Υπερψηφίστηκε στη ΓΣ του ΟΗΕ ”γενοκτονία” στη Σρεμπρένιτσα-Η Ελλάδα ”απείχε”

670

Οι Γερμανοί φαίνεται πως θέλουν να «ανάψουν» νέες «φωτιές» στα Βαλκάνια παρουσιάζοντας ένα ψήφισμα το οποίο και τελικά υπερψηφίστηκε στην Γενική Συνέλευση το ΟΗΕ και το οποίο επί της ουσίας αναγνωρίζει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία από τους Σέρβους στην Σρεμπρένιτσα το 1995.

Ήδη ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης διακήρυξης για τη Σρεμπρένιτσα «θα σημάνει το τέλος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης»!

Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δήλωσε μάλιστα δια του προέδρου της ότι θα προτείνει ειρηνική απόσχιση.

Οι Γερμανοί γνώριζαν τι μπορούσαν να προκαλέσουν με αυτό το ψήφισμα και είναι σαφές πως έχουν συγκεκριμένους σκοπούς.

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που έχει παραμείνει φιλική στην ομόδοξη Ρωσία και στην Δύση αναζητούνται τρόποι για να αλλάξει ο προσανατολισμός της.

Ένας καταστρεπτικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι καταλυτικός.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία είχε παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το 1991, καθώς ήταν η χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία αναγνώρισε της αποσχίσεις της Σλοβενίας και της Κροατίας και στην συνέχεια της Βοσνίας (παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για μία πολυεθνική και πολυθρησκευτική περιοχή).

Η Ελλάδα  όφειλε να ψηφίσει κατά, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία,  στην ψηφοφορία της Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο ψήφισμα που κηρύσσει την 11η Ιουλίου «Παγκόσμια Ημέρα Αναστοχασμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995». Αντ αυτού η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στη σχετική ψηφοφορία. 

Συγκεκριμένα το Βερολίνο κατάφερε να προωθήσει το εν λόγω ψήφισμα σε βάρος της Σερβίας.

Στο παρελθόν έχει υπάρξει παρόμοιο ψήφισμα για τη «γενοκτονία των Τούτσι» στη Ρουάντα.

Το ψήφισμα πέρασε τελικά με ισχνή πλειοψηφία και με μεγάλο αριθμό χωρών να απέχουν κατά την ψηφοφορία.

Ειδικότερα, από τα 193 κράτη-μέλη στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 171.

Ψήφισαν 84 χώρες «υπέρ», 19 χώρες «κατά» και 68 χώρες δήλωσαν «αποχή».

Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες από τις μισές χώρες-μέλη του ΟΗΕ (σύνολο 193) υπερψήφισαν το «ψήφισμα» (84 χώρες), ενώ οι ψήφοι «κατά» και «αποχή» ήταν περισσότερες (87 ψήφοι).

Η Ελλάδα κατέθεσε αιτιολόγηση στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης για τη στάση που επρόκειτο να τηρήσει, στην οποία αναφέρει ότι είναι άκαιρη η προώθηση τέτοιου ψηφίσματος αυτήν την περίοδο, «δεν βοηθά τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δυτικά Βαλκάνια, έρχεται σε ακατάλληλη χρονική στιγμή, δεν προάγει τις προσπάθειες συμφιλίωσης στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί την προοπτική ένταξης των χωρών στην Ε.Ε.».

Ο πρόεδρος Αλεκσαντάρ Βούτσιτς, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, παρακολουθώντας τα γενόμενα, είχε προτρέψει τη χώρα μας να μην υπερψηφίσει το ψήφισμα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας