Υπερδνειστερία-Θα γίνει μέρος της Ρωσίας αφού οι ρωσοι καταλάβουν την Οδησσό

13362
Κείμενο :Λιούμπα Λούλκο

Η Υπερδνειστερία ετοιμάζεται να γίνει ρωσική περιοχή, αλλά η Οδησσός θα έρθει πρώτη

 

Η Υπερδνειστερία ετοιμάζεται να γίνει ρωσική περιοχή. Οι βουλευτές της περιοχής απηύθυναν έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία ζητώντας προστασία για τους Ρώσους πολίτες της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας. Ο ρωσικός στρατός θα μπει σύντομα στην Τιρασπόλ.

Η Υπερδνειστερία δεν ήταν ποτέ μέρος της νέας Μολδαβίας

Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, βουλευτές όλων των επιπέδων της μη αναγνωρισμένης Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας (επίσης γνωστής ως Pridnestrovian Moldavian Republic, PMR) συγκεντρώθηκαν σε ένα Κογκρέσο για να απευθύνουν έκκληση στη Ρωσία με αίτημα να «λάβουν μέτρα για την προστασία» 220.000 Ρώσων πολιτών της Υπερδνειστερίας». ενόψει της αυξανόμενης πίεσης από τη Μολδαβία».

Η πίεση, σύμφωνα με αυτούς, εκφράζεται στον πλήρη οικονομικό αποκλεισμό και την ποινική δίωξη με την κατηγορία του «αποσχιστισμού», αν και η Υπερδνειστερία δεν προσχώρησε στη Δημοκρατία της Μολδαβίας μετά την παύση της ύπαρξης της Μολδαβικής ΣΣΔ. Υπήρξε ένας πόλεμος για την ανεξαρτησία αυτού του τμήματος της ΕΣΣΔ, ο οποίος έληξε de facto με τη δημιουργία της Υπερδνειστερίας Μολδαβικής Δημοκρατίας. Μια δημοκρατία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυρίαρχου κράτους – σύνταγμα, κοινοβούλιο, πρόεδρος, εθνόσημο, σημαία, νόμισμα, στρατός.

Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία παραμένει κρίσιμη. Πολλές εταιρείες πρέπει να κλείσουν τη δουλειά τους λόγω του αποκλεισμού, υπάρχουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα.

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για την Ανατολική Ευρώπη Κρίστοφερ Σμιθ επισκέφθηκε την Τιρασπόλ πριν από το Κογκρέσο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του PMR Vadim Krasnoselsky.

Φαίνεται ότι τα μέρη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν να ανακαλέσουν την προσφυγή στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκείνες που κάνουν μαριονέτα την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu.

Το PMR ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία σε δημοψήφισμα το 2006. Η πρόσφατη έκκληση της Tiraspol στη Ρωσία μοιάζει με το αίτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (DPR και LPR) τον Φεβρουάριο του 2022, μετά την οποία ο Πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση στο Ουκρανία. Πολλοί περίμεναν ότι η Μόσχα θα ανακοίνωνε την αναγνώριση του PMR και θα ξεκινούσε η διαδικασία εισόδου της Υπερδνειστερίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κοινά σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Υπερδνειστερίας και είναι δυνατή η άρση του αποκλεισμού από την μη αναγνωρισμένη δημοκρατία μόνο με την απελευθέρωση της περιοχής της Οδησσού.

Το Κισινάου ελέγχει όλα όσα πηγαίνουν στην Υπερδνειστερία αφού η Ουκρανία έκλεισε το τμήμα της Υπερδνειστερίας των συνόρων Μολδαβίας-Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Έτσι, η εναλλαγή έως και 1.500 Ρώσων στρατιωτών από την Υπερδνειστερία δεν είναι πλέον δυνατή.


See more at https://english.pravda.ru/world/159069-transnistria-odessa-russia/

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας