Ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» σταμάτησε στην Μόρια…

948
χρόνια

Οι δυο πληροφορίες έγιναν γνωστές με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους. Η πρώτη αφορά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δεύτερη πληροφορία: Σε σύσκεψη που έγινε στην Βαλέτα και συμμετείχαν η Μάλτα, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία αποφασίστηκε ένα σύστημα αυτόνομης κατανομής των προσφύγων που καταφθάνουν στα παράλια της Μάλτας και της Ιταλίας. Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Είναι όμως, μια τετραμερής συμφωνία που μιλά για σύστημα αυτόματης κατανομής όσων δεν θα θαλασσοπνίγονται ή δεν θα τους θαλασσοπνίγουν στα ανοικτά.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πως αυτοί οι τέσσερις συμφώνησαν σε κάτι και η χώρα μας που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση δεν επιχείρησε να μπει σε αυτή η να προκαλέσει μια τέτοια συμφωνία. Μας φωνάξαν και δεν πήγαμε, μας αγνόησαν; Όποια κι αν είναι η απάντηση δείχνει το μέγεθος της ανυποληψίας της χώρας μας. Δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι είμαστε ουσιαστικά και τυπικά απόντες αφού στα πρόσφατα κυβερνητικά «μέτρα» απουσιάζει κάθε τέτοια πρόβλεψη.

Εμείς, όπως και να έχει, θα συνεχίζουμε να είμαστε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, το δε Αιγαίο ένα υγρό νεκροταφείο για χιλιάδες συνανθρώπους μας τα τελευταία έξι χρόνια. Οι συνεχείς τραγωδίες στην Μόρια και στο Αιγαίο δεν είναι ατυχήματα όπως παρουσιάζονται. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για τις συνέπειες της πολιτικής που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και αποδέχτηκε η Ελλάδα. Όταν σαν χώρα κλείνεις τα σύνορά σου και στοιβάζεις 13.000 ανθρώπους σε δομές που αντιστοιχούν σε μόλις 3.000, τότε είναι περίπου αναπόφευκτο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και θύματα.

Τώρα, αν πάρουμε τοις μετρητοίς την εκλαΐκευση των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων από τον κ. Βορίδη, θα γεμίσει η χώρα με φυλακές για τους μετανάστες και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες. Με λίγα λόγια, θα τους κάνουμε τον βίο αβίωτο για να το πληροφορηθούν όσοι σκοπεύουν να διασχίσουν το Αιγαίο και να μην το προσπαθήσουν. Μιλάμε δηλαδή για συνθήκες που θα οδηγήσουν σε νέες τραγωδίες και θανάτους προσφύγων και μεταναστών. Όσο για την «διαλογή» προσφύγων και μεταναστών σε τρεις ημέρες εδώ μιλάμε για την πλήρη εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Το διεθνές δίκαιο για την παροχή ασύλου δεν αφήνει περιθώρια για τον αποκλεισμό κάποιου από την διαδικασία με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό (χώρα καταγωγής). Κάθε αίτηση για χορήγηση ασύλου είναι αυστηρά ατομική και δεν υπακούει σε γενικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε αυτά που υποσίτισαν προεκλογικά για περιορισμό της άφιξης προσφύγων και την οδυνηρή πραγματικότητα. Αντί να πάει στους εταίρους και να διεκδικήσει αναλογική κατανομή των προσφύγων ρίχνει φωτοβολίδες τις οποίες προσπαθούν να αξιοποιήσουν πολιτικά οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης για να διευρύνουν το εκλογικό τους ακροατήρια. Έτσι ένα ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο κόμμα -όπως θέλει να την αποκαλούν- η Νέα Δημοκρατία, διολισθαίνει συνεχώς σε πιο ακραίες θέσεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας