Υπό πολιορκία το νοσοκομείο al-Awda στη Β.Γάζα – Ισραηλινοί έποικοι πυρπολούν εκτάσεις στη Δ.Όχθη

523

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν το νοσοκομείο al-Awda στη βόρεια Γάζα, εμποδίζοντας τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τις εγκαταστάσεις. Το νοσοκομείο, ένα από τα τελευταία που λειτουργούν στην περιοχή, έχει πλέον ξεμείνει από πόσιμο νερό.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με πλήγματα που αναφέρθηκαν στην Τζαμπάλια στα βόρεια, στη Νουσεϊράτ στο κέντρο και στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στα νότια.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι Ισραηλινοί στρατιώτες υποστήριξαν τους εκατοντάδες εποίκους που έβαλαν φωτιά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μια μάντρα στο χωριό Γιάτμα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία τεταμένη περίοδο στις σχέσεις Τεχεράνης, Ισραήλ και Δύσης και δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα τις επηρεάσει.

Δείτε live

09:28 Χρονολόγιο των ισραηλινών επιθέσεων στα νοσοκομεία της Γάζας

Η συνεχιζόμενη πολιορκία του νοσοκομείου al-Awda της Γάζας είναι η τελευταία από μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε υπηρεσίες υγείας στην παλαιστινιακή επικράτεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 445 ισραηλινές επιθέσεις στον ιατρικό τομέα της Γάζας που έπληξαν 101 εγκαταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων 32 νοσοκομείων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Οκτώβριος 2023 – ένας πύραυλος χτυπά το πάρκινγκ του αραβικού νοσοκομείου al-Ahli στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Νοέμβριος 2023 – οι ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το al-Shifa, μετά από πολυήμερη πολιορκία. Εξαπολύουν επίσης επίθεση στο al-Awda, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις γιατρούς.

Δεκέμβριος 2023 – Οι ισραηλινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο του al-Awda μετά από 12ήμερη πολιορκία, κατά τη διάρκεια της οποίας ελεύθεροι σκοπευτές σκοτώνουν δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού της εγκατάστασης.

Ιανουάριος 2024 – Οι ισραηλινές δυνάμεις διατάσσουν την εκκένωση του νοσοκομείου Nasser στο Khan Younis και πραγματοποιούν επιδρομή στις εγκαταστάσεις.

Μάρτιος 2024 – Ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Aqsa σκοτώνει πολλούς αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο. Τον ίδιο μήνα, ο στρατός εξαπολύει επίσης νέα επίθεση στο al-Shifa, αφήνοντάς πίσω του μόνο ερείπια.

09:13 Παλαιστινιακές πηγές: Καμία ηγεσία που θα στηρίζεται από το Ισραήλ δεν θα γίνει ανεκτή στη Γάζα

Ο Τζακ Χιούρι γράφει στη Haaretz για την απάντηση των Παλαιστινίων στα σενάρια που προτείνονται στο Ισραήλ για την επόμενη μέρα του πολέμου στη Γάζα.

«Φοβούμενοι την πλήρη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι συζητούν επίσης ποιος θα ελέγχει τον θύλακα μετά τον πόλεμο.

Σε αντίθεση με το Ισραήλ, όμως, οι κάτοικοι της Γάζας αντιτίθενται στην ιδέα τοπικών ηγεσιών (σσ στις οποίες δεν θα περιλαμβάνεται η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς) που θα διοικούν την περιοχή υπό ισραηλινή αιγίδα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια εναλλακτική λύση: τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης που θα διαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ακολουθούμενη από μια διπλωματική διαδικασία που θα καταλήξει τελικά σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

Δημοσιεύματα την Παρασκευή ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε εκφράσει την προθυμία να συζητήσει τη μεταφορά του πολιτικού ελέγχου της Γάζας σε «τοπικές οντότητες που δεν συνδέονται με τη Χαμάς».

Αλλά εξέχουσες προσωπικότητες στη Γάζα που δεν συνδέονται με την οργάνωση είναι σαφείς στην άποψή τους ότι υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν θα συμφωνούσε να κυβερνήσει τη Γάζα υπό ισραηλινή αιγίδα ή θα μπορούσε να επιβάλει την τάξη ή να πάρει οποιαδήποτε συνεργασία από τους κατοίκους της Γάζας».

09:07 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες που ανήκουν στην οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Χτυπήθηκαν κτίρια στην Μπλίντα, την Τζιμπέιν και την Ονταϊσέ, μαζί με ένα παρατηρητήριο στην Τσιχίν, ανέφερε ο στρατός τη Δευτέρα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων στην ισραηλινή μεθοριακή πόλη Μετούλα.

09:03 ΟΗΕ: Λιγότερα από 5 φορτηγά τη μέρα περνούν στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την παρουσία της στα περάσματα Ράφα και Καρέν Αμπού Σάλεμ (γνωστό ως Κερέμ Σαλόμ για τους Ισραηλινούς) στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίγεια επίθεση στην πόλη Ράφα και δεν είναι σε θέση να παρακολουθεί την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στην περιοχή.

Η UNRWA παρείχε προηγουμένως καθημερινές εκθέσεις σχετικά με τον συνολικό αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω αυτών των διαβάσεων – η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν ανθρωπιστικές παραδόσεις από τον ΟΗΕ, την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης και άλλες οργανώσεις βοήθειας.

Η UNRWA δήλωσε ότι τώρα, μπορεί να παρακολουθεί μόνο τα φορτηγά του ΟΗΕ που εισέρχονται στη νότια Γάζα. Τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι μόνο 69 τέτοια φορτηγά πέρασαν στη νότια Γάζα από τις 6 έως τις 19 Μαΐου, δηλαδή κατά μέσο όρο λιγότερα από πέντε φορτηγά την ημέρα.

Αυτό είναι σημαντικά λιγότερο από τον μέσο όρο των 87 ανθρωπιστικών φορτηγών του ΟΗΕ που εισήλθαν στη Γάζα μέσω των δύο διαβάσεων ανά ημέρα τον Απρίλιο.

08:57 Ο Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο για την ανανέωση των συνομιλιών

Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για την επανάληψη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς που υποβλήθηκε από Ισραηλινούς διαπραγματευτές.

Ο Νετανιάχου φέρεται να απέρριψε το σχέδιο το Σάββατο, την ίδια ημέρα που το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Η ενημέρωση έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι «θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους διαμεσολαβητές», όταν απέρριψε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, την οποία είχε αποδεχτεί η Χαμάς.

Αμέσως μετά, το Ισραήλ ξεκίνησε την επί μακρόν απειλούμενη χερσαία εισβολή του στη Ράφα, η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει εκτοπίσει έκτοτε περίπου 800.000 ανθρώπους από τη νότια περιοχή.

08:47 Συλλυπητήρια της Χαμάς για τον θάνατο του Ραΐσι: «Υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα»

Η Χαμάς εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε, η Χαμάς μετέφερε στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια για την τεράστια απώλεια» και τόνισε ότι ο Ραΐσι είχε υποστηρίξει τον παλαιστινιακό αγώνα και είχε ταχθεί εναντίον του Ισραήλ.

Η Χαμάς μοιράστηκε επίσης την πεποίθησή της ότι οι «στέρεοι θεσμοί» του Ιράν θα ξεπεράσουν τις «συνέπειες της βαριάς απώλειας».

08:38 Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν επιβεβαίωσε τον θάνατο του προέδρου Ραΐσι στη συντριβή του ελικοπτέρου με ανάρτησή του στο X.

Η κυβέρνηση του Ιράν συγκάλεσε «επείγουσα συνεδρίαση» μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η καρέκλα στην οποία κάθεται συνήθως ο Ραΐσι ήταν κενή και ήταν ντυμένη με ένα μαύρο ύφασμα στη μνήμη του προέδρου, σύμφωνα με μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από τις κρατικές ειδήσεις.

Η ώρα και οι λεπτομέρειες μιας πένθιμης πομπής θα ανακοινωθούν στο μέλλον, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή των σχέσεων της Τεχεράνης με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής το Ιράν δεν έχει κάνει λόγο για δολιοφθορά στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραΐσι, ενώ τις επόμενες ώρες και ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει την προεδρία της χώρας.

08:30 Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο al-Awda;

  • Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή πολιορκία στο νοσοκομείο al-Awda, ένα από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν βλήματα πυροβολικού στο νοσοκομείο πριν περικυκλώσουν τις εγκαταστάσεις την Κυριακή.
  • Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης μπουλντόζες σε περιοχές κοντά στο νοσοκομείο.
  • Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη πολιορκία εμποδίζει τους πολίτες και το ιατρικό προσωπικό να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την εγκατάσταση.
  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται τουλάχιστον 34 άνθρωποι που τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια το Σάββατο και ότι έχει πλέον ξεμείνει από πόσιμο νερό.

08:20 Με αμείωτη ένταση το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας