Σκάνδαλο Siemens: Καταδίκες ζήτησε η εισαγγελέας. Κανένας πολιτικός στο σκαμνί!!!

1825
siemens

Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση, διαπίστωσε η εισαγγελέας στην πολύκροτη δίκη και ζητά την ενοχή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, του Χρήστου Καραβέλα και άλλων στελεχών. Τι αποκάλυψε για τις μίζες και τους τρόπους πληρωμών.

Ενοχή για τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε “ισχυρός άνδρας” Μιχάλης Χριστοφοράκος, ζήτησε κατά τη αγόρευσή της στη δίκη για τα “μαύρα ταμεία” του γερμανικού κολοσσού η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά.

Η εισαγγελέας ειδικότερα πρότεινε την ενοχή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην επικεφαλής στη Siemens στη χώρα μας, ο οποίος τυπικά δικάζεται από την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς έχει δικαστεί ήδη στη Γερμανία και ουδέποτε πρόκειται να εκδοθεί. Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης την ενοχή για τον Χρήστο Καραβέλα ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη, τον Πρόδρομο Μαυρίδη, τον Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, τον Ρολάντ Κοχ και άλλους, ενώ για κάποιους κατηγορούμενους ζήτησε την απαλλαγή τους. Η αγόρευσή της δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 64 πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας, στελέχη του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,16%, ιδιώτες και άλλοι.

Η Εισαγγελέας ξεκίνησε το «κατηγορώ» με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο αναφέροντας πως ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές», ενώ τόνισε πως με τον συγκατηγορούμενο του, πρώην στέλεχος της εταιρείας, Πρόδρομο Μαυρίδη «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤE και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».

Κατά την Εισαγγελέα δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο, όπως προβάλει ο Χριστοφοράκος επικαλούμενος καταδίκες του στην Γερμανία για την «υπόθεση Siemens» καθώς «οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ -0,16%την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002».

Κατά την εισαγγελέα η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στην Γερμανία. Εκτίμησε μάλιστα η κ. Σκερπανιά πως ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στην Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.

Η Εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιρειών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα μετρητά.

Αξίζει να σημειωθεί, ως γελοιότητα και μέγιστη υποκρισία, ότι στην υπόθεση δεν βρέθηκαν ως αποδέκτες “μαύρου χρήματος” άλλοι πολιτικοί, πλην του Θεόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα δόθηκαν στο κομματικό ταμείο.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών από τη Siemens σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες, εξωχώριες εταιρείες, εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την σύμβαση με αριθμό 8002 που υπεγράφη το 1997 στη χώρα μας τον  ΟΤΕ -0,16% για λογαριασμό Siemens, φαίνεται, κατέληξε η εισαγγελέας ότι η εταιρεία έδινε ανά έτος, για τις δουλειές της σε πολλές χώρες 15 εκατομμύρια ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας