληροφορίες από Sigma Live

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας