Υπερδνειστερία: Εντατικές προετοιμασίες εισβολής από Ουκρανία—Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις

2341

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται μονάδες του ρωσικού Στρατού που σταθμεύουν στην Κριμαία μετά την δεύτερη(!) ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας το οποίο κάνει λόγο για “προετοιμασία εισβολής ουκρανικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία”.

Μέσα στις επόμενες ώρες η Ρωσία θα πρέπει να αρχίσει να ενισχύει τις δυνάμεις της στην Υπερδνειστερία αν δεν θέλει να βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων. Μένει να δούμε πως θα επιτευχθεί αυτό.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι το Κίεβο προετοιμάζει μια προβοκάτσια, σύμφωνα με την οποία μαχητές ντυμένοι με ρωσικές στρατιωτικές στολές θα εισέλθουν από το έδαφος της Ουκρανίας  στην Υπερδνειστερία ως “ρωσικά στρατεύματα” και στη συνέχεια θα επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες καταγράφουν τη συσσώρευση όχι μόνο προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα σύνορα με την Υπερδνειστερία. Υπάρχει ανάπτυξη μονάδων ουκρανικού πυροβολικού σε θέσεις βολής.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας καταγράφει ταυτόχρονα και μια άνευ προηγουμένου αύξηση των πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην επικράτεια της Υπερδνειστερίας.

Σύμφωνα με την δεύτερη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η Ουκρανία ετοιμάζει εισβολή στην Υπερδνειστερία.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Το καθεστώς του Κιέβου έχει εντείνει τις προετοιμασίες για εισβολή στη Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτή η ενέργεια των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί ως απάντηση στην υποτιθέμενη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Υπερδνειστερίας.

«Η υλοποίηση της προγραμματισμένης πρόκλησης από τις ουκρανικές αρχές αποτελεί άμεση απειλή για το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα που έχει αναπτυχθεί νόμιμα στην Υπερδνειστερία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ανταποκριθούν επαρκώς στην επικείμενη πρόκληση της ουκρανικής πλευράς», τόνισε το υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κατάσταση στην Υπερδνειστερία έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Πρόσθεσε επίσης ότι η Μολδαβία έχει κόψει όλες τις επικοινωνίες με την Υπερδνειστερία με τις ευχές της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας, φιλορώσος Igor Dodon, ο οποίος “προειδοποίησε την Ουκρανία να μείνει μακριά από την Υπερδνειστερία τονίζοντας ότι οποιαδήποτε βήμα θα είναι μια επιθετική πράξη εναντίον της Μολδαβίας”.

Δείτε το βίντεο

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Μολδαβίας ζήτησε να «αποστρατιωτικοποιηθεί η Υπερδνειστερία και να απελαθούν τα ρωσικά στρατεύματα». Και η πρόεδρος Maia Sandu ζήτησε από τον Joe Biden στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Ρωσικά ΜΜΕ: Είναι έτοιμη η Ρωσία να πολεμήσει για την Υπερδνειστερία;

Ρωσικά ΜΜΕ σχολιάζουν ως εξής τις εξελίξεις:

“Αμέσως μετά το χθεσινό μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε ένα διάταγμα που ακυρώνει την απόφαση του 2012, η ​​οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, «ενεργό συμμετοχή στην αναζήτηση τρόπων επίλυσης του προβλήματος της Υπερδνειστερίας με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του ουδέτερου καθεστώτος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κατά τον καθορισμό του ειδικού καθεστώτος της Υπερδνειστερίας”.

«Το έγγραφο σχηματίστηκε όταν στο Κρεμλίνο βασίλευαν οι ψεύτικες ελπίδες για εποικοδομητικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Τώρα αυτό το διάταγμα έχει γίνει απομεινάρι μιας ξεπερασμένης εποχής και τολμώ να ελπίζω ότι η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας θα προέλθει πλέον από τα εθνικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των συμπατριωτών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας», δήλωσε ο Νικολάι Κοστύρκιν, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Ελεύθερων Δημοσιογράφων.

Δεν ήταν τυχαίο που η κατάργηση του διατάγματος συνέπεσε με το μήνυμα του Προέδρου της Ρωσίας και την απαντητική ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Όταν η Δύση μιλά ανοιχτά για την πρόθεσή της να «νικήσει τον Πούτιν», δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών για την επίλυση παγωμένων συγκρούσεων.

Ωστόσο, είναι η σύγκρουση της Υπερδνειστερίας που η συλλογική Δύση προσπαθεί να ξεπαγώσει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έκανε άλλη μια προσπάθεια να παρασύρει τη Μολδαβία σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Για το σκοπό αυτό, έκανε δηλώσεις για επερχόμενο ένοπλο πραξικόπημα στη Μολδαβία «με τη συμμετοχή πολιτών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου» και για την επιθυμία της Μόσχας να καταλάβει το αεροδρόμιο του Κισινάου και να το χρησιμοποιήσει ως βάση μεταφόρτωσης.

«Οι μολδαβικές αρχές υποδαυλίζουν σκόπιμα μια σύγκρουση με την Υπερδνειστερία για να παρασύρουν τη Ρωσία σε αυτήν. Η πρόεδρος Sandu και ο νέος πρωθυπουργός Dorin Recean δεν είναι κυρίαρχοι πολιτικοί, κυβερνώνται από τις ΗΠΑ. Και η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποδυναμώσει τη θέση της Ρωσίας ανοίγοντας ένα «δεύτερο μέτωπο» στη Μολδαβία».

Αυτό είναι το καθήκον που έχει ανατεθεί στην Sandu και στον νέο πρωθυπουργό Dorin Recean.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, η Μόσχα έχει εκδώσει μια σειρά από προειδοποιήσεις προς την ηγεσία της Μολδαβίας: από τις ήπιες, δια στόματος του επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έως τις πιο σκληρές, που εξέφρασε ο ηγέτης της παράταξης της Δούμας “Δίκαιη Ρωσία – Για την αλήθεια” Σεργκέι Μιρόνοφ.

Οι δυτικοί επιμελητές έπεισαν τις αρχές της Μολδαβίας ότι η Ρωσία είναι ένας «κολοσσός με πόδια από πηλό», απελευθερώνει ανεπιτυχώς το Μπαχμούτ και την Αβντεέβκα για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν πρέπει να φοβάται κανείς τις ενέργειες από την πλευρά της.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ Κίριλ Φρόλοφ, η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει αμέσως τη Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας:

«Η απειλή της γενοκτονίας περισσότερων από 200.000 Ρώσων πολιτών που ζουν στην Υπερδνειστερία είναι πραγματικότητα. Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή μετά την πραγματική κήρυξη πολέμου στη Ρωσία από τον Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε στις 21 Φεβρουαρίου τη δίκη του Πούτιν και της ηγεσίας της Ρωσίας. Αλλά υπάρχουν ισχυρές νομικές βάσεις για την αναγνώριση της Υπερδνειστερίας, όπως μια σειρά δημοψηφισμάτων για την επανένωση με τη Ρωσία».

Ωστόσο, η Μόσχα θα πρέπει επίσης να κατανοήσει ότι οι πόροι αντίστασης της Υπερδνειστερίας δεν είναι απεριόριστοι.  Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που πιστεύουν στη Ρωσία μπορεί να μείνουν χωρίς προστασία απέναντι στους κατακτητές, οι οποίοι θεωρούν τον φιλορωσικό πληθυσμό ως «συνεργάτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας