Υπόθεση Πάτση: Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα-Ζητά έρευνα και για πιθανό ξέπλυμα χρήματος

736
Υπόθεση Πάτση: Παρέμβαση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, για τον οποίο υπάρχουν καταγγελίες πως συμμετείχε σε εταιρεία που αγόραζε «κόκκινα» δάνεια αλλά και για απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ. Μία ημέρα μετά τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, παρενέβη στην υπόθεση του βουλευτή και ο οικονομικός εισαγγελέας.

Κατά πληροφορίες, ο Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα Πόθεν Έσχες του βουλευτή Ανδρέα Πάτση προκειμένου να διερευνήσει σε πρώτη φάση, εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους του αξιόποινων πράξεων όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τι απαντά ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

Μετά τις αποκαλύψεις για το διάτρητο πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή το γραφείο του προέδρου της επιτροπή πόθεν έσχες, Αθανάσιου Μπούρα υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεότερα στοιχεία.

Μάλιστα, ο κ. Μπούρας παρουσιάζει τα στοιχεία της υπόθεσης:

  • Κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση.
  • Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης επισπεύδεται.

«Επί του αναλυτικού πορίσματος θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή και θα αποφανθεί σχετικά», καταλήγει ο κ. Μπούρας.

Κίνδυνος για έκπτωση από το αξίωμά του

Μέχρι και αντιμέτωπος από την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα μπορεί να βρεθεί ο πρώην βουλευτής, όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr. Πρόκειται, ωστόσο, για μια διαδικασία που θα πρέπει να «ανοίξει» η Βουλή, εφόσον πρώτα διαπιστωθεί και τυπικά από την επιτροπή Πόθεν Έσχες ότι ο κ. Πάτσης είχε παραβιάσει το άρθρο 57 του Συντάγματος.

Τι προβλέπει το άρθρο 57 του Συντάγματος

Αυτό προβλέπει τα εξής:

  • Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:
  • Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.
  • Απολαμβάνει ειδικών προνομίων.
  • Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.
  • Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
  • Μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου.

Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής με το Δημόσιο εξομοιώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλες επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Μέτοχος επιχείρησης που εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής είναι όποιος κατέχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μεγαλύτερο του ένα τοις εκατό.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, η υπόθεση Πάτση θα έχει αρκετή ουρά, καθώς και οι τρεις υποθέσεις (εξωχώριες εταιρείες, ΕΛΤΑ και συμμετοχή σε εισπρακτική εταιρεία) ελέγχονται εκτός από ηθικά και νομικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποία θα ξεκινήσει να ερευνά την υπόθεση μετά από σχετική καταγγελία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να απαιτηθεί αρκετός χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι τις όποιες εξελίξεις μπορεί να τις προλάβουν οι… εκλογές. Εντούτοις ο κ. Πάτσης μπορεί δικαστικά να βρεθεί -κυρίως σε ότι αφορά την υπόθεση με τα ΕΛΤΑ- αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως δύο και παράλληλα να αναγκαστεί να επιστρέψει στο κράτος τα χρήματα που έχει λάβει ως αμοιβή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας